Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκα με βαλβίδα κορονοϊός: Όχι στη χρήση της – Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκα με βαλβίδα κορονοϊός: Όχι στη χρήση της – Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Μάσκα με βαλβίδα κορονοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες θα ακολουθήσουν άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Μάσκα με βαλβίδα κορονοϊός: Όχι μόνο δεν συστήνονται για χρήση από τους απλούς πολίτες οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αλλά είναι και επικίνδυνες για μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στη σοβαρή επισήμανση-προειδοποίηση προς τους πολίτες που θεωρούν ασφαλείς τις μάσκες που χρησιμοποιούν και οι γιατροί εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατέστησε σαφές ότι “μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη ακόμα και χάρτινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και στο σπίτι  από διάφορα υλικά”. Σε μια πρώτη προσπάθεια να ξεδιαλύνει κατά το δυνατόν τη χρήση μάσκας που μπαίνει στις ζωές όσων κυκλοφορούν σε χώρους που έχουν ήδη οριστεί και καθώς σίγουρα επικρατεί σύγχυση  στο Κοινό,  στην τακτική ενημέρωση τόνισε για τις ιατρικές μάσκες:

“Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Είναι λάθος. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο, που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά”.

Οι κίνδυνοι, όμως, για ένα κοινό που δεν έχει μάθει να κυκλοφορεί με μάσκα, δεν σταματούν εδώ.

Συνεχίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας:

“Υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση και εφαρμογή της μάσκας. Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές. Η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες, τους κανόνες προστασίας που έχουμε μάθει όλοι μας αυτό τον καιρό. Τα σημαντικά μέτρα, συγγνώμη που τα επαναλαμβάνω, αυτά είναι τα πιο σημαντικά, αυτά μας έβγαλαν από τη μεγάλη διασπορά μαζί με το lockdown, το απαγορευτικό, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής αγγίγματος του προσώπου μας, της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας αν έχουμε συμπτώματα”.

“Η πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, αυτό το κάλυμμα προσώπου, δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς ταυτόχρονα την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό. Επίσης, χρειάζονται οδηγίες για το πώς θα την φυλάξουμε, πώς θα την απορρίψουμε, πώς θα την καθαρίσουμε.  Αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες θα ακολουθήσουν άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μέλη της Επιτροπής μας, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία σε παρόμοια μέτρα.

Την 1η Απριλίου, το θέμα της μη χρήσης από το Κοινό των ιατρικών μασκών, είχε αναδείξει με ανακοίνωσή του  ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Είχε προειδοποιήσει  για την λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση ιατρικής μάσκας από τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές). Στην ανακοίνωση ανέφερε ότι οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και 3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον (ψεκάζοντας προς τα έξω εκπνοές με ιικό φορτίο).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις