Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κορονοϊός Ευρώπη: Τηλεδιάσκεψη για την πανδημία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός Ευρώπη: Τηλεδιάσκεψη για την πανδημία

Κορονοϊός Ευρώπη: Ενεργοποιείται ο μηχανισμός δανειοδότησης κρατών κατά της πανδημίας ύψους 240 δισ. ευρώ

Κορονοϊός Ευρώπη: Μέσω τηλεδιάσκεψης, που συγκλήθηκε χθες το απόγευμα, το συμβούλιο διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού (ESM Pandemic Crisis Support), συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει το Eurogroup, η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Τα δάνεια του ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση. Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός σχεδίου και θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6). Κατόπιν αιτήματος οι θεσμοί θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που λαμβάνει στήριξη από τον μηχανισμό ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου. Αυτό δεν θα είναι Μνημόνιο, αλλά θα εμπεριέχει σαφείς κανόνες.

Κορονοϊός Ευρώπη: Μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα λαμβάνουν στήριξη από το μηχανισμό στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα παραμένουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Δείτε ακόμη

Ρέγκλινγκ: Έως και 800 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσει η Ελλάδα αν δανειστεί από τον ESM
Υποβολή αίτησης για την ένταξη ομολογιών της τιτλοποίησης Cairo ΙΙΙ της Eurobank στο Πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ
Συντάξεις Ιουνίου 2020: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις