Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τυφέκιο ΑΟΡ: Παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ το πρώτο ελληνικό όπλο – “Περήφανος” δηλώνει ο Κωσταράκος
ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ

Τυφέκιο ΑΟΡ: Παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ το πρώτο ελληνικό όπλο – “Περήφανος” δηλώνει ο Κωσταράκος

Τυφέκιο ΑΟΡ: Στην παρουσίαση και πρόταση ειδικών κι επιστημόνων να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ελληνικού τυφεκίου με την ονομασία «ΑΟΡ», αναφέρεται ο στρατηγός και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος.

Τυφέκιο ΑΟΡ: Γεγονός είναι η ολοκλήρωση της σχεδίασης ενός πραγματικά Ελληνικού «Εθνικού Τυφεκίου», το οποίο έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα που περιλαμβάνει αποκλειστικά Έλληνες Μηχανικούς, Σχεδιαστές, Ειδικούς και Εμπειρογνώμονες. Οι πληροφορίες για το τελικό Σχέδιο είναι περιορισμένες, καθώς το Πρόγραμμα καλύπτεται από μυστικότητα σε αυτή τη φάση. Το όνομα του Ελληνικού Τυφεκίου Εφόδου είναι ΑΟΡ* και σύμφωνα με την “Πτήση” η Σχεδιαστική Ομάδα ενημέρωσε αυτές τις ημέρες επισήμως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την ολοκλήρωση της φάσης σχεδίασης ενός σύγχρονου τυφεκίου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορούσε να είναι το Νέο Τυφέκιο Εφόδου που θα εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από ιδιωτική πρωτοβουλία και εξ ιδίων πόρων τον Σεπτέμβριο του 2019 με όραμα της Ομάδας τη δημιουργία ενός «Εθνικού Τυφεκίου» το οποίο μπορεί να εμφανισθεί λαμβάνοντας εμβληματικό χαρακτήρα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του 2021 για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με έγκαιρη λήψη αποφάσεων, αν το πρόγραμμα εγκριθεί, είναι εφικτή η κατασκευή λειτουργικών πρωτοτύπων ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του ΑΟΡ στα χέρια Ελλήνων στρατιωτών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021.

Τυφέκιο ΑΟΡ: Ο Σάββας Βλάσσης στη σχεδιαστική ομάδα

Το σχέδιο βασίζεται σε δοκιμασμένες λύσεις και θα μπορεί προσαρμόζεται αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη, για παράδειγμα να παραχθεί σε διαμέτρημα τόσο 5,56 mm όσο και σε 7,62 mm καλύπτοντας απόλυτα τις όποιες ανάγκες που θα αποφασίσει πως έχει ο ΕΣ. Όπως γράφει η “Πτήση”, το τυφέκιο μπορεί να παραχθεί στα ΕΑΣ ώστε να επανεκκινήσει, με την συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αυτός ο τομέας της Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Το κόστος του νέου ΑΟΡ θα είναι κλάσμα σε σχέση με αυτά που ζητούν οι ξένοι για δικαιώματα σχεδίασης όπλων ώστε να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Στη Σχεδιαστική Ομάδα του ΑΟΡ μετέχει και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας στο χώρο της Άμυνας, Σάββας Βλάσσης, που έχει το δικό του ρόλο στην βελτιστοποίηση (optimizing) του σχεδίου λόγω της εμπειρίας του από τις Ειδικές Δυνάμεις. Απεικονίσεις του όπλου σε αυτή τη φάση δεν έχουν γίνει διαθέσιμες, κάτι που αναμένεται όμως να γίνει λίαν προσεχώς. Το θέμα του «Εθνικού Τυφεκίου» και του «Εθνικού Οχήματος» όμως έχουν και άλλες εξελίξεις στις οποίες θα επανέλθουμε σε προσεχείς αναρτήσεις μας.

*Άορ = βελτιωμένος τύπος ξίφους, βαρύτερο, καλύτερα ζυγισμένο και αποτελεσματικότερο που εμφανίσθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1.200-1.000 π.Χ. ξεπερνώντας το ελαφρύτερο φάσγανο που ήταν κατάλληλο μόνο για νυκτικά πλήγματα.

Τυφέκιο ΑΟΡ: Η ανάρτηση Κωσταράκου

Στην παρουσίαση και πρόταση ειδικών κι επιστημόνων να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ελληνικού τυφεκίου με την ονομασία «ΑΟΡ», αναφέρεται ο στρατηγός και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωσταράκος ανέφερε:

«Με μεγάλη έκπληξη, χαρά και περηφάνεια διάβασα σε έγκυρο ειδικό στρατιωτικό/αεροπορικό site ότι ομάδα ειδικών και επιστημόνων σχεδίασε και προτείνει την παραγωγή ενός δικού μας «εθνικού τυφεκίου», με την ονομασία «Άορ» (αρχαιοελληνική λέξη που χρησιμοποιήθηκε στα 1200-1000 πχ για να ονομάσει το νέο καλύτερο ξίφος που παράχθηκε τότε (η λέξη αορτήρας είναι παράγωγο). Πρόκειται για ένα νέο τυφέκιο ελληνικής σχεδίασης και (ευχόμαστε) ελληνικής κατασκευής που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό τυφέκιο G3 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόταση για το νέο τυφέκιο έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΣ και αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας παρουσίασης του νέου όπλου στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους αρμόδιους επιτελείς.

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες ή απεικονίσεις γιατί (από ότι κατάλαβα) οι κατασκευαστές δεν ήθελαν να δώσουν την περιγραφή, τα χαρακτηριστικά και τα λοιπά δεδομένα του τυφεκίου «ΆΟΡ» πριν αυτό παρουσιαστεί στην αρμόδια εθνική ηγεσία και στους δυνητικούς χειριστές του. Και αυτό τους τιμά στο έπακρο.

Δεν γνωρίζω ούτε την ομάδα των κατασκευαστών, ούτε τα χαρακτηριστικά ή τις δυνατότητες του τυφεκίου. Τα τυφέκια είναι μια προσωπική μου «αδυναμία». Δημοσίευσα το πρώτο μου άρθρο για «Την εξέλιξη των τυφεκίων», ως νεαρός Ανθλγός το 1978, στη «Στρατιωτική Επιθεώρηση», το μόνο στρατιωτικό περιοδικό της εποχής. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και να που τώρα συζητάμε για νέο τυφέκιο των ΕΔ. Και το σημαντικό σε αυτή την υπέροχη ιστορία είναι ότι έχουμε πρόταση για ένα τυφέκιο Ελληνικό!!! Επιτέλους!!! Σχεδιασμένο από τους Ελληνες για τους Έλληνες!!!(Και αργότερα ίσως και για άλλους).

Τυφέκιο ΑΟΡ: Είμαι σίγουρος πως το όπλο θα είναι τέλειο

Δεν έχει καμμία σημασία αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα αλλά τυφέκια στη διεθνή αγορά, και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διάφορες αρχικές τεχνικές ατέλειες (αν υπάρχουν). Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία ούτε καν τα επι μέρους χαρακτηριστικά του. Ότι και να συμβαίνει, όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει θα διορθωθεί άμεσα και θα εφαρμοσθεί στο τυφέκιο ΑΟΡ Α1 που θα ακολουθήσει άμεσα με βάση τις παρατηρήσεις των Ελλήνων στρατιωτών. Το όπλο που θα πάρει στα χέρια του τελικά ο Έλληνας μαχητής είμαι σίγουρος ότι θα είναι τέλειο. Με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας έχουμε βοηθήσει παρά πολλές ξένες βιομηχανίες όπλων, αρμάτων μάχης, πυραύλων, αεροσκαφών καθώς και διάφορα ναυπηγεία φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και μετά να μας τα πουλήσουν.

Είναι καιρός να δουλέψουμε πλέον για τον εαυτό μας

Το κόστος θα είναι σίγουρα απίστευτα μικρότερο από οποιαδήποτε ξένη λύση και τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα. Εξ άλλου το εργοστάσιο κατασκευής είναι κρατικό και επιτέλους θα ξαναλειτουργήσει. Δεκάδες υποκατασκευαστές θα ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία του τυφεκίου και εκατοντάδες Έλληνες (χιλιάδες ίσως αργότερα) θα βρουν δουλειά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει (γιατί σίγουρα θα υπάρξουν καλοθελητές με «καλύτερες προτάσεις») αν κάποια εταιρία στο Γιοχανεσμπουργκ ή στη Σιγκαπούρη κατασκευάζει ένα καλύτερο όπλο. Αυτό είναι ένα παιγνίδι χωρίς τέλος. Το ΆΟΡ θα είναι το δικό μας τυφέκιο. Από ελληνικά χέρια, με ελληνικά λεφτά σε Έλληνες στρατιώτες. Καμμία αντίρρηση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η ανάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας πρέπει να αρχίσει από κάπου. Εξάλλου το παράδειγμα του Τεθωρακισμενου Οχήματος Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που «θάφτηκε» το 2000 με «ύποπτες» αιτιολογίες πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα.

Το τυφέκιο πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτό από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι νόμιμες διαδικασίες να υλοποιηθούν αστραπιαία με απόλυτη διαφάνεια και τα ΕΑΣ (δηλαδή η περίφημη ΕΒΟ με παράδοση στη παραγωγή των τυφεκίων G3), να πάρουν εντολή να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή του. Οι γνωστές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες μηνών και ετών πρέπει να «αποφευχθούν». Η Επιτροπή του ΓΕΣ, που όπως διάβασα, ερευνά την παγκόσμια αγορά για το τι τυφέκιο πρέπει να προμηθευτούμε, πρέπει να αλλάξει αποστολή και να ασχοληθεί με προτάσεις βελτίωσης του νέου ελληνικού τυφεκίου.

Τυφέκιο ΑΟΡ: Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο

Το θέμα δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει σίγουρα σχέση και με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης της χώρας που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός. Η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε και επιδιώκουμε όμως θα έρθει μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες. Νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αύξηση του ΑΕΠ και ένα εξαγώγιμο προϊόν έτοιμο για τη διεθνή αγορά, για να πουληθεί σε φίλους και λιγότερο φίλους, (εφικτό όμως μόνον αν το υιοθετήσει και το χρησιμοποιήσει ο Ελληνικός Στρατός). Αυτή θα είναι και η πρώτη αποφασιστική συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Πρώτη, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουν σίγουρα το «εθνικό πλοίο», «το εθνικό drone» και το «εθνικό τακτικό όχημα» και άλλες «εθνικές πλατφόρμες αμυντικού υλικού».

Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας κατά 50% μέχρι το 2035 θα πρέπει να αποτελέσει κατά τη γνώμη μου εφικτό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο ΑΕΠ γρήγορα.

Περιμένουμε με πραγματική ανυπομονησία την πρώτη παρουσίαση του τυφεκίου «ΆΟΡ» στο ΓΕΣ. Πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο χωρίς λόγο. Θεωρώ ότι η απόφαση είναι μονόδρομος και τα πρώτα λειτουργικά πρότυπα μπορούν να παρουσιαστούν από τους Έλληνες στρατιώτες την 25η Μαρτίου 2021 σαν ελάχιστη συνεισφορά στον εθνικό εορτασμό των 200 χρόνων αλλά και σαν ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ισχυρή και να αρχίσει επιτέλους να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της με δικά της μέσα φτιαγμένα από ελληνικά χέρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις