Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο κορονοϊού – Τσιόδρας: Ίσως ο ιός να μείνει και μετά, είπε ο καθηγητής
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού – Τσιόδρας: Ίσως ο ιός να μείνει και μετά, είπε ο καθηγητής

Εμβόλιο κορονοϊού - Τσιόδρας: Η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει για το εύρος των εκδηλώσεων του ιού, πέραν της τυπικής πνευμονίας.

Εμβόλιο κορονοϊού – Τσιόδρας: Ίσως ο μόνος άνθρωπος, που θα μπορούσε να αντιληφθεί απόλυτα την αγωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όταν μιλούσε στην ενημέρωση της Πέμπτης, για τη δυσκολία και της διάθεσης ακόμη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όταν αυτό εγκριθεί, δεν ήταν δυνατόν να παρίσταται… Ο λόγος, για τον αστροναύτη-θρύλο, Νίλ Αρμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο, που πάτησε το πόδι του στη σελήνη, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το διάστημα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Γιατί μας ήρθε στο μυαλό ο θρύλος Αρμστρονγκ; Συνειρμικά. από αυτό, που μετέφερε ο καθηγητής για το εμβόλιο.  «Όπως είπαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας «η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορονοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο».

Που σημαίνει ότι ακόμα κι αν βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο, η παραγωγή του σε εκατομμύρια δόσεις, θα είναι χρονοβόρα, ενώ πολύπλοκη διαδικασία θα αποτελέσει και η επιλογή σε σειρά προτεραιότητας  των ευπαθών ομάδων, από τις οποίες βέβαια θα ξεκινήσει η χορήγησή του. Νωρίτερα ο καθηγητής μετέφερε επίσης ανακοίνωση των αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας.

«Όταν ένας ιός, όπως αυτός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Κι άλλες δυσάρεστες εκδηλώσεις του ιού

Και πρόσθεσε ότι ακόμα η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει για το εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας. «Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του», τόνισε ο κ. Τσιόδρας «πέραν της τυπικής πνευμονίας. Δηλαδή, καρδιακές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, σοβαρά φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια και όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία, ακόμα και σε παιδιά.

Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε». Είπε στη συνέχεια το γεγονός ότι στη χώρα μας τον περιορίσαμε, δεν σημαίνει πως έχουμε απαλλαγεί κιόλας. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία τού ιού, πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει τη δική του ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε.  Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως παραδείγματος χάριν κάνουν οι ιοί της γρίπης.

Πώς τα fake news δεν εξαφάνισαν την ιλαρά

Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια». Επόμενο στάδιο ήταν η θέση του ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο νέος κορονοϊός να γίνει ένας ενδημικός ιός. «Τι σημαίνει ενδημικός; Με απλά λόγια, σημαίνει πως θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σε όλους μας γνωστό, πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί.  Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης, αλλά και σοβαρής πνευμονίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις