Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημήτρης Σταμάτης – επίθεση: Πώς απέτρεψαν εμπρηστικό “χτύπημα” στο σπίτι του πρ. υπουργού
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Σταμάτης – επίθεση: Πώς απέτρεψαν εμπρηστικό “χτύπημα” στο σπίτι του πρ. υπουργού

Δημήτρης Σταμάτης - επίθεση: Απόπειρα τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού εκδηλώθηκε στο σπίτι του πρώην υπουργού Δημήτρη Σταμάτη, αλλά οι δράστες εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν.

Δημήτρης Σταμάτης – επίθεση: Τέσσερις πυροτεχνικές κατασκευές, χειροβομβίδα – δακρυγόνο, σφεντόνα και 3 μεταλλικά μπουλόνια, πλαστικές φιάλες με εύφλεκτο υλικό, πτυσσόμενο μαχαίρι, σπρέι πιπεριού, ποσότητες κάνναβης,  φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι- usb , κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, απέτρεψε την τελευταία στιγμή εμπρηστική-εκρηκτική επίθεση στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Επικρατείας το 2012, στην τρικομματική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δικηγόρος Δημήτριος Σταμάτης με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Ομάδα αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι βρίσκονταν εδώ και αρκετές ημέρες στα ίχνη δύο ατόμων, 27 και 28 χρόνων,  που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, στη διάρκεια της παρακολούθησης, βρέθηκαν έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει ο κ. Σταμάτης, πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2019, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πώς περιγράφει η Αστυνομία, τη στιγμή της σύλληψης:

« Συγκεκριμένα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες) (27-05-2020), ο 28χρονος εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί επιμόνως πολυκατοικία της περιοχής, στην οποία μετά από λίγο ο 27χρονος εναπόθεσε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που έφερε, δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς -εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας».

Προηγήθηκε, κατά την ενημέρωση της Αστυνομίας «πολυήμερη και ενδελεχής έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που  οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων (ημεδαπών, ηλικίας 27 και 28 ετών), τη στιγμή που επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς». Αστυνομικοί της Κρατική Ασφάλειας, προσθέτει ακόμη η Αστυνομία  κινήθηκαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.

Πάνω στο ποδήλατο συνελήφθη ο 28χρονος

Λίγο αργότερα, εντοπίσθηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος, να επιβαίνει στο ίδιο ποδήλατο και συνελήφθη.

Ακολούθησαν έρευνες σε τέσσερις οικίες στο κέντρο της πόλης, στις οποίες διέμεναν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Τέσσερις πυροτεχνικές κατασκευές, χειροβομβίδα – δακρυγόνο, σφεντόνα και 3 μεταλλικά μπουλόνια, πλαστικές φιάλες με εύφλεκτο υλικό, πτυσσόμενο μαχαίρι, σπρέι πιπεριού, ποσότητες κάνναβης,  φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι- usb , κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές. Όλα τα πάρα πάνω θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για εξέταση αποτυπωμάτων και στοιχείων DNA  για να προκύψουν και όσα άλλα άτομα έχουν σχέση με την εν λόγω δραστηριότητα.

Τι είχε αποθηκευτεί στο usb

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιεχόμενο των αποθηκευμένων στοιχείων στο usb και ίσως από την ανάλυσή του προκύψουν τα άμεσα σχέδια της ομάδας για επιθέσεις με παρόμοιους μηχανισμούς η αν εμπλέκονται σε άλλες ενέργειες που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Στο πλαίσιο των ερευνών,  που πραγματοποιήθηκαν, προσήχθησαν δέκα  ακόμη άτομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους δύο συλληφθέντες, οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι κινούνταν γενικώς στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά δεν είχαν συλληφθεί ξανά.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα έκρηξης, απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί φωτοβολίδων και περί ναρκωτικών, αντίσταση και απείθεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις