Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορωνοϊός και διατροφή: Μυστικά και λάθη
PLUS

Κορωνοϊός και διατροφή: Μυστικά και λάθη

Κορωνοϊός και διατροφή: Επιστροφή στη καθημερινότητα συνεπάγεται επιστροφή στη σωστή διατροφή. Αφήστε πίσω τις κακές διατροφικές συνήθειες της καραντίνας.

Κορωνοϊός και διατροφή: Επιστροφή στη καθημερινότητα συνεπάγεται επιστροφή και στη σωστή διατροφή. Αφήστε πίσω σας τις κακές διατροφικές συνήθειες της καραντίνας και χάστε τα περιττά κιλά που σας άφησε. Λόγω της διατροφικής χαλάρωσης που υπήρξε στις μέρες της καραντίνας, όλοι λίγο πολύ ξεφύγαμε από τις διατροφικές μας συνήθειες. Καταναλώσαμε περισσότερο φαγητό ή περισσότερα γλυκά, ίσως και περισσότερο αλκοόλ. Επίσης, μειώσαμε τη σωματική άσκηση, άρα σπαταλούσαμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώναμε. Έτσι, το βάρος μας αυξήθηκε σταδιακά, χωρίς να το αντιληφθούμε και έγινε αντιληπτό μόλις δοκιμάσαμε να φορέσουμε το στενό μας τζιν. Με μια σωστή διατροφή, λοιπόν, μπορούμε να επιστρέψουμε στα κανονικά μας επίπεδα. Αν ο στόχος είναι να χάσουμε τα περιττά κιλά, τότε καλό θα ήταν να μειώσουμε λίγο τις ολικές θερμίδες που καταναλώνουμε και να αυξήσουμε την άσκησή μας.

Πάντοτε όμως μέσα στo πλαίσιo μιας σωστής και υγιεινής διατροφής. Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μας δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνες, έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το άπαχο τυρί, η γαλοπούλα, το άπαχο γάλα και το άπαχο γιαούρτι.

Κορωνοϊός και διατροφή: Κυρίως γεύμα και άσκηση 

Το κυρίως γεύμα μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, έτσι ώστε να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας. Καλό θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό τη μορφή ελαιόλαδου). Εξάλλου, ποικιλία, μέτρια ποσότητα και ισορροπία γευμάτων είναι οι τρεις αρχές μιας σωστής διατροφής. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι οι πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας, αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, τη LDL (κακή). Αυτό οδηγεί στην παχυσαρκία που με τη σειρά της μπορεί να φέρει άλλες τόσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Επίσης, είναι σημαντικό το βράδυ να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό, και να φροντίζουμε να τρώμε το δείπνο μας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε, αν όχι και νωρίτερα.

Μια καλή άσκηση, μιας και ο καιρός το επιτρέπει, είναι το περπάτημα και η ποδηλασία. Αν είστε άτομο που δεν ζει χωρίς γυμναστική στη ζωή του, συνεχίστε τις ασκήσεις στο γυμναστήριο και το πρόγραμμα που σας έχει δώσει ο γυμναστής σας. Επίσης, μια άλλη καλή άσκηση είναι να ανεβαίνουμε σκάλες και να αποφεύγουμε τα ασανσέρ. Χωρίς να το καταλάβουμε σπαταλάμε θερμίδες και γυμνάζουμε και τα πόδια μας. Πέρα του ότι με το νερό διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, βοηθάτε με αυτό και στην εξάλειψη των τοξινών. Αν, λοιπόν, το έχετε παρακάνει με το φαγητό, το νερό θα σας βοηθήσει και με τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και το φούσκωμα.

Κορωνοϊός και διατροφή: Κρητική δίαιτα

Η κρητική διατροφή (μεσογειακή δίαιτα τη χαρακτηρίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας) είναι ένα μεγάλο “όπλο” όλων μας κατά του κορωνοϊού την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε στο σπίτι μας λόγω καραντίνας. Άλλωστε, στην καθιερωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, «είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή». Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τόνισε: «Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι η εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής».

Καλές επιλογές για ενδιάμεσα ή “snacking” είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια, αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ, ή σταφύλι σε λίγες ποσότητες. Άλλωστε, και τα φρούτα έχουν ζάχαρη (φρουκτόζη) άρα και θερμίδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην το παρακάνουμε. Επίσης, άλλα υγιεινά ενδιάμεσα είναι η σιταροπούλα ή το ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο ή επιπλέον αλάτι), ολικής αλέσεως δημητριακά, μπάρες δημητριακών (χαμηλές σε θερμίδες) χαμηλά σε λιπαρά γιαουρτάκια φρούτου ή παγωτό διαίτης.

Διατροφικός οδηγός

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολύ νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και ιδιαίτερα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινους κρέατος και επιλογή των άπαχων μερών. Ο διατροφικός αυτός οδηγός αναφέρεται, επίσης, σε θαλασσινά και ψάρια, όπως τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά – τα οποία προτιμούμε όταν τρώμε ψάρια – τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, το ελαιόλαδο, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν, και φυσικά την καθημερινή σωματική μας δραστηριότητα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας και τη διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού σωματικού βάρους. Βέβαια, όταν μιλάμε για “ελληνική μεσογειακή διατροφή” ουσιαστικά αναφερόμαστε στην κρητική διατροφή.

Τέλος, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε μία φορά την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι το κρασί, η μπύρα και τα σκληρά ποτά αποδίδουν από 150 έως 250 θερμίδες ανά ποτήρι και μπορούμε εύκολα με την υπερκατανάλωση αλκοόλ να αυξήσουμε τη θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων μας. Διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες και μέθοδοι αποτοξίνωσης κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι για την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες. Συνοπτικά, συνδυάζοντας γυμναστική με μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φαγητά ολικής αλέσεως, μειωμένη σε λιπαρά και προσεγμένη στην ποσότητα που καταναλώνουμε, θα έχουμε, σταδιακά, τα ποθητά αποτελέσματα.

Δείτε ακόμα

Ζώδια: Προβλέψεις για την Τετάρτη 20/5
Εφτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες των περιορισμών
Πώς θα ξεπλύνεις σωστά τις φράουλες για να απομακρύνεις χημικά και φυτοφάρμακα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις