Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Η Marfin, το νομοσχέδιο και η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Η Marfin, το νομοσχέδιο και η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: “Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα με μια μαύρη επέτειο , ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Μαρφίν” σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Τις επόμενες μέρες, μένοντας πιστός σε μια δέσμευση που είχα αναλάβει, η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν με μια πλακέτα που με δυο λέξεις, “Ποτέ πια”, θα πολεμά τη λήθη και θα μας καλεί σε δημοκρατική επαγρύπνηση. Στο τέλος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού τηρήθηκε στο κοινοβούλιο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Marfin.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”. “Είμαι εδώ για να απαντήσω σε μια άδικη κριτική. Η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος και σε μια από τις τελευταίες ως προς την αποτελεσματικότητα. Λόγος και για τα δύο, η φοβική γραφειοκρατία. Αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη μια ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν αφορά το περιβάλλον”, ανέφερε.

Νομοσχέδιο: Βασικές κατευθύνσεις σε 3 πεδία

Μεταρρύθμιση νομοθεσίας για περιβαλλοντικές άδειες, προστασία δασών, διαχείριση αποβλήτων. Σημείωσε ότι είναι “δραματικές οι ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος” και πρόσθεσε ότι για τις περιβαλλοντικές άδειες η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. “Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο. Η διάρκεια των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια” πρόσθεσε. “Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση. Δεν το επιτρέπει και η δική μου συνείδηση, ασχολούμαι με αυτά τα θέματα από το 2004” είπε, και πρόσθεσε: “πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν, όπως και κάνουμε, έναν κεντρικό φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura. Δρομολογούμε αυτή την σημαντική τομή με τη δημιουργία του”.

“Υπήρξε μεγάλη ένταση για το θέμα των περιοχών Natura, αναντίστοιχη με το κλίμα διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή, που ίσως καλλιεργήθηκε τεχνητά για να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “έγινε μεγάλη συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είναι μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής, αν τις θέλουμε ή όχι στη χώρα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι υποκριτική, αφού στους χάρτες του υπάρχουν εξορύξεις σε περιοχές Natura”.

Για τους δασικούς χάρτες

“Το ν/σ βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με το εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων θα κατατεθούν εκ νέου” είπε. “Αυτό το ν/σ φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.

“Είδα ότι αν και το νομοσχέδιο συζητείται εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση το θυμήθηκε εδώ και λίγες μέρες. Η διαβούλευση υπήρξε εξαντλητική εδώ και μήνες” είπε και ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου είπε “ναι, υπάρχει αίσθηση πια του επείγοντος. Επενδυτές περιμένουν χρόνια”.

Για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. “Για τη χτεσινή συγκέντρωση τι να πω; Ούτε τις στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν μπορούσατε να κρατήσετε. Λογικό να αναρωτιέται ο κόσμος τι θα γινόταν με την υγειονομική κρίση αν κυβερνούσατε εσείς”.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα σύνθημα “δανεισμένο από την Αριστερά”, όπως είπε: “Ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός”.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις