Αθήνα

°C

Παρασκευή

25

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κανόνες στις πλαζ: Ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες – Όλα τα μέτρα
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Κανόνες στις πλαζ: Ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες – Όλα τα μέτρα

Κανόνες στις πλαζ: Ο επικείμενος καύσωνας παρέκαμψε τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, να ανακοινώνει ότι ανοίγουν «από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες».

Κανόνες στις πλαζ: Με το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα να έρχεται, η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε χθες πως το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας. Μετά την ανησυχία που εξέφρασαν οι λοιμωξιολόγοι για μεγάλο κίνδυνο συνωστισμού στις ελεύθερες παραλίες,εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, ήταν θέμα χρόνου να αποφασιστεί να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, για να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

Oι ειδικοί τονίζουν πως ο κίνδυνος στις παραλίες είναι εξίσου μεγάλος με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σε κλειστό χώρο και έτσι, αποφασίστηκε να ανοίξουν όλες οι οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη. Από την Παρασκευή και ως την Δευτέρα, αναμένονται θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, στο πρώτο κύμα καύσωνα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, που έχει σημάνει συναγερμό στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, αφού θεωρείται σίγουρο πως ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες, όπως έχει κάνει ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Κανόνες στις πλαζ: 40 άτομα ανά 1000 τμ

Η Πολιτική Προστασία έδωσε στην δημοσιότητα και τους κανόνες που οφείλουν να τηρούνται στις οργανωμένες παραλίες από αυτό το Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικότερη όλων η οδηγία για τις αποστάσεις, καθώς θα επιτρέπονται 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, με τις ομπρέλες για τους λουόμενους να βρίσκονται τουλάχιστον 4 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, ενώ οι ξαπλώστρες σε διαφορετικές ομπρέλες θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Οργανωμένες πλαζ: Αναλυτικά οι κανόνες

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Παραλίες: Τρεις ΚΑΔ ανοίγουν

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, ανοίγουν άλλοι τρεις ΚΑΔ.

Αυτοί είναι οι εξής:

93.29.11.00 – μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες
93.29.11.02 – υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών
93.29.11.05 – υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Πώς θα λειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες και τα «beach bar» 

Δευτέρα με σχολεία και ενδοχώρα

Εξίσου κρίσιμη ως προς τις πιθανές συνέπειες στην εθνική επιδημιολογική καμπύλη είναι και η Δευτέρα 18 Μαΐου, καθώς:

· Εκκινούν τα μαθήματα σχεδόν σε όλες σχεδόν τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή στην Α και Β Λυκείου – και Α, Β και Γ Γυμνασίου αντίστοιχα, όπως και στα Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με ισχυρή σύσταση, ωστόσο, για τηλεκπαίδευση.

· Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού -για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- σε όλη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Μάλιστα, η μετάβαση στην Κρήτη θα είναι εφικτή και αεροπορικώς, εκτός από τις ακτοπλοϊκές γραμμές, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των πολιτών που θα μετακινηθούν από τις εστίες τους την επόμενη εβδομάδα, με την ευχή όλων να μην φέρουν τον ιό προς τον προορισμό που έχουν επιλέξει.

25 του μηνός νησιά και malls

Σύμφωνα με πληροφορίες, και αεροπορικά και ακτοπλοϊκά θα συνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα νησιά στις 25 Μάιου με την τελική απόφαση να «κλειδώνει» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 25 μηνός προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο να μεταφέρει και την επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall), καθώς τη σχετική ενδοκυβερνητική συζήτηση αποκάλυψε χθες στον Θέμα 104,6 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «κουμπώνει» για την 1η Ιουνίου η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, με την κυβέρνηση να καταλήγει τελικά στην τήρηση του αρχικού της σχεδιασμού για τα εστιατόρια και τα καφέ, παρά τις σθεναρές πιέσεις των εκπροσώπων του κλάδου για επίσπευση της επαναφοράς τους στην κανονικότητα.

Δείτε ακόμη

Θα κάνουμε μπανάκι, είναι ασφαλές; Τι λέει ο Νίκος Σύψας
Άμμος, θάλασσα, πισίνες – Πόσο επικίνδυνα είναι;
Το ελληνικό καλοκαίρι προετοιμάζει το δικό του… εμβόλιο για τον ιό!
Covid 19: Πώς λίγα λεπτά στον ήλιο μπορούν να μας βοηθήσουν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις