Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα μέτρα για την οικονομία – Μητσοτάκης: Πακέτο “σωτηρίας” 24 δισ. ευρώ
ΠΑΚΕΤΟ 24 ΔΙΣ

Νέα μέτρα για την οικονομία – Μητσοτάκης: Πακέτο “σωτηρίας” 24 δισ. ευρώ

Νέα μέτρα για την οικονομία - Μητσοτάκης: Καταλυτικό για το μέλλον της χώρας και τη μετάβασή της από την αβεβαιότητα στην ανάπτυξη είναι το στρατηγικό πλάνο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα μέτρα για την οικονομία – Μητσοτάκης: Στα 24 δις. ευρώ ανεβαίνει με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο λογαριασμός των μέτρων που ενεργοποίησε ή θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση που προκαλεί ο κορονοϊός. Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται “ζεστό χρήμα” που θα πέσει στην αγορά υπό μορφή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων (π.χ για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, για όσους κληθούν να δουλέψουν για λιγότερες ώρες, για ανέργους ή για όσους εποχικούς υπαλλήλους δεν καταφέρουν να επιστρέψουν φέτος στη δουλειά τους), υπό μορφή μειώσεων φόρων (π.χ μείωση ΦΠΑ και προκαταβολής φόρου) ή ακόμη και υπό μορφή δανειοδοτήσεων (π.χ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα φτάσει συνολικά στα δύο δις. ευρώ).

Μεγάλο κομμάτι από τα 24 δις. ευρώ (τουλάχιστον τα 10 δις. ευρώ) αφορά στις εγγυήσεις που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια από τις τράπεζες. Οι στόχοι κατέστησαν σαφείς από τους αρμόδιους υπουργούς που παρουσίασαν χθες τα μέτρα: ο νούμερο ένα στόχος είναι να μην υπάρξουν μαζικές καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και να μην μείνουν χωρίς εισόδημα όσοι εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Ο δεύτερος στόχος είναι να δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστεί υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η επόμενη ημέρα. Επίσης, οι μειώσεις του ΦΠΑ θα επιτρέψουν σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν πιο ελκυστικές τιμές στους πελάτες τους.

Εργασιακά

·Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

·Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Ουσιαστικά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός θα δοθούν κεφάλαια 1 δις. ευρώ (σε πρώτη φάση) ώστε από την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι που θα κληθούν από τους εργοδότες να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο (π.χ για τέσσερις ώρες ημερησίως αντί για οκτώ) να αποζημιώνονται από το κράτος για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν σε ποσοστό 60%. Οι αποδοχές αυτών των εργαζομένων δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να πέσουν κάτω από τα 650 ευρώ τον μήνα.

Επιδόματα

·Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Επίσης, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Αναστολές πληρωμών

·Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

·Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

·Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

·Χορηγείται 2η επιστρεπτέα προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η πρώτη φάση κλείνει με περίπου 53.500 επιχειρήσεις οι οποίες απορρόφησαν ή θα απορροφήσουν περίπου 1,55 δις. ευρώ, κατά τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,45 δις. ευρώ. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τα ακριβή κριτήρια χορήγησης των δανείων απευθείας από το σύστημα Taxis.

·Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

Μειώσεις ΦΠΑ

·Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

·Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

·Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

·Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

·Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

·Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

·Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα “κόκκινα δάνεια”, τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία. Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις