Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοπάρτι Ελλάδα: Σφραγίζουν καταστήματα, κόβουν πρόστιμα – Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων
ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Κορονοπάρτι Ελλάδα: Σφραγίζουν καταστήματα, κόβουν πρόστιμα – Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων

Κορονοπάρτι Ελλάδα: Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά συνωστισμού, όπου πλήθος πολιτών έστησαν υπαίθρια πάρτι με ποτά στα χέρι.

Κορονοπάρτι Ελλάδα: Αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία μετά από το υπαίθριο πάρτι, που στήθηκε από περίπου 400 άτομα το βράδυ της Τρίτης, στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, στην Αγία Παρασκευή, και μάλιστα, ενώ βρίσκεται ακόμα σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς φανερά ενοχλημένος από συγκεντρώσεις με take away ποτά στον Βόλο, έστειλε χθες πολύ αυστηρό μήνυμα. “Κάθε απόφαση επηρεάζει την εξέλιξη της πανδημίας και τα επόμενα στάδια άρσης των περιορισμών”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας πως οι συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Παρόλα αυτά όμως, εκατοντάδες νεαρά άτομα αποφάσισαν να συγκεντρωθούν το βράδυ της Τρίτης με μπίρες στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, φυσικά χωρίς να τηρείται καμία απόσταση και κανένα μέτρο προφύλαξης. Η συγκέντρωση έγινε αντιληπτή από τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες έσπευσαν και ζήτησαν να διαλυθεί το πλήθος. Όταν οι αρχικές παραινέσεις των αστυνομικών προς τους συγκεντρωμένους δεν έφεραν λύση, έφτασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα τους κάποιοι νεαροί εξαγριώθηκαν και άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες.

Έπεσαν χημικά

Τότε, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνουν τα άτομα από την πλατεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έπεσαν και βόμβες μολότοφ στην οδό Αγίου Ιωάννου, ενώ οι νεαροί έβαλαν φωτιά ακόμα και σε κάδους στην οδό Ελβετίας. Σημειώνεται πως, με επιστολή του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, κατήγγειλε ότι παρόμοιο συμβάν έγινε και το βράδυ της Δευτέρας 4 Μαΐου, καλώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επέμβει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Ζορμπάς, που βρέθηκε και ο ίδιος στο σημείο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook έκανε λόγο για “άβατο” που μέχρι πρόσφατα ήταν σημείο συγκέντρωσης για ναρκωτικά. Έγραψε μάλιστα, πως δέχεται και απειλές για την παρουσία της αστυνομίας το βράδυ στην περιοχή, ενώ έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να προστατευτεί η περιοχή από το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Πάρτι και στην Κηφισιά

Η Κηφισιά βρίσκεται ανάμεσα στα προάστια της Αττικής με τα υψηλότερα ποσοστά κορονοϊού, όπως είχε δηλώσει και στην ενημέρωσή του ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τα αίτια αναζητούνται στα ταξίδια των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στις κοινωνικές συναθροίσεις, τα πάρτι που συντείνουν στην τοπική διασπορά του ιού. Εξαιρετικά ανήσυχος ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ενημέρωσε με μήνυμά του τους πολίτες, ότι στην πόλη παίρνονται μεν όλα τα μέτρα, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι, ειδικά οι νέοι να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τα ασυλλόγιστα πάρτι που τις τελευταίες μάλιστα μέρες έχουν “φουντώσει”.

Ο κ. Θωμάκος ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων “πραγματικά υψηλό”. “Τον αριθμό των κρουσμάτων στον Δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες”, έγραψε μεταξύ άλλων.

“Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Όμως δεν φτάνουν. Ο Δήμος μας είναι ο τρίτος σε έκταση δήμος του λεκανοπεδίου με τόσο πολυσύχναστα σημεία και τόσους δρόμους που προσφέρονται για περίπατο και για συνωστισμό. Πρέπει εσείς συμπολίτισσες και συμπολίτες πρέπει και εσείς να κάνετε την επισήμανση, την αυστηρή παρατήρηση, μη διστάζετε και, εν ανάγκη, να μας ειδοποιήσετε, όταν παρατηρείτε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες”, τόνισε στη συνέχεια.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστό καφέ-μπαρ της Κηφισιάς, προσκάλεσε διαδικτυακά τον κόσμο να πάει για… take away ποτά. Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε συνωστισμός και επενέβη η αστυνομία, η οποία αναζήτησε τον υπεύθυνο για να τον οδηγήσει στο αυτόφωρο. Δεν κατέστη όμως δυνατόν να τον εντοπίσει.

Έρχονται πρόστιμα

Μετά τις αυστηρές συστάσεις του Νίκου Χαρδαλιά και μετά τα φαινόμενα συνωστισμού που εξακολουθούν να παρατηρούνται, έρχονται νέα πρόστιμα. Σημειώνεται πως σε αρχικό στάδιο έγιναν αυστηρές συστάσεις μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία απομάκρυνε πολίτες που είχαν συνωστιστεί έξω από καταστήματα για να πιουν το ποτό τους, ωστόσο από την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα, το πρόστιμο για τέτοιους καταστηματάρχες θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, σφράγισμα του καταστήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφαίρεση αδείας σε περίπτωση υποτροπής και πρόστιμα των 150 ευρώ σε πολίτες που δεν τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις έξω από αυτά.

Γώγος: Φοβάμαι, κάποιοι νομίζουν ότι τελείωσε η επιδημία

Την ανησυχία αλλά και τους φόβους του για το πάρτι των 300 ατόμων στην Αγία Παρασκευή, εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. “Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα. Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά”, είπε σχετικά. Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στην παρούσα φάση ο στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς “και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι”.

“Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα, δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα”, σημείωσε ο καθηγητής.

Σύψας: Έτσι άνοιξαν και οι “πύλες της κολάσεως” στην Ιταλία

Για “παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία”, έκανε λόγο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. “Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο”, είπε χαρακτηριστικά. “Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν”, συνέχισε ο κ. Σύψας μιλώντας στο “Θέμα 104,6”, υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία “και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει”.

Συνωστισμός έξω από καφέ-μπαρ στον Βόλο

Οι εικόνες που εξόργισαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και προειδοποίησε αυστηρά για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις και τα take away ποτά, ήρθαν από τον Βόλο.

Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, δεκάδες ήταν τα άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από μαγαζί για να πάρουν ένα ποτό, την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό. Κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας έφτασαν στο σημείο μαζί με την παρέα τους για να απολαύσουν το ποτό τους. Μάλιστα, επενέβη η αστυνομία, με τους ενστόλους να κάνουν συστάσεις για την τήρηση μέτρων.

take away ποτά και στη Λάρισα

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης και σε κεντρικούς πεζόδρομους της Λάρισας, όταν καταστηματάρχες γνωστών καφέ-μπαρ που λειτουργούν στο πλαίσιο του take away και ιδιοκτήτης κάβας, κατέληξαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, λόγω του απίστευτου συνωστισμού που καταγράφηκε στα καταστήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paidis.com, τουλάχιστον τρεις καταστηματάρχες σε κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης, παρά τις αυστηρές συστάσεις για την αποφυγή συνωστισμού, λειτουργώντας υπηρεσία take away συγκέντρωσαν δεκάδες Λαρισαίους, με τις Aρχές να προχωρούν σε συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Συνελήφθη καταστηματάρχης και στην Πάτρα

Παρόμοιες εικόνες είδαμε και στην Πάτρα, όπου πολλά άτομα παρέμεναν συγκεντρωμένα, στον προαύλιο χώρο -καφέ-μπαρ της Πάτρας, αφού είχαν πάρει το ποτό τους στο χέρι. Σε κατάστημα της πλατείας Τριών Ναυάρχων, συνελήφθη ο υπεύθυνος και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Καταγγελίες έγιναν όμως για καφέ στα Ψηλαλώνια αλλά και για καφέ επί της Πλατείας Όλγας στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση πάνω από δέκα άτομα ήταν συγκεντρωμένα στον χώρο και έπιναν το ποτό τους σε πλαστικό ποτήρι!

«Πανικός» για ένα take away ποτό στα Παλιά

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε συνωστισμός που δημιουργήθηκε στο opening μαγαζιού που φτιάχνει κοκτέιλ σε… take away μορφή στη συνοικία των Παλαιών στο Βόλο. Έτσι σύμφωνα με το thenewspaper.gr το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στα στενά της συνοικίας των Παλαιών, στο opening του μαγαζιού, όπου εκατοντάδες Βολιώτες νεαρής κυρίως ηλικίας έφτασαν στο σημείο για να απολαύσουν τη βραδιά μαζί με την παρέα τους και το ποτό τους. Μάλιστα, ο συνωστισμός προκάλεσε την παρέμβαση της Αστυνομίας, αφού περιπολικό έφτασε στο σημείο για συστάσεις στην τήρηση των αποστάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις