Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ύφεση Ελλάδα – κορονοϊός: Δραματική η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση Ελλάδα – κορονοϊός: Δραματική η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ύφεση Ελλάδα - κορονοϊός: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30%, η απασχόληση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και η ανεργία να εκτιναχθεί στο 19,9%.

Ύφεση Ελλάδα – κορονοϊός: Δυσμενέστερη ακόμη και από το κακό σενάριο που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στις εαρινές προβλέψεις που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα, προβλέπεται ύφεση 9,7% τη στιγμή που η Ελλάδα προβλέπει ύφεση από 4,7% έως 7,9%. Για την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι η ύφεση θα φτάσει στο 7,75%. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30%, η απασχόληση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και η ανεργία να εκτιναχθεί στο 19,9%. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 6,4% για φέτος ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 196,4% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά υπολογίζοντας παρά τα μέτρα σε ένα κύμα 160.000 ανέργων. Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021. Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 και τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα του τουρισμού και της υψηλής αναλογίας πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ισχυρή ανάπτυξη 7,9% το 2021 στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη 7,9% το 2021 (από 6,3% που είναι η εκτίμηση για την Ευρωζώνη). Οι επενδύσεις θα ενισχυθούν κατά 33%, η απασχόληση κατά 3,8% ενώ η ανεργία θα πέσει στο 16,8% (περίπου τόσο προβλέπει και η ελληνική κυβέρνηση). Όσο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1%. Το χρέος θα υποχωρήσει στο 182,6%.

Η πρόβλεψη Γιάννη Στουρνάρα:

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο περίπου 4% το 2020 είχε προχωρήσει πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο “Ανεφοδιάζοντας την Οικονομία: Ο ρόλος των Τραπεζών στην εποχή του COVID-19” ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 4% το 2020.

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 10% προβλέπουν πως το lockdown θα έχει διάρκεια 3 – 4 μηνών, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει. Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο 8%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις