Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Μαρφίν: Αποζημιώνονται οι συγγενείς, το Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

Μητσοτάκης Μαρφίν: Αποζημιώνονται οι συγγενείς, το Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση

Μητσοτάκης Μαρφίν: Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, το δημόσιο παραιτείται από τα ένδικα μέσα και ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι οικογένειες.

Μητσοτάκης Μαρφίν: Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.  Η ιστορία με την αναίρεση στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, ξεκίνησε με ρεπορτάζ του Νίκου Μπογιόπουλου στο ραδιόφωνο του Real στο οποίο αποκάλυψε τις ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε την αποζημίωση υπερβολική.

Ο κ. Μπογιόπουλος αποκάλυψε τις ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις να καταθέσει αίτηση αναίρεσης δηλαδή κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συγγενείς των θυμάτων. Η τελευταία δικαστική ενέργεια του ελληνικού Δημοσίου έγινε τον Μάρτιο, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin , η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή, αντί να επιδιώξει ως κυβέρνηση την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις οικογένειες, έκανε ακριβώς το αντίθετο”.

Μόλις ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ενέργειες του ελληνικού Δημοσίου έδωσε εντολή το Δημόσιο να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του.

“Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, παρουσία της ΠτΔ”, όπως έχει δηλώσει με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη καλώντας μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην τελετή.

Όχι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί στην τελετή για τους νεκρούς της Marfin, αλλά με ανακοίνωσή του το κόμμα, γνωστοποίησε πως “θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου”. Με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ γνωστοποιεί ότι “τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30 πμ, στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα”.

Παρούσα η Γεννηματά

Το παρών και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής θα δώσει στην τελετή και το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η Πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά. «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες» ανέφερε η κ. Γεννηματά, η οποία είχε τοποθετηθεί για το θέμα αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής.

Στον τόπο της τραγωδίας της Marfin ο Γιάνης Βαρουφάκης

Την μνήμη των θυμάτων του εμπρησμού της Marfin τίμησε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εναποθέτοντας σήμερα Παρασκευή ένα λουλούδι μαζί με την Σοφία Σακοράφα και άλλα στελέχη στον τόπο της τραγωδίας.

Καλαφάτης για Μαρφίν: Μήνυμα ενότητας απέναντι στην τυφλή βία και τον διχασμό

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το μήνυμα αυτό αφορά όλο τον κόσμο απέναντι σε κάθε είδους φασιστική λογική και συμπεριφορά αλλά και απέναντι στην τυφλή βία και τους κουκουλοφόρους. «Σε ένα τέτοιο γεγονός, μια εκδήλωση μνήμης θα πρέπει όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα κάλεσμα μνήμης για τρεις ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την τυφλή βία αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Και αυτό όταν είναι αυτονόητο ότι η εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ως στόχο όλος ο πολιτικός κόσμος να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και δημοκρατικής επαγρύπνησης απέναντι στην τυφλή βία. Είναι ενδεικτικό και θλιβερό την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τραγωδία και όχι για δολοφονίες αθώων ανθρώπων, ούτε για μολότοφ, που ήταν βεβαίως ο λόγος που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις νέοι συνάνθρωποί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων ειδικά σε μια τέτοια εκδήλωση χωρίς πολιτική και κομματική σκοπιμότητα. Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε μια υπεκφυγή. Είναι θλιβερό και δεν αρμόζει στην περίσταση».

Με εντολή Χρυσοχοΐδη ανοίγει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης

Την ώρα που δέκα χρόνια μετά το συγκεκριμένο έγκλημα παραμένει ατιμώρητο η έρευνα της αστυνομίας ξεκινάει από μηδενική βάση. Το τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας έχει δημιουργήσει μία μικρή ομάδα αστυνομικών, η οποία έχει ανοίξει και πάλι το “αρχείο”. Μάλιστα πριν από λίγο διάστημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ να ανοίξουν και πάλι το φάκελο. Όπως τους είπε πρέπει να εξεταστούν βίντεο, φωτογραφίες καθώς και πιθανά κενά που μπορεί να υπήρξαν στην υπόθεση.

Σε ερώτηση του Open TV προς τους αξιωματικούς της ασφάλειας αναφορικά με το εάν δέκα χρόνια μετά θα μπορέσουν να βρουν κάτι η απάντηση ήταν ότι «αυτό το έγκλημα είχε τρεις νεκρούς και ότι είναι ένα έγκλημα το οποίο δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο». Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν κενά που μπορούν να εκμεταλλευτούν η απάντηση ήταν θετική. «Σε αυτή την έρευνα υπάρχουν κενά γι αυτό και ανοίγει ξανά ο φάκελος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις