Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκικές προκλήσεις Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις σήμερα – Πού το πάει ο Ερντογάν
ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τουρκικές προκλήσεις Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις σήμερα – Πού το πάει ο Ερντογάν

Τουρκικές προκλήσεις Αιγαίο: Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου της νέας τακτικής που ακολουθεί μέσω της αναβάθμισης των υπερπτήσεων η Άγκυρα.

Τουρκικές προκλήσεις Αιγαίο: Οι προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος, αφού μετά από την παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου την Κυριακή και το μπαράζ υπερπτήσεων που ακολούθησε, τη Δευτέρα το μεσημέρι τουρκικά f-16 πέταξαν εκ νέου πάνω από τις Οινούσσες αλλά και πάνω από τη Χίο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ στις 14 και 57 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών f-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 27.000 πόδια. και στη συνέχεια στις 13.58 δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών f-16 πέταξαν πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου στα 24.000 πόδια. Οι υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στον ασύλληπτο αριθμό των 270.

Την ίδια ώρα στο φως ήρθε βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά προσεγγίζουν και παρενοχλούν το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Τα τουρκικά μαχητικά στις 11:38 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 3.500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες, ενώ στις 11:58, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι στα 1700 πόδια.

Το βίντεο – ντοκουμέντο στο 1:08 λεπτό του ρεπορτάζ:

Ηχηρή απάντηση Παναγιωτόπουλου

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθάει καθόλου στην εκτόνωση της έντασης, τόνισε ο υπουργός Άμυνας μετά την προκλητική ενέργεια τουρκικών μαχητικών, προσθέτοντας όμως ότι «δεν πτοούμεθα καθόλου». Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε την Κυριακή με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τα φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Μετά την ολοκλήρωση της επισκέψεως, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση από το Φαρμακονήσι: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο Φαρμακονησίου, στο πλαίσιο μιας γρήγορης κυριακάτικης περιοδείας, που μας έφερε από το πρωί στις Οινούσσες, στην Παναγία, στο Αγαθονήσι και τώρα εδώ στο Φαρμακονήσι.

“Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

ΥΠΕΞ: Μία ακόμα απαράδεκτη τουρκική ενέργεια

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μία ακόμα απαράδεκτη τουρκική ενέργεια», η οποία και «επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα». Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του καταδικάζει την «προκλητική παρενόχληση» και καλεί την Τουρκία να «εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές παραστάσεις, απέναντι στη νέα αυτή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας που συνεχίζει να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση.

Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι!

Για «κλιμάκωση της έντασης» και «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, ερωτηθείς για την παρενόχληση του ελικοπτέρου. «Τα μαχητικά μας αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο και δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας» δήλωσε ο Ακσόι. «Δεν ωφελεί την εν λόγω χώρα να κλιμακώνει την ένταση, δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας. Αντ’ αυτού, τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν οι δύο χώρες».

Και στον Έβρο

Στον Έβρο, οι Τούρκοι εξακολουθούν να είναι προκλητικοί όπως έδειξαν τα τρία περιστατικά με τους πυροβολισμούς από τη στρατοχωροφυλακή τους την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Τυχερού. Την Τρίτη, Τούρκος στρατιώτης είχε πυροβολήσει κατά γερμανικού περιπόλου της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε διπλή πρόκληση: μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν με λέμβο από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική λίγο πριν από τις 10 το βράδυ και πυροβόλησαν στον αέρα κατά ριπάς. Μάλιστα, εκτόξευσαν και μία φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στην ελληνική πλευρά.

Τα μεσάνυχτα, μέλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής άνοιξε εκ νέου πυρ στον αέρα κατά ριπάς. Σε όλες τις περιπτώσεις η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε τις προκλήσεις με ψυχραιμία αφού η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» ανέφερε για τους πυροβολισμούς στον Έβρο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Προκλητικές αντιNAVTEX

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Τούρκοι αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ασκήσεις σε πέντε νησιά. Συγκεκριμένα, με τρεις προκλητικές αντιNAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, η Άγκυρα επιχειρεί να «απαγορεύσει» στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Ψαρρά, Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τα νησιά αυτά. Το «επιχείρημα» μάλιστα που επικαλείται η γειτονική χώρα, είναι πως οι ασκήσεις στις περιοχές αυτές παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης! Ούτε βεβαίως περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι βλέπουν την Ψέριμο σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με το Liberal, που δημοσίευσε και χάρτες, η Άγκυρα επικαιροποιεί  με χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα»  τις διεκδικήσεις της για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τραβώντας «γραμμές» που διχοτομούν επιχειρησιακά το Αιγαίο και ορίζουν τουρκικές ζώνες αρμοδιότητας μέχρι και δυτικά της Κρήτης και της  Ρόδου.

Σε έναν χάρτη περιλαμβάνει την Θάσο και Αη Στράτη θεωρώντας ότι η υποχρέωση έχει προβλεφθεί από την Διακήρυξη των 6 Μεγάλων Δυνάμεων το 1914 που επιβεβαιώθηκε από την Συνθήκη της Λοζάνης 1923.Με την διαφορά όμως ότι πουθενά δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στην Θάσο ούτε στον Άη Στράτη. Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ίδιο χάρτη εντελώς αυθαίρετα σπεύδει να συμπεριλάβει στα νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία υποστηρίζει ότι ισχύει καθεστώς αποσταθεροποίησης, την Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού;

Τα τελευταία επεισόδια καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κλιμακώσουν εκ νέου τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Είναι άλλωστε πάγια πρακτική της Άγκυρας να εξάγει τις εσωτερικές κρίσεις προκειμένου να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. «Όταν τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος ελληνικών συμφερόντων» εκτιμά, μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.

Επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων

Οι παραπάνω κινήσεις «δείχνουν» πως η Άγκυρα επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και επικίνδυνων περιστατικών που ενδεχομένως να μπορούσαν να οδηγήσουν στη συντέλεση ενός σοβαρού επεισοδίου.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Ελλάδα προβληματίζεται καθώς δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο αντιμετωπίζει τη στάση της Τουρκίας με απόλυτη ψυχραιμία. Οι επιτελείς εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές είναι ως έναν βαθμό αναμενόμενες κι έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάθε φορά έτοιμες να απαντήσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Τα Τουρκικά ΜΜΕ για την παρενόχληση ελικοπτέρου με τον υπουργό Άμυνας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις