Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελεύθερη μετακίνηση Ελλάδα: Πότε θα αρθεί το μήνυμα στο 13033
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ...!

Ελεύθερη μετακίνηση Ελλάδα: Πότε θα αρθεί το μήνυμα στο 13033

Ελεύθερη μετακίνηση Ελλάδα: Η άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033, ο “θόρυβος” για τα voucher και τα σχολεία αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Ελεύθερη μετακίνηση Ελλάδα: Για τη σταδιακή άρση των μέτρων έκανε λόγο το πρωί του Σαββάτου 25 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και κατέστησε σαφές ότι τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν συνεχίσουμε ως κοινωνία, να επιδεικνύουμε την ίδια στάση, που έφερε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχίσει να χορηγείται γονική άδεια ειδικού σκοπού κι ακολούθως μίλησε για τον τουρισμό. Επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο εύκολο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουμε τους κανόνες. Όταν ξεκινήσουμε το άνοιγμα της πρώτης φάσης θα πάψει να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, θα υπάρξει σιγά σιγά απελευθέρωση για μετακινήσεις κι εκτός έδρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αεροπορική σύνδεση. Θα βγάλει η ΕΕ κοινή απόφαση για να γνωρίζει κι ο κλάδος του τουρισμού πώς να κινηθεί. Να γνωρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού οπωσδήποτε μέσα στον Μάη πώς θα κινηθεί η χρονιά. Για τις μάσκες ξεκαθάρισε πως «έχουμε την εμπειρία πώς δούλεψαν τα σούπερ μάρκετ κι όσα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Πιθανώς να είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους». Για την Πρωτομαγιά τόνισε ότι θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα και πρόσθεσε με νόημα «νομίζω ότι και τώρα θα πάμε καλά».

Το voucher

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παραδέχτηκε ότι απέτυχε το πρόγραμμα voucher τηλεκατάρτισης, καθώς ήταν κατώτερο των προσδοκιών, ενώ δεν σχολίασε τις «μπηχτές» της αντιπολίτευσης για σχέσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και δεν τίθεται κανένα θέμα στην κυβέρνηση. «Τα προγράμματα δεν ήταν ικανοποιητικά.« Βασίστηκαν πάνω σε προηγούμενα προγράμματα. Εντοπίστηκε η αστοχία και διορθώθηκε» πρόσθεσε.

Για τις ιδιωτικές κλινικές και τις υγειονομικές «βόμβες» επεσήμανε εμφανώς χολωμένος ότι το χειρότερο είναι ότι έδειξαν πλημμέλεια οι άνθρωποι της υγείας. «Αυτό είναι το ανησυχητικό. Θα γίνει ό,τι έγινε και στο παρελθόν όπου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία όποια εστία μόλυνσης δημιουργήθηκε ανά την Ελλάδα». Τέλος διέψευσε την είδηση για μετακίνηση προσφύγων το Σάββατο 25 Απριλίου από τη Μόρια στην ενδοχώρα.

Το σχέδιο για τα SMS στο 13033 – Σκέψεις να προστεθούν και νέοι κωδικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για την άρση των μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα από την κυβέρνηση. Πέραν από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την επαναλειτουργία των μαγαζιών, στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται και το σύστημα των SMS  στο 13033 για τις μετακινήσεις. Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν ότι το Μαξίμου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος για τον γενικό πληθυσμό.

Εξαίρεση θα αποτελούν ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η κατάργηση του συστήματος των SMS θα είναι σταδιακή και υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Πάντως ακόμη δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση σχετικά με την ημερομηνία όπου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033.

Στο τραπέζι πάντως της κυβέρνησης βρίσκεται τόσο το ενδεχόμενο να προστεθούν καινούργιοι κωδικοί οι οποίοι θα είναι και σχετικοί με την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων. Σημειώνεται πως το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδες, όπου και ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Ακολουθεί το πιθανό ημερολόγιο της άρσης των απαγορεύσεων

27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία, για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα τις «συναινετικές προσημειώσεις».

4 Μαΐου θα απελευθερωθούν μετακινήσεις για την επικράτεια – εκτός από τα νησιά, αλλά οι δημόσιες συναθροίσεις θα συνεχίσουν να έχουν ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 9 άτομα. Την ίδια ημέρα θα δοθεί το πράσινο φως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας) που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15τμ). Παράλληλα θα ανοίξουν κομμωτήρια, και «σαλόνια» προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα.

Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος. Την ίδια ημέρα θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα τους πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ) Παράλληλα θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)

Ο Νικόλαος Σύψας για τις προτάσεις σχετικά με την άρση της καραντίνας

Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι. Την ίδια ημέρα αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι και για τους μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου

Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι. –Στο καλό σενάριο την ίδια ημέρα θα ανοίξουν: -αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ -καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης -επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση έως 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι θα εξυπηρετεί έως 6 άτομα  -τέλος, αν δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν επίσης οι δομές πρωτοβάθμιες εκπαίδευσης με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες.

Στις 29 Ιουνίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με απαρέγκλιτου  ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (1,5 μέτρο για ανοικτό χώρο και 2 μέτρα για κλειστό).

Γυμναστήρια

Η επιστροφή στα γυμναστήρια πάντως μάλλον αργεί, καθώς είναι χώροι συγχρωτισμού που δύσκολα ελέγχονται. “Σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξη μελών και γυμναστών, υπάρχει ήδη στο προεδρικό διάταγμα του 2006 για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων, περιορισμός. Είναι τα 5 τετραγωνικά ανά άτομο, οπότε θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Alter Life στο Star. O σχεδιασμός προβλέπει πως οι χώροι άθλησης θα ανοίξουν ξανά κατά τα τέλη Μαΐου.

Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει ολόκληρο το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις