Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έτρεχε με 300 χιλιόμετρα: 19χρονος «έσπασε» τα κοντέρ
ΚΟΣΜΟΣ

Έτρεχε με 300 χιλιόμετρα: 19χρονος «έσπασε» τα κοντέρ

Καναδάς - οδήγηση: Σε βάρος του νεαρού οδηγού ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση.

Έτρεχε με 300 χιλιόμετρα: Δεκαεννιάχρονος είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση, καθώς ανέπτυξε την απλά «αδιανόητη» ταχύτητα των 308 χιλιομέτρων την ώρα σε αυτοκινητόδρομο στο Οντάριο, γνωστοποίησε πρόσφατα η αστυνομία της συγκεκριμένης επαρχίας του Καναδά. «Αυτή είναι η χειρότερη παραβίαση του ορίου ταχύτητας για την οποία έχω ακούσει να γίνεται λόγος ποτέ», ανέφερε ο Κέρι Σμιτ, αξιωματικός της αστυνομίας, κατά τα φαινόμενα σοκαρισμένος, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο οδηγός, συνοδευόμενος από συνομήλικό του, βρισκόταν στο τιμόνι της Mercedes του πατέρα του. Η άδεια οδήγησης του αφαιρέθηκε αμέσως. Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε για επτά ημέρες. Σε βάρος του νεαρού ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση, τόνισε ο Σμιτ.

Το συμβάν έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου νοτιοδυτικά του Τορόντο, σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου της Βασιλίσσης Ελισάβετ όπου το όριο ταχύτητας είναι τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. «Θα μπορούσε να είχε προκαλέσει φρικτό δυστύχημα. Ο αυτοκινητόδρομος της Βασιλίσσης Ελισάβετ δεν είναι πίστα ράλι», είπε αγανακτισμένος ο αξιωματικός της αστυνομίας, προσθέτοντας πως οι οδηγοί που έβλεπαν τη βολίδα να περνάει κόρναραν, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους, ωσότου αναχαιτίστηκε από την αστυνομία. Ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απολογηθεί μέχρι στιγμής. «Είμαι σίγουρος πως θα δυσκολευτεί να εξηγήσει γιατί την Κυριακή, την ημέρα της μητέρας, το αυτοκίνητο του μπαμπά δεν ήταν στο γκαράζ», τόνισε ο αξιωματικός της αστυνομίας βάζοντας όλους σε σκέψη για το κατά πόσο τα παιδιά είναι πάντα σε θέση να διαχειρίζονται την ελευθερία τους.

Η οδήγηση συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητα του οδηγού

«Αν θέλεις να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του… τιμόνι». Κάπως έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί η διάσημη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν για την εξουσία στην περίπτωση που αυτή αφορούσε… στην οδηγική συμπεριφορά. Η οδήγηση συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητα του οδηγού και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό. Κατά κανόνα, οι νέοι οδηγοί έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους σε σχέση με το χρόνο αντίδρασης, την απόσταση πέδησης ή τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελιγμών, ενώ η έλλειψη εμπειρίας επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από ένα σύνολο απρόοπτων Παραγόντων, όπως η αλλαγή του καιρού, οι οδικές συνθήκες, η κατάσταση του αυτοκινητιστή, οι μηχανικές βλάβες και η συμπεριφορά των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου. Για αυτόν το λόγο, η συνετή στάση όταν το τιμόνι βρίσκεται ανά χείρας και η υιοθέτησή ορισμένων πρακτικών ασφαλούς οδήγησης, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμπλοκής των νέων οδηγών σε ατύχημα.

Η ταχύτητα «ξεγελάει» τον οδηγό. Λίγοι είναι οι εκείνοι, που ανεξαρτήτως εμπειρίας συνειδητοποιούν ότι η πρόσκρουση μετωπικά σε τοίχο με 50 χιλιόμετρα ανά ώρα, ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση από τον 3ο όροφο ενός κτηρίου. Δεν υπάρχει, ωστόσο, χαμηλή και υψηλή ταχύτητα στη συνετή οδήγηση. Τα 40 χιλιόμετρα ανά ώρα, παραδείγματος χάρη, είναι υψηλή ταχύτητα, όταν κάποιος οδηγεί σε άγνωστο ορεινό επαρχιακό δρόμο τη νύχτα, ενώ, ταυτόχρονα, είναι πολύ χαμηλή όταν κινείται σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Και στις δύο περιπτώσεις, η λανθασμένη εκτίμηση ταχύτητας κίνησης μπορεί να αποτελέσει αιτία ατυχήματος.

8 πράγματα που κάνουμε λάθος όταν οδηγούμε γρήγορα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις