Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Εξάρθρωση από την ΕΛ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Εξάρθρωση από την ΕΛ.ΑΣ

Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Βίντεο από τη δράση και την επιχείρηση σύλληψης μελών της συμμορίας των αλγερινομαροκινών που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας, έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Βίντεο από τη δράση αλλά και την επιχείρηση σύλληψης μελών της συμμορίας των αλγερινομαροκινών που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας με κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις οχημάτων, οικιών και διακίνηση ναρκωτικών, έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Φαίνονται ο τρόπος με τον οποίο μέλος της σπείρας των 130 μελών παραβιάζει την πόρτα σταθμευμένου οχήματος και αρπάζει ένα σάκο. Η επιχείρηση σύλληψης με αστυνομικούς που επιβαίνουν σε δύο οχήματα να μπλοκάρουν μέλη της συμμορίας κατά την έξοδο τους από πρατήριο υγρών καυσίμων. Δείτε όλες οι λεπτομέρειες για τη δράση της συμμορίας.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Συμμετέχουν πάνω από 130 άτομα

Δύο βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που παραπέμπουν σε αστυνομική ταινία, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τη δράση, αλλά και την επιχείρηση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της πολυάριθμης συμμορίας, Αλγερινών και Μαροκινών, που δρούσε ασύδοτα τα τελευταία χρόνια στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, με ληστείες πεζών, κλοπές τσαντών και πορτοφολιών, διαρρήξεις διαμερισμάτων και αυτοκινήτων και εμπορία ναρκωτικών. Στο ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος που αποτελούσαν πάνω από 130 άτομα(!), περιέχονται σκηνές σύλληψης μελών της συμμορίας του κέντρου από πάνοπλους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος.

Τα μέλη της συμμορίας, που ευθύνεται για πάνω από 400 κλοπές, ληστείες και άλλα αδικήματα αλλά και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, βρίσκονται μέσα σε τζιπ και μόλις ο οδηγός έχει γεμίσει σε πρατήριο το ρεζερβουάρ με καύσιμα. Οι αστυνομικοί που τους ακολουθούσαν, την ώρα που ο αλλοδαπός οδηγός του οχήματος επιχειρεί να βγει στον κεντρικό δρόμο από το πρατήριο και ενώ οι υπάλληλοι κοιτούν τις σκηνές που διαδραματίζοναι στα μάτια τους έκπληκτοι, τους κλείνουν με αστυνομικό τζιπ και ένα ακόμη όχημα την έξοδο. Αμέσως κυκλώνουν το αυτοκίνητο των δραστών και βγάζουν έξω τους επιβάτες τους οποίους ερευνούν για την περίπτωση που φέρουν όπλα η άλλα αντικείμενα.

Εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών: Παραβιάζει πόρτα οχήματος και αρπάζει το σάκο

Στο δεύτερο βίντεο, εικονίζεται ένα από τα μέλη της πολυπληθούς συμμορίας που δρούσε χρόνια, να πλευρίζει σταθμευμένο αυτοκίνητο. Πάει με την πλάτη προς το πίσω παράθυρο, με αιχμηρό εργαλείο που κρατάει με τη βοήθεια και του αγκώνα του παραβιάζει την πόρτα, την ανοίγει, αρπάζει ένα σάκο με αντικείμενα του ιδιοκτήτη και απομακρύνεται. Είναι σκηνή η οποία είχε επαναληφθεί αμέτρητες φορές στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, από μέλη της συμορίας αυτής, για την αποδόμηση της οποίας χρειάστηκαν πέντε διαδοχικές φάσεις ερευνών και συλλήψεων.

Για τη συγκεκριμένη συμμορία, η δράση της οποίας απλωνόταν από την Ακρόπολη μέχρι τους αμπελόκηπους και άλλες περιοχές και της οποίας τα μέλη της είχαν συλληφθεί αμέτρητες φορές αλλά αφεθεί ελεύθερα στο παρελθόν, το alphafreepress.gr, έγραψε πριν από λίγες ημέρες: «Είναι η συμμορία, που έχει διαπράξει συνολικά πάνω από  405 κλοπές και ληστείες και έχουν καταγραφεί περισσότερες από τριακόσιες περιπτώσεις πώλησης ναρκωτικών από τα άτομα που μετείχαν. Η σπείρα αποτελείτο από 130 μέλη»!

Έχουν συλληφθεί 70 – στη φυλακή οι 43 του σκληρού πυρήνα

Εχουν συλληφθεί έως τώρα 70 Αλγερινό – Μαροκινοί, κακοποιοί, που είχαν απλώσει τα δίχτυα τους στο ευρύτερο κέντρο, θεωρούμενοι σκληροί κακοποιοί, που ακινητοποιούν η και τραυματίζουν με μαχαίρια, πιστόλια η άλλα αιχμηρά αντικείμενα,  αν βρουν αντίσταση. Από τους 70, οι 43 έχουν προφυλακιστεί. Είναι αυτοί, που αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης,  ενώ αναζητούνται από τις υπηρεσίες Ασφαλείας, άλλα 60 μέλη.

Πρόκειται για τα μέλη της ίδιας συμμορίας για τα οποία είχε αναφερθεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι έχουν συλληφθεί κάπου διακόσιες φορές στο παρελθόν κι όμως, ήταν ελεύθεροι να σκορπάνε τον τρόμο σε ανύποπτους ανθρώπους, που κινούνται στις κεντρικές περιοχές. Τώρα, εντοπίσθηκαν και οι κλεπταποδόχοι, τα κύρια ορμητήρια της οργάνωσης, καθώς και οι αποθήκες – καβάτζες εντός των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων. Η δράση της οργάνωσης εκτείνετο στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις περιοχές Εξαρχείων, Ομονοίας, Ακροπόλεως και Συντάγματος.

Δράση και σε Αμπελοκήπους, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Πειραιά

Εξακριβώθηκε και  η επέκταση της δράσης της και σε άλλες περιοχές, όπως των Αμπελοκήπων, του Νέου Ψυχικού, του Χαλανδρίου και του Πειραιά. Στην τελευταία φάση της εξάρθρωσης, συνελήφθησαν 17 μέλη. Σε έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους-καβάτζες στο κέντρο των Αθηνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλήθος κινητών τηλεφώνων, γυαλιά ηλίου, ηλεκτρονικές συσκευές ( Laptop – Tablet κ.τ.λ.), διαρρηκτικά εργαλεία, μικροποσότητα κάνναβης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πλήθος συσκευασιών επιμερισμού ναρκωτικών ουσιών, δύο  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτα.

Πώς δρούσε η συμμορία του κέντρου

Τα μέλη της οργάνωσης «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα, με συγκεκριμένους ρόλους. Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον «στόχο», συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και άτομα νεαρότερης ηλικίας με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα-απόμερα σημεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Σε ό,τι αφορά στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν, ενώ προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Αφού επέλεγαν το «όχημα-στόχο», παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα. Σε όλες τις περιπτώσεις, λάμβαναν προληπτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης και έχοντας άριστη γνώση της γεωγραφικής διαμόρφωσης των περιοχών όπου δρούσαν, φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος παραμένοντας αθέατοι. Παράλληλα, ένα μέλος από κάθε ομάδα αναλάμβανε ρόλο «τσιλιαδόρου», προκειμένου να ενημερώνει τους υπόλοιπους για ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία.

Σε συνεργό τα κλοπιμαία

Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία. Κατά τις, κατά καιρούς, συλλήψεις τους, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας, με προφανή σκοπό την απόκρυψη της διαμονής τους και τη δυσχέρεια εντοπισμού των ιδίων και των κλοπιμαίων. Επίσης, δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα και διάφορες εθνικότητες. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης φέρεται να μην εργάζεται ή να μην έχει εργαστεί ποτέ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους τη διάπραξη ληστειών, κλοπών κ.λπ».

Δείτε ακόμη

Συναγερμός για αγνοούμενο στον Υμηττό – Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών
Ροή μεταναστών προς τη μεθόριο – Ετοιμάζονται οι ελληνικές Αρχές
Νέο “χτύπημα” στον Έβρο ετοιμάζει η Τουρκία – Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις