Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κώστας Τσιάρας: Πλήρης διαφάνεια στους πλειστηριασμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσιάρας: Πλήρης διαφάνεια στους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί με τους οφειλέτες να μη γνωρίζουν! Από Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία όσων πλειστηριασμών ανεστάλησαν από 13-3-2020 έως 31-7-2020 (πάνω από 8.000!), αλλά και όσων έχουν οριστεί να διενεργηθούν τότε (περίπου 2.000) και, όπως φαίνεται, χιλιάδες ακίνητα θα αλλάξουν χέρια. Τη στιγμή που όλοι κοιτούσαν με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να αναστείλουν, το χρονικό διάστημα […]

Πλειστηριασμοί με τους οφειλέτες να μη γνωρίζουν!

Από Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία όσων πλειστηριασμών ανεστάλησαν από 13-3-2020 έως 31-7-2020 (πάνω από 8.000!), αλλά και όσων έχουν οριστεί να διενεργηθούν τότε (περίπου 2.000) και, όπως φαίνεται, χιλιάδες ακίνητα θα αλλάξουν χέρια. Τη στιγμή που όλοι κοιτούσαν με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να αναστείλουν, το χρονικό διάστημα της κρίσης του κορονοϊού, το επώδυνο αυτό μέτρο κανείς δεν είχε δει το κενό στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο μάλιστα ήταν στα όρια της ηθικότητας ενός νόμου.
Ο υπέρμαχος της κατάργησης των πλειστηριασμών ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε αλλάξει τις αντίστοιχες διατάξεις περί πλειστηριασμών και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε ποιων συμφέροντα εξυπηρετούσε, όταν θεσμοθετούσε την έλλειψη γνώσης του οφειλέτη κατά την εκπλειστηρίαση του ακινήτου του.

Ήταν το 2015, όταν με τον νόμο Παρασκευόπουλου (ν. 4335/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαζε το τοπίο και από «προστάτης» των αδυνάτων, όχι απλώς κατάφερε να απλουστεύσει τις διαδικασίες εκπλειστηριάσης των ακινήτων των οφειλετών, αλλά με την τροποποίηση του αρ. 973 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επέφερε να μην ενημερώνεται για την ημερομηνία διενέργειας του πλειστηριασμού ο οφειλέτης, ο οποίος είναι αυτός που θα το μάθει τελευταίος!

Κώστας Τσιάρας: «Το υπουργείο μεριμνά-Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι σχετικές διατάξεις»

Σε αναμονή λοιπόν της νέας ΚΥΑ, η οποία θα ισχύει από 1/6/2020, μιλήσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα. Γνώριζε το θέμα και μας ενημέρωσε ότι «στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα εξεταστούν όλες οι επίμαχες διατάξεις που πιθανώς εντείνουν το αίσθημα της  αδικίας για τους πολίτες. Όχι μόνο, όπως το είχαμε προαναγγείλει, θα ανασταλούν οι πλειστηριασμοί έως 31-7-2020, αλλά ήδη επανεξετάζονται τα επίμαχα άρθρα στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον εξορθολογισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για όλες τις πράξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να πράττει εν κρυπτώ και, όπου συναντάται αδικία, από όπου και να προέρχεται, θα αποκαθίσταται άμεσα».

Ηλεκτρονικά τα  πιστοποιητικά από τις γραμματείες των δικαστηρίων

«Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται στις γραμματείες των δικαστηρίων. Οι πολίτες, οι δικηγόροι, όσοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τη δικαιοσύνη, θα μπορούν ηλεκτρονικά να αποκτούν δεκάδες πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις δικαστικές αρχές, που ως σήμερα απαιτούσαν μία χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης. Οι καταθέσεις των αιτήσεων σταδιακά θα γίνονται ηλεκτρονικά για τα δικαστήρια που είναι ενταγμένα στο πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και μέσω ΚΕΠ για τα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας. «Η έκδοση αποφάσεων και η παραλαβή τους ήδη ξεκίνησε να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι δικηγόροι αποκτούν ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ ψηφίστηκε η ηλεκτρονική επίδοση με δικαστικό επιμελητή. Όσα δεν είχαν γίνει επί χρόνια πραγματοποιούνται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο Οικογενειακό Δίκαιο

«Ετοιμάζουμε τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή), ενώ σημαντικές αλλαγές θα γίνουν και στο Οικογενειακό Δίκαιο, ώστε να εξαλειφθούν συμπεριφορές διαζευγμένων γονέων, οι οποίες επιβαρύνουν τα ανήλικα τέκνα τους. Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, αλλά είμαστε εδώ, μαζί με τους πολίτες, ακούμε τα προβλήματά τους, δέχομαι καθημερινά και συνομιλώ με όλους τους φορείς, με τους συνεργάτες μου βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά τους».

Βελτιστοποίηση των διαδικασιών

«Γνωρίζετε ότι η δικαιοσύνη αποτελείται από τρεις πυλώνες. Τις υποδομές, τους ανθρώπους της και τις διαδικασίες. Στα κτίρια προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες οι υπάλληλοι, αλλά και οι πολίτες να εισέρχονται σε δικαστικά μέγαρα  που όχι μόνο είναι ευπρεπή και λειτουργικά, αλλά αποπνέουν και το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης.

Παράλληλα και όσον αφορά στους ανθρώπους της δικαιοσύνης – δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικούς υπάλληλους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους  και όσους άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στην αλυσίδα της δικαιοσύνης-  προσπαθούμε να παρέχουμε τα κατάλληλα μέσα, ώστε να εργάζονται με αξιοπρέπεια. Τέλος το σημαντικότερο, οι διαδικασίες, εκεί που πραγματικά επιτελείται το μεγαλύτερο έργο μας, βελτιστοποιούνται πάντα προς την κατεύθυνση της ταχύτητας, όπου όπως είναι γνωστό το ελληνικό σύστημα πάσχει, χωρίς ωστόσο να αφαιρείται τίποτα από την ποιότητά τους και φυσικά την εναρμόνισή τους με την υφιστάμενη νομοθεσία».

Δείτε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερος γύρος, αυξημένο ποσό
Πώς θα καλύπτονται τα μειωμένα ενοίκια στους ιδιοκτήτες – Παραδείγματα
Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ σε δικαιούχους του πρώην ΚΕΑ – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις