Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αερομαχία Αιγαίο 2020: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16
ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Αερομαχία Αιγαίο 2020: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16

Αερομαχία Αιγαίο 2020: Το σκληρό dogfight έγινε την Κυριακή στο Κεντρικό Αιγαίο, περίπου την ώρα που άλλα τουρκικά F-16 παρενοχλούσαν ελικόπτερο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Αερομαχία Αιγαίο 2020: Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, καταγράφει τη στιγμή της αναχαίτισης του τουρκικού F-16, το οποίο παρενόχλησε το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις Οινούσσες, πριν από δύο ημέρες. “Τον έχω” ακούγεται να λέει ο Έλληνας πιλότος του Mirage που καταδιώκει τον Τούρκο χειριστή του F-16. O Τούρκος προσπαθεί να ξεφύγει κάνοντας ελιγμούς. Είναι η εικονική αναχαίτιση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή, 3 Μαΐου, οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, έκαναν 13 χαμηλές πτήσεις πάνω από μια σειρά από ελληνικά νησιά. Αυτή είναι μία απόδειξη, από την καθημερινότητα των Ελλήνων πιλότων στο Αιγαίο, που ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε σαν πτήσεις… ρουτίνας και ζήτησε να μην… δραματοποιούμε τις καταστάσεις!

Στο βίντεο-ντοκουμέντο ακούγεται ο εξής διάλογος:

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: FOX 2 (ΒΟΛΗ AIM 2)

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Τον έχω

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Έρχεται κι o άλλος (…)

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Τον έγραψα και στην κασέτα

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: Ωραίος

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Σταθερά στα GUNS

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: SAME​

Συρίγος για Τουρκία: Θέλουν να αποδεχθούμε μια ακραία εκδοχή της πραγματικότητας

Την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ότι δεν υπήρξε παρενόχληση» του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Άμυνας και ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο, σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

«Προσπαθεί να μας πει ότι είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε, δηλαδή ότι εμείς είμαστε στον αιγαίο, εμείς κάνουμε παραβιάζεις του εθνικού εναέριου χώρου, κάνουμε υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Έτσι είναι τα πράγματα και πρέπει να το αποδεχτείτε. Με αυτό που λέει φωτογραφίζει μια πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και μερικές δεκαετίες. Απλώς είναι η ακραία εκδοχή της» υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος

«Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη πολλών δεκαετιών για το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία το επιβάλει πλέον.
Πρέπει σιγά σιγά να αποκατασταθεί η κυριαρχία μας που έχει τρωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Τουρκία μας ωθεί στο να κάτσουμε να ξαναδούμε τι κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ο πολιτισμένος και αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα με την αντιμετώπιση του κορωνοιού και πρέπει να δούμε συνολικά όλο το πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» επεσημαίνει ο ίδιος.

Δείτε ακόμη

Η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα – “Μην δραματοποιείτε καταστάσεις”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις