Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φάρμακο για κορονοϊό: Αυτό που θα κλείσει την “πόρτα” στον ιό
ΕΛΛΑΔΑ

Φάρμακο για κορονοϊό: Αυτό που θα κλείσει την “πόρτα” στον ιό

Φάρμακο για κορονοϊό: Για το θέμα του υποδοχέα της νόσου στον οργανισμό, είχε κάνει λεπτομερή αναφορά ο κ. Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, στις 6 Απριλίου.

Φάρμακο για κορονοϊό: Το “κλειδί” με το οποίο η επιστημονική κοινότητα των ιατρών,  προσπαθεί να  κλειδώσει την…  πόρτα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό του ανθρώπου, περιμένει κάποια στιγμή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με το βλέμμα στραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου φαίνεται, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στο πολύ κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο καθηγητής της Λοιμωξιολογίας, ο οποίος είχε προϊδεάσει για κάποιες ευχάριστες ειδήσεις στη μάχη των εργαστηρίων παγκοσμίως, για τα φάρμακα, στην τελευταία του ενημέρωση άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πάει να γίνει αποφασιστικό βήμα για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, πριν ο ιός εισχωρήσει σ αυτόν! Ένα φάρμακο δηλαδή να του κλείσει την πόρτα. Αφού ανέφερε ότι ανακοινώθηκαν προκαταρκτικά, θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου, σε μια μελέτη με περισσότερους από 1000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα, έκανε λόγο στη συνέχεια  και για ένα φάρμακο που δοκιμάζεται στη Μ. Βρετανία.

Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε ο καθηγητής και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, το νέο αυτό φάρμακο εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα! Για το θέμα του υποδοχέα της νόσου στον οργανισμό, της “πόρτας”,  δηλαδή που χρησιμοποιεί, για να μπει, είχε κάνει λεπτομερή αναφορά ο κ. Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, στις 6 Απριλίου.

Το γονίδιο του υποδοχέα

Σύμφωνα με όσα είπε τότε, λοιπόν, “οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια, που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Της ‘πόρτας’, δηλαδή, για να μπει στον οργανισμό μας”. Όπως είχε εξηγήσει, η “πόρτα” αυτή, ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς  και παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα,  λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα, να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων”.

Τώρα λοιπόν με  συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι διαδικασίες είναι ακόμα στα εργαστήρια, υπενθυμίζουμε ακόμη μια φορά τη δήλωσή του: “Το νέο αυτό φάρμακο, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις