alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκία – Γενοκτονία Ποντίων: «Ευτυχισμένη μέρα» η 19η Μαΐου, απάντηση από το τουρκικό
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Τουρκία – Γενοκτονία Ποντίων: «Ευτυχισμένη μέρα» η 19η Μαΐου, απάντηση από το τουρκικό

Τουρκία - Γενοκτονία Ποντίων: Απαράδεκτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις εκδηλώσεις της Ελλάδας για την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Τουρκία – Γενοκτονία Ποντίων: Με μια πληρωμένη απάντηση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Αγκυρα για τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Καλώντας την Άγκυρα να συμβιβαστεί με την Ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν ξανά γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων. Τι αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ: “Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.”

Γενοκτονία των Ποντίων: Μαρτυρίες ξένων για το μεγάλο έγκλημα

Τουρκία – Γενοκτονία Ποντίων: Προκλητική δήλωση της Άγκυρας

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόϊ, καταδίκασε τις δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών αρχών ως “αβάσιμες και παραληρηματικές” που “δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνα.” Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα”.

Προκλητικοί είναι και οι ισχυρισμοί της για ελληνικές σφαγές λέγοντας πως “μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή”.

Η Ελλάδα να δεχθεί την χείρα φιλίας

“Η ελληνική ηγεσία”, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου”. “Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα”. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει προτρέποντας την ελληνική πλευρά να “δεχτεί τη χείρα φιλίας” που τείνει η Τουρκία.