Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Remdesivir κορονοϊός: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δόθηκε έκτακτη άδεια στο φάρμακο
ΚΟΣΜΟΣ

Remdesivir κορονοϊός: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δόθηκε έκτακτη άδεια στο φάρμακο

Remdesivir κορονοϊός: Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιιικό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού.

Remdesivir κορονοϊός: O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ έδωσε έκτακτη άδεια για τη χρήση του φαρμάκου remdesivir της Gilead ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. O Τραμπ έκανε την ανακοίνωση από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο. «Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι η Gilead έλαβε από τη FDA άδεια για έκτακτη χρήση του Remdesivir» είπε ο Αμερικανός. Ο επικεφαλής της Gilead, Ντάνιελ Ο’Ντέι, ο οποίος στεκόταν δίπλα από τον Αμερικανό πρόεδρο, ανακοίνωσε ότι η φαρμακευτική θα δωρίσει 1 εκατομμύριο φιαλίδια του φαρμάκου remdesivir. Νωρίτερα, την Παρασκευή ο κ. Ο’Ντέι είχε δηλώσει ότι αναμένει πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα απαντήσει γρήγορα στο αίτημα της εταιρείας για έγκριση του φαρμάκου.Ο ίδιος είπε ότι σε περίπτωση έγκρισής του θα προσπαθήσει να χορηγήσει το φάρμακο σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Την Τετάρτη η Gilead παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Σε αυτή εξετάστηκαν 1.063 ασθενείς που έλαβαν το remdesivir ή ένα εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν κατά μέσο όρο 11 ημέρες σε όσους πήραν το σκεύασμα έναντι 15 ημερών σε όσους δεν τους χορηγήθηκε.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιιικό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το remdesivir είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα» στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών» και αυτό αποδεικνύει ότι «ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό», εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Remdesivir: Το φάρμακο που «ποντάρει» και ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ερωτηθεί πρόσφατα αν η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για το φάρμακο φαβιπιραβίρη (Avigan), στο οποίο ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει -μεταξύ 20 χωρών- και η Κύπρος. «Πριν περίπου 4 εβδομάδες, είχαμε μιλήσει σαν επιστημονική Επιτροπή για όλες τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις νέων φαρμάκων όπως και αυτό, που ήταν τότε ένα από τα δύο που ακούγονταν πιο έντονα. Είχε υπέρ του αυτό το φάρμακο λιγότερα εργαστηριακά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του και μια μικρή μελέτη η οποία έδειχνε μία κλινική αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Ζήτησα τότε από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, από τον κ. Φιλίππου, να κοιτάξει τη δυνατότητα προμήθειας της χώρας. Όπως και συμμετοχή σε μία παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. Και ξέρω ότι έχει κάνει επικοινωνία με την εταιρεία και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα»

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν δείχνει να «ποντάρει» στη φαβιπιραβίρη. «Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και σαν γιατρό, αυτή τη στιγμή από τα νεότερα φάρμακα που κυκλοφορούν για τον ιό, αυτό που έχει περισσότερες ενδείξεις ότι δουλεύει και δουλεύει καλά, είναι το φάρμακο το Remdesivir. Είναι ένα από τα έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Και έδειξε μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Στα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine αναφέρεται ότι σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) στους οποίους χορηγήθηκε υποστηρικτικά Remdesivir της Gilead παρουσιάστηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας. Στην ίδια δημοσίευση τονίζεται ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις