Εστίαση άνοιγμα – μέτρα: Το σχέδιο διάσωσης για καφέ, μπαρ και εστιατόρια

ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση άνοιγμα – μέτρα: Το σχέδιο διάσωσης για καφέ, μπαρ και εστιατόρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εστίαση άνοιγμα - μέτρα: Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την αξία του κλάδου για την οικονομία και όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, δεν θα μείνει εκτός λειτουργίας ο εσωτερικός χώρος των καταστημάτων.

06.05.2020 | 08:53

Εστίαση άνοιγμα – μέτρα: Μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων της εστίασης, με υπαρκτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο κλάδος πριν την 1η του Ιουνίου. Η εικόνα που υπάρχει για την ανταπόκριση επιχειρήσεων και πολιτών στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών δημιουργεί ελπίδες, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν δηλαδή τα κρούσματα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα,είναι πιθανό εστιατόρια και καφέ να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου, με τις οριστικές αποφάσεις να προσδιορίζονται για το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, οπότε και θα υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα από τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Με περισσότερα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους χωρίς αντίστοιχη αύξηση των δημοτικών τελών, με μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ αλλά και με “ευέλικτες” σχέσεις απασχόλησης ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο χωρίς όμως αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απειλή των μειωμένων εσόδων για τις χιλιάδες καφετέριες ανά την ελληνική επικράτεια. Όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, θα έχει και αυτό συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται επιδότηση μερικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων ούτε θα δίδεται κρατικό χρήμα για όσους υπαλλήλους εργάζονταν με μειωμένο ωράριο και πριν τον κορωνοϊό.

Εστίαση: Προετοιμασίες και αγωνία για την επόμενη μέρα

Επειδή οι καφετέριες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα ακόμη και από τα εστιατόρια – καθώς το έσοδο ανά πελάτη είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα εστιατόρια – στο Μαξίμου εξετάζουν τη μείωση ΦΠΑ. Από τη στιγμή που στις καφετέριες η κερδοφορία στηρίζεται στην εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πελατών, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα πλήξει τα οικονομικά μεγέθη των χιλιάδων εταιρειών του κλάδου. Έτσι, εκτός από την εξασφάλιση περισσότερου ωφέλιμου χώρου –χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών- εξετάζεται να μειωθεί και ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ που είναι και ο τελευταίος κωδικός που έχει απομείνει από τον συγκεκριμένο κλάδο στο 24%.

Η δυνατότητα εκχώρησης περισσότερου χώρου τόσο για τις καφετέριες όσο και για τα εστιατόρια, θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Το πιθανότερο είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για τουλάχιστον τους επόμενους δύο με τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα και με την πορεία της αγοράς. Όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, με αξιοποίηση του προγράμματος Sure που συζητείται και την Παρασκευή στο eurogroup, θα έχει επίσης κανόνες. Καταρχήν δεν θα αφορά στο σύνολο της αγοράς αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επίσης, θα μπορεί να ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων αλλά για μέρος αυτών. Η λογική είναι ότι αν εργαζόμενος πλήρους ωραρίου κληθεί να απασχοληθεί για λιγότερες ώρες, τη διαφορά του μισθού θα την πληρώνει το δημόσιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 50-70%.

Αδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα ανοίξει η εστίαση. Έχουμε σχέδιο

Μητσοτάκης: Εφικτό το άνοιγμα της εστίασης από 1η Ιουνίου

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή υπουργών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιτελικών στελεχών του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτή ο πρωθυπουργός τόνισε για την εστίαση ότι «εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό».

Εστίαση: Σήμερα η διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες από εστιατόρια, καφέ και μπαρ

Ο ελληνικός κλάδος εστίασης θα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία «άδειες καρέκλες». Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων γνωστοποίησε ότι θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «άδειες καρέκλες», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τις εκδηλώσεις θα υλοποιήσουν οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι. Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί, ίδια μέρα και ώρα, στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών.

Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, την οποία θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των ανθρώπων του κλάδου. Αίτημα είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης.

Exit mobile version