Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία απεργία πείνας: Σταμάτησε τη διαμαρτυρία ο μπασίστας των Grup Yorum
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία απεργία πείνας: Σταμάτησε τη διαμαρτυρία ο μπασίστας των Grup Yorum

Τουρκία απεργία πείνας: Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, μέλος του συγκροτήματος πέθανε τον περασμένο μήνα έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας.

Τουρκία απεργία πείνας: Το μέλος του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum έληξε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν 323 μέρες, διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις εναντίον του συγκροτήματος και την απαγόρευση να δίνει συναυλίες. Ο μπασίστας Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ανέφερε με tweet μια ομάδα εναλληλεγγύης. Ήταν ένα από τα δύο μέλη της αριστερής μουσικής κολεκτίβας που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου και απαιτούσαν από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις εναντίον της Grup Yorum, να άρει την απαγόρευση στις συναυλίες της και να αποφυλακίσει τα μέλη της.

Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, μέλος του συγκροτήματος πέθανε τον περασμένο μήνα έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης. Επτά μέλη του συγκροτήματος συνελήφθησαν το 2016. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρία από αυτά αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, ανάμεσά τους η Μπολέκ και ο Γκοκτσέκ. Το συγκρότημα πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της. Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και έγινε διάσημο στην Τουρκία και στο εξωτερικό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια.

Grup Yorum: Το συγκινητικό σκίτσο του Λατούφ για τη νίκη του Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ

Με ένα συγκινητικό σκίτσο σχολίασε την πολιτική νίκη του Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, μέλους των Grup Yorum, του απαγορευμένου συγκροτήματος από το καθεστώς Ερντογάν, ο γνωστός βραζιλιάνος Κάρλος Λατούφ με τη «δυνατή» του πένα.

«Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ και οι Grup Yorum δεν είναι τρομοκράτες. Ο Ερντογάν και η ομάδα του είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες που διαλύουν την Τουρκία» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λατούφ.

Η Μπολέκ κατέληξε αρχές Απρίλη

Η Μπολέκ ήταν 28 ετών και ήταν το ένα από τα δύο μέλη της κολεκτίβας που πραγματοποιούσε απεργία πείνας, με τον σύντροφό της Ιμπραχίμ Γκοκτσέκ. «Η Χελίν Μπολέκ έπεσε σαν μάρτυρας» ανέφερε το Grup Yorum σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στον θάνατο της Τουρκάλας τραγουδίστριας αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην ανάρτηση αναφέρει:

«Θρηνούμε την Χελίν Μπολέκ που έφυγε από τη ζωή, στα 28 της χρόνια, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη του συγκροτήματός της, Grup Yorum, που βρίσκονται στην φυλακή.

Κανένας όμως δεν μπορεί να φιμώσει ανθρώπους σαν την Μπολέκ, όταν είναι αποφασισμένοι να τραγουδάνε με τη φωνή της ψυχής τους για ελευθερία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα που όλη η υφήλιος δοκιμάζεται σκληρά -μαζί και ο τουρκικός λαός- οι αξίες αυτές είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Η Χελίν Μπολέκ είναι η κοπέλα με τα λευκά στο βίντεο, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος σε ανοιχτό γήπεδο, όπου τραγουδά στα Τουρκικά το Bella Ciao. Σήμερα οι στίχοι του τραγουδιού, της ανήκουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις