Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ώρα να ελέγξεις το αυτοκίνητό σου
ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα να ελέγξεις το αυτοκίνητό σου

Πού ξέρεις, ίσως έχεις και... ανεπιθύμητους συνεπιβάτες.

Μήπως σήμερα που αρχίζει ξανά η κυκλοφορία, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει… αρουραίος που ζει στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας; Μην βιάζεστε να σοκαριστείτε, αρκεί να ρίξετε μια γρήγορη ματιά. Οι αρουραίοι λατρεύουν τους κινητήρες και αν έχουμε να κινήσουμε καιρό το αυτοκίνητο, μάλλον χρειάζεται να ελέγξουμε αν υπάρχει… συνεπιβάτης. Τώρα θα αναρωτηθείτε, ποια είναι αυτή η αόρατη, κωδικοποιημένη στον εγκέφαλο του αρουραίου εντολή, που τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τον κάδο απορριμμάτων όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής του και, ξαφνικά, να μεταφέρει φύλλα και κλαδιά στον κινητήρα σας; Πάντως, συμβαίνει.

Η Kelsey Snell και ο σύζυγός της πήραν το αυτοκίνητό τους για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, αλλά σύντομα κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό σύστημα του οχήματος.
«Μας έδωσε ένα πραγματικά περίεργο μήνυμα σφάλματος», είπε η κα Snell, 36 ετών, ανταποκριτής του Κογκρέσου για την NPR που ζει στην Ουάσιγκτον. Η δεύτερη ένδειξη όμως, που τρόμαξε πιο πολύ, ήταν ο αρουραίος που έφυγε ξαφνικά από το δρόμο τους.

«Ποτέ δεν έχω δει αρουραίους στον δρόμο μας», είπε η κυρία Snell. “Ξεκινήσαμε να οδηγούμε λίγο πιο μακριά αλλά η ειδοποίηση για το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου έγινε πιο επίμονη”. Η κα Snell και ο σύζυγός της εγκατέλειψαν την αποστολή τους και κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αντίκρισαν στη μηχανή «μια λακκούβα αρουραίων», φύλλα, ραβδιά και μικρά κόκαλα.

«Η αντιπροσωπεία είπε ότι είμαστε οι πέμπτοι άνθρωποι που θα καλέσουμε αυτήν την εβδομάδα με αυτό το πρόβλημα», έγραψε η κα Snell σε ένα προειδοποιητικό tweet για το περιστατικό.  Υπάλληλος στο τοπικό κέντρο εξυπηρέτησης της είπε ότι τέτοια περιστατικά έχουν γίνει «ξαφνικά εξαιρετικά κοινά» μέσα στις ‘τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες”.  Όσο για την αντικατάσταση των καλωδίων που είχαν κατασπαράξει οι αρουραίοι, κόστισε 400 δολάρια, καθόλου μικρή ζημιά.

Τι θέλει ένας αρουραίος με τον κινητήρα σας;

Ο Michael H. Parsons, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Fordham, ο οποίος μελετά τους αρουραίους της πόλης της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι μηχανές αυτοκινήτων προκάλεσαν τα προγονικά σπίτια των αρουραίων: σκοτεινά, ζεστά λαγούμια με εύκολη πρόσβαση σε μασώμενες ρίζες. Ο κοινός καστανός αρουραίος φαίνεται να έφτασε στη Βόρεια Αμερική γύρω στο 1775, ίσως όταν ευρωπαϊκά πλοία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι South Street του Μανχάταν · το είδος πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ασία. Σε αρουραίους, είπε ο Δρ Parsons, τα συστήματα καλωδίωσης των οχημάτων είναι «υποκατάστατες ρίζες». Όχι επειδή παρέχουν την υγρασία ή τη θρεπτική πρόσβαση σε πραγματικές ρίζες, αλλά επειδή μοιάζουν κάπως με αυτές.

Οι αρουραίοι «παίρνουν μια ορισμένη άνεση με το μάσημα», δήλωσε ο Michael Deutsch, αστικός εντομολόγος και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Arrow Exterminating Company, με έδρα το Long Island. Στην πραγματικότητα, η λέξη «τρωκτικό» προέρχεται από την ίδια λατινική ρίζα με «erode» – rodere , που σημαίνει «to gnaw». Οι αρουραίοι πρέπει να ροκανίζουν, και συνεχώς, επειδή οι αιχμηροί, σκληροί κοπτήρες τους αυξάνονται συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους – περίπου τέσσερις ή πέντε ίντσες το χρόνο.

«Αν δεν τα κρατάτε τακτοποιημένα», είπε ο κ. Deutsch, «μπορεί να μην είναι σε θέση να ανοίξουν ή να κλείσουν τη γνάθο τους. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, οι κάτω κοπτήρες τους έχουν μεγαλώσει στην άνω οροφή του στόματος τους. Και, φυσικά, πέθαναν. ” Λόγω της ώθησης να μασήσουν, οι αρουραίοι καταστρέφουν συχνά υλικό που δεν τους προσφέρει θρεπτική αξία. Η εγγενής έκκληση της καλωδίωσης αυτοκινήτων, είπε ο Δρ Parsons, συμπληρώνεται από το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αλλάξει από μόνωση καλωδίων με βάση το πετρέλαιο σε πιο πράσινο, λιγότερο ακριβό είδος με βάση τη σόγια.

Ενώ η θέα αρουραίων σε κινητήρες δεν είναι σπάνια περίπτωση, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν αυξάνονται σε περιοχές όπου οι συνήθεις χώροι τροφίμων και λιμένων αρουραίων έχουν διαταραχθεί από προσπάθειες απομακρυσμένης πανδημίας. Ένα εστιατόριο που δεν σερβίρει πλέον τρόφιμα σε ανθρώπους δεν παράγει πλέον μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών ανθρώπινης τροφής – τροφή για αρουραίους της πόλης. (Οι αγροτικοί αρουραίοι πληθυσμοί, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να βασίζονται σε εμπορικά απόβλητα τροφίμων, ενδέχεται να μην έχουν την ίδια έλλειψη.)

«Οι αποστάσεις και τα μοτίβα κίνησης συνδέονται πολύ στενά με τη διαθεσιμότητα πόρων όπως φαγητό, μέρη για λαγούμι και συντρόφους», δήλωσε ο Kaylee Byers, Ph.D. υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας που εργάζεται με το Vancouver Rat Project, μια πρωτοβουλία αστικής έρευνας. «Με λιγότερους πόρους, οι αρουραίοι θα κινηθούν πιο μακριά από ότι κανονικά ή μπορεί να μεταναστεύσουν από μέρη που είχαν προηγουμένως τρόφιμα σε περιοχές όπου η τροφή είναι πιο άφθονη».

Ο Δρ Parsons είπε ότι, ενώ η συνήθης μετανάστευση αρουραίου περιορίζεται κυρίως σε ωμέγα αρσενικά (το χαμηλότερο επίπεδο της κοινωνικής τάξης των αρουραίων, που κατατάσσεται κάτω από τους αρσενικούς αρουραίους άλφα και βήτα), τώρα «φαίνεται ότι όλοι οι προσβεβλημένοι αρουραίοι μεταναστεύουν» – μια περίσταση που «αυξάνει σημαντικά τον ανταγωνισμό και το άγχος και προκαλεί πιθανώς τους αρουραίους να είναι πιο επιθετικοί και ορατοί κατά τη διάρκεια της ημέρας”. Τα άσχημα νέα, λοιπόν, είναι ότι ένας αυξημένος αριθμός αρουραίων μπορεί να ψάχνει φαγητό στην περιοχή σας και αυτοί οι αρουραίοι μπορεί να είναι πιο αγχωμένοι, απελπισμένοι και πιο επιθετικοί από το συνηθισμένο.

Ο Δρ. Parsons εργάζεται σε μια μελέτη που βασίζεται σε λογαριασμούς άλλων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων στην καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία που περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι αρουραίοι «μεταναστεύουν μαζικά από κλειστά εστιατόρια, delis και arena» σε νέα περιβάλλοντα. Μια εναλλακτική πανδημική υπόθεση, είπε, είναι ότι «τίποτα δεν συμβαίνει, και οι άνθρωποι απλώς παρατηρούν περισσότερους αρουραίους», ίσως επειδή περνούν περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο περπατώντας στις γειτονιές τους ή ασκώντας σε εξωτερικούς χώρους.

Μπορείτε να κρατήσετε έναν στενοχωρημένο αρουραίο έξω από τον κινητήρα σας;

Μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες να “μαζέψετε” αρουραίους στο αυτοκίνητό σας, είπε ο Δρ. Parsons, αποφεύγοντας τη στάθμευση σε αποχετεύσεις και λεκάνες αποστράγγισης «καθώς οι αρουραίοι τα χρησιμοποιούν για να κινηθούν πάνω και κάτω από το έδαφος». Συνέστησε επίσης να μετακινείτε το αυτοκίνητο και να επιθεωρείτε κάτω από την κουκούλα του αυτοκινήτου σας (ενώ φοράτε μάσκα) «για εμφανή ροκανίδια και περιττώματα αρουραίων».

Ωστόσο, η πρωταρχική του ανησυχία όσον αφορά τα τρωκτικά και τον κοροναϊό είναι πως οι άνθρωποι θα παραβλέψουν τον έλεγχο των αρουραίων καθώς απασχολούνται με τη μετάδοση ιού στον αέρα. «Τα τρωκτικά μπορούν να μεταφέρουν λεπτόσπιρωση, τοξόπλασμα, χάντα, σαλμονέλα και φαινομενικά Covid-19», είπε. Ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι οι αρουραίοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, «μπορούν να μεταδοθούν από τα πόδια ή τη γούνα».

Εκτός από τη διάδοση ασθενειών, οι αρουραίοι μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές στο σπίτι με μάσημα μέσω ηλεκτρικών καλωδίων – και, φυσικά, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα οχήματα.
«Η φύση τους», είπε ο κ. Deutsch, «είναι παράξενη. Παρουσιάζουν μια συμπεριφορά που ονομάζεται νεοφοβία, η οποία είναι φόβος για νέα πράγματα”. Ο κινητήρας βέβαια, τους είναι πια γνώριμος, οπότε δεν τον φοβούνται καθόλου… Κάθε άλλο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις