Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη με μάσκες: Πάνω από 1.000.000 μάσκες «μαϊμού» θα έριχναν στην αγορά
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με μάσκες: Πάνω από 1.000.000 μάσκες «μαϊμού» θα έριχναν στην αγορά

Απάτη με μάσκες: Πάνω από 1.100.000 ιατρικές μάσκες και 53.000 απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, κατασχέθηκαν από την Αστυνομία, που εξάρθρωσε την σπείρα η οποία τα διακινούσε.

Απάτη με μάσκες: Περίπου 900.000 μάσκες, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, που έχουν αποκτηθεί χωρίς παραστατικά από άγνωστους κατασκευαστές, κάπου στην Κίνα, κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι μάσκες αυτές, μαύρου χρώματος, περιήλθαν στα χέρια της Αστυνομίας, στη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία υπευθύνων μιας, καθ όλα νόμιμης, εταιρίας κατασκευής μασκών για την αποφυγή του κορονοϊού, ότι κάποια άτομα κατάφεραν να της αποσπάσουν πάνω από 200.000 μάσκες, χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ! Πίσω από αυτή την απάτη, κατά την Αστυνομία, βρισκόταν οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, « τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλο αριθμό ιατρικών μασκών, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας καθώς και απομημιτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών (ρούχα, τσάντες, υποδήματα, γυαλιά ηλίου)».

Απίστευτο είναι ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, κατάφερε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των υπευθύνων της εταιρίας και να πάρει τις μάσκες αλλά να μην πληρώσει, ισχυριζόμενος ότι ενεργεί ως μεσάζων της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα! Πρόσθεσε ότι οι μάσκες που ήθελαν οι άνθρωποι της πρεσβείας προορίζονταν για τον ιταλικό λαό που θρηνεί από τον κορονοϊό πάνω από 30.000 νεκρούς και ότι θα τις μετέφερε στη γειτονική χώρα ο ίδιος! Επίσης διακινούσαν και απομημιτικά προϊόντα (γυαλιά, παπούτσια, ενδύματα) στα οποία τοποθετούσαν με ειδικά μηχανήματα ετικέτες διεθνών οίκων!

Έρευνα μετά την εξαπάτηση

Οι έρευνες, αναφέρει η Αστυνομία, για την εξάρθρωση της οργάνωσης, ξεκίνησαν με αφορμή την εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν 201.900 ιατρικές μάσκες. Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, συνεχίζει η Αστυνομία, την 22-04-2020 μέλος της οργάνωσης ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά των 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα 23-04-2020, χωρίς ουδέποτε να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό. Στην πρώτη φάση των ερευνών, δυο ημέρες μετά (24-04-2020), εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου –μεταξύ άλλων- βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προέρχονταν από την παραπάνω απάτη.

Μπλόκο σε φορτηγό στον Ασπρόπυργο

Στη δεύτερη φάση των ερευνών, την 04-05-2020, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα να εξέρχεται από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου και σε έρευνα που επακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας. Στο όχημα επέβαιναν 2 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν.

Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ’ όπου εξήλθε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν 170.670 ιατρικές μάσκες, οι οποίες ομοίως προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας. Συνολικά από τις 210.900 ιατρικές μάσκες, που κατάφεραν να αποσπάσουν με την παραπάνω μέθοδο εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

8 έρευνες σε σπίτια

Στην τρίτη φάση των ερευνών, στις 12-05-2020, πραγματοποιήθηκαν 8 έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους – καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω. Μάλιστα, προσθέτει η Αστυνομία, λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να προσδίδουν νομιμοφάνεια σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς. Πέρα από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον γενικότερο συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, τα λοιπά μέλη προέβαιναν σε επιμέρους -κατά περίπτωση πράξεις- (τυποποίηση – αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, προπομποί σε μεταφορές, τσιλιαδόροι εντοπισμού αστυνομικών κλπ.).

Πάνω από 1 εκ. μάσκες κατασχέθηκαν

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1.110.423 ιατρικές μάσκες, 5.245 ευρώ, 2 φορτηγά και 3 Ι.Χ.Ε. οχήματα, πάνω από 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές, πάνω από 3.000 είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών, δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης, πιστόλι και 3 πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Σημειώνεται ότι, πέραν των ιατρικών μασκών, που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά και ερευνάται η προέλευση τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Στο 1 εκ. τα προσδοκώμενα κέρδη

Η μεταπωλητική αξία των μασκών, συμπεριλαμβανομένων των μασκών που προέρχονται από την εταιρεία, ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ συναφών αδικημάτων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 4 ακόμα άτομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις