Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υπαίθρια πάρτι – κορονοϊός: Φρένο στο πρόωρο άνοιγμα της εστίασης
"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Υπαίθρια πάρτι – κορονοϊός: Φρένο στο πρόωρο άνοιγμα της εστίασης

Υπαίθρια πάρτι - κορονοϊός: Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα προστασίας στις καθημερινές μετακινήσεις, ορισμένοι εξακολουθούν να κρατούν αντικοινωνική στάση βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Υπαίθρια πάρτι – κορονοϊός: Προβληματισμό, αγωνία αλλά και οργή προκαλούν στην κυβέρνηση αλλά και στην πλειοψηφία των Ελλήνων οι εικόνες συγχρωτισμού σε πλατείες της χώρας, την ώρα που η χώρα κάνει μια προσπάθεια να ξαναβρεί τα βήματά της, μετά από 42 ημέρες καραντίνας. Οι ιδιοκτήτες στον χώρο της εστίασης αισθάνονται το χαμόγελο να “παγώνει” μιας και οι ελπίδες για νωρίτερο άνοιγμα, μάλλον υποχωρούν. Οι σκέψεις της κυβέρνησης να ανεβάσουν ρολά εστιατόρια, μπαρ και καφέ πριν την 1η Ιουλίου, φαίνεται πως μπαίνουν στο “συρτάρι” μετά τα υπαίθρια πάρτι κορωνοϊού που μπορεί να λειτουργήσουν ως υγειονομική βόμβα. Η αίσθηση ότι η καταπολέμηση της πανδημίας έχει τελειώσει και πάμε σαν άλλοτε κρύβει πολλές παγίδες και μπορεί να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν εν μέσω καραντίνας.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε δύο 24ωρα υπήρξαν σημαντικά προβλήματα συνωστισμού στην Μαρίνα του Φλοίσβου, τον Βόλο, την Λάρισα, την Λαμία, την Αγία Παρασκευή, την Κηφισιά και το Παγκράτι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να μην βελτιώνεται. Το θέμα απασχόλησε έντονα την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε φρένο στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για άνοιγμα του κλάδου της εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους συνεργάτες του ότι η άρση του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί.

Νέες συγκεντρώσεις με ποτά σε Αγία Παρασκευή, Παγκράτι και Λυκαβηττό

Άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί

Η απόφαση του κλεισίματος της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, είναι ουσιαστικά ο οδηγός για παρόμοιες παρεμβάσεις που είναι αποφασισμένη να πάρει η κυβέρνηση από την στιγμή που συνεχιστούν οι εικόνες συνωστισμού, ενώ θα υπάρξουν και τσουχτερά πρόστιμα. Πρωταρχικός στόχος είναι να μην υπάρξουν απαγορεύσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όπου ξεφεύγει η κατάσταση δεν θα γίνονται παρεμβάσεις, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. “Θα έχουμε τις γενικές συστάσεις και θα έχουμε και τοπική παρέμβαση, αν αυτό χρειάζεται. Δεν είμαστε στη φάση της απαγόρευσης. Είμαστε στη φάση της ενημέρωσης, της πειθούς” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα επιτείνεται και η αγωνία των ειδικών με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο να κάνει λόγο το πρωί της Πέμπτης για «κρίσιμη κατάσταση» επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλες συναθροίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων». «Χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν χαλαρώνουμε» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος υπενθυμίζοντας ότι φαινόμενα όπως αυτά στις πλατείες και έξω από τα μπαρ «τα είδαμε στην Ισπανία με ποδοσφαιρικό αγώνα και το καρναβάλι πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει το πράγμα».

Ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής για τα πάρτι στην πλατεία

Οι εστίες των take away

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου εμφανιστούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις», μετά και τους σαρωτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε χθες το βράδυ η ΕΛΑΣ με επίκεντρο τα take away πάρτι. Στη διάρκεια του χθεσινού σαφάρι ελέγχων διαπιστώθηκαν «παραβιάσεις, συλλήψεις και διώξεις σε 6 περιπτώσεις:

· 4 στην Λάρισα

· 1 στην Λαμία

· 1 στο κέντρο της Αθήνας και

· 1 στην Κηφισιά

Οι επτά κρίσιμες ημέρες

Το διάστημα μεταξύ 11 και 18 Μαΐου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων. Μέσα σε διάστημα επτά ημερών, θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ θα επιστρέψουν στα θρανία και η μαθητές της Γ’ λυκείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο crash test καθώς εκείνη την περίοδο η επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας θα έχει στα χέρια της τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της νόσου μετά την άρση των μέτρων.

Στις γειτονιές ο Μητσοτάκης

Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει επισκέψεις σε γειτονιές την Αθήνας. Σκοπεύει να δει από κοντά τη λειτουργία της αγοράς και των καταστημάτων κατά τα πρώτα βήματα άρσης του lockdown, αλλά και να έρθει σε επαφή με τους πολίτες τηρώντας βέβαια τα μέτρα προστασίας με τις κατάλληλες αποστάσεις, χωρίς selfies, ως συνήθως. Θα είναι οι πρώτες «περιοδείες» ύστερα από την επιβολή της καραντίνας και την προσωρινή παύση της διά ζώσης επαφής με τους πολίτες.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον πολιτισμό

Σήμερα αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Ήδη έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση 15 εκ. ευρώ, στα οποία θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά από την κ. Μενδώνη, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές οι σχετικές ενισχύσεις. Επίσης θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων της κρατικής ενίσχυσης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν να εντοπιστεί το σύνολο όσων απασχολούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, λόγω του τρόπου αμοιβής τους και της έλλειψης συμβάσεων εργασίας σε αρκετές δραστηριότητες. Παράλληλα είναι πιθανό να ανακοινωθεί ένα περίγραμμα του τρόπου διεξαγωγής ορισμένων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό που συζητείται είναι οι παραστάσεις με περιορισμένο κοινό, η διάθεση δωρεάν χώρων για την διεξαγωγή τους, ώστε να αντισταθμίζεται η απώλεια εσόδων, η ενίσχυση από το κράτος και φορολογικά κίνητρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις