Κορονοϊός Ελλάδα: Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Τρία κομβικά γεγονότα τις επόμενες τρεις ημέρες θα σηματοδοτήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν όπως όλα δείχνουν ως την ερχόμενη Δευτέρα στις 4 Μαΐου.

27.04.2020 | 23:32

Κορονοϊός Ελλάδα: Τρία κομβικά γεγονότα τις επόμενες τρεις ημέρες θα σηματοδοτήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν όπως όλα δείχνουν ως την ερχόμενη Δευτέρα στις 4 Μαΐου. Το πρώτο είναι το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό που θα γίνει αύριο το απόγευμα. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, θα υπάρχει αναφορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και τους ένστολους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα επανεκκινήσει η οικονομία. Τον τρόπο δηλαδή που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρήσεις και ακόμη τα σχολεία και το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών.

Ακολουθεί η επόμενη η ημέρα η Τετάρτη 29 του μήνα οπότε και θα υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι υπουργοί θα αναλύσουν το σχέδιο για το εκάστοτε υπουργείο, ώστε να επανέλθουμε από την Δευτέρα στην πρώτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, αφού ακόμη παραμένει σε ισχύ η διαφωνία των επιστημόνων για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες πλην των τάξεων του Λυκείου.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Η μετακίνηση του επιβατικού κοινού

Ακόμη μεγάλη σημασία έχει το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Μεταφορών για τις συγκοινωνίες και τον τρόπο μετακίνησης του επιβατικού κοινού. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται σε πυκνότερα δρομολόγια λεωφορείων και συρμών μετρό και ηλεκτρικού, αλλά εξετάζεται και η διαφορετική ώρα προσέλευσης στην εργασία για το σύνολο των εργαζομένων. Εάν οι ώρες προσέλευσης είναι για παράδειγμα τρείς διαφορετικές, τότε θα αποφευχθεί ο συνωστισμός σε στάσεις λεωφορείων και αποβάθρες στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Στην λήξη του υπουργικού συμβουλίου και έως την Δευτέρα 4 Μαΐου κάθε υπουργείο θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που αφορούν εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Ακολουθεί την Πέμπτη η συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που θα αφορά και στην άρση των μέτρων αλλά και στην ρευστότητα που θα πρέπει να δοθεί στην αγορά για να επανεκκινήσει την λειτουργία της. Στην συζήτηση αυτή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να τηρήσει αμιγώς αντιπολιτευτική στάση αλλά οφείλει να συνδράμει με προτάσεις την κυβέρνηση κυρίως σε οικονομικό επίπεδο . Πάντως το κλίμα αναμένεται ιδιαίτερα φορτισμένο όταν η συζήτηση θα φτάσει στην οικονομία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σπαταλά χρήματα από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. χωρίς αυτά να κατευθύνονται σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις .

 Μεταφορά Πρωτομαγιάς

Σε ό,τι αφορά στους εορτασμούς της εργατικής Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι αυτοί θα μεταφερθούν για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων δηλαδή στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που παραπέμπουν στους επιστήμονες ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ότι έχουμε καταφέρει έως σήμερα δηλαδή τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού. Η κυβέρνηση μάλιστα κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζομένους να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της φετινής Πρωτομαγιάς και να μην καλέσουν πολίτες σε συναθροίσεις. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των κομμάτων και των σωματείων την προσεχή Παρασκευή για να μην δούμε στο κέντρο της πόλης συγκεντρώσεις αλλά και επεμβάσεις της αστυνομίας.

Δείτε ακομη

Ο Πολάκης στηρίζει Γρηγόρη: “Βρε άιντε από δω, λαμόγια υποκριτές, που θα ζητήσουμε συγγνώμη”

17χρονος έφτιαξε ιστοσελίδα live παρακολούθησης του κορονοϊού

Πρωινό στο δωμάτιο, γεύματα “a la cart” – Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία

Exit mobile version