Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκμενιστάν κορονοϊός: “Δεν κρύβουμε τίποτε” δηλώνει η χώρα με τα μηδενικά κρούσματα
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκμενιστάν κορονοϊός: “Δεν κρύβουμε τίποτε” δηλώνει η χώρα με τα μηδενικά κρούσματα

Τουρκμενιστάν κορονοϊός: Όπως είπε 151 άνθρωποι παραμένουν σε ζώνες καραντίνας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τουρκμένοι υπήκοοι που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών.

Τουρκμενιστάν κορονοϊός: Το Τουρκμενιστάν, μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει δηλώσει μηδενικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού, επέμεινε χθες Τετάρτη, ότι τα επίσημα στοιχεία του είναι αληθή και δεν κρύβει τίποτα. «Αν υπήρχε έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, θα είχαμε ενημερώσει αμέσως… οι υποχρεώσεις μας ευθυγραμμίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ρασίντ Μερεντόφ. «Δεν κρύβουμε τίποτα», πρόσθεσε, μιλώντας μαζί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Υγείας Νουρμουχαμέντ Αμανεπεσόφ τόνισε παράλληλα πως η κεντροασιατική χώρα διαθέτει 30.000 διαγνωστικά κιτ και έχει παραγγείλει 40.000 ακόμη από την Ρωσία, την Τουρκία και την Γερμανία.

Όπως είπε 151 άνθρωποι παραμένουν σε ζώνες καραντίνας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τουρκμένοι υπήκοοι που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και ως μέλη πληρώματος πλοίων. Ο υπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα έχει ξανανοίξει τα περισσότερα από τα σημεία διέλευσης των συνόρων της και ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου και τα υπόλοιπα, στα σύνορα της με το Ιράν, μετά την αναστολή όλων των εμπορευματικών μεταφορών στα τέλη του περασμένου μήνα.

Απαγόρευση της λέξης κορωνοϊός

Σημειώνεται ότι το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε ήδη από τα τέλη Μαρτίου τη λέξη κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του, σε μια ριζοσπαστική κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία. Η χρήση της λέξης δεν επιτρέπεται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αφαιρέθηκε ακόμα και από τα ενημερωτικά φυλλάδια υγιεινής που διανέμονταν σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας.

Μάλιστα, οι πολίτες που φοράνε μάσκες, ή μιλούν για τον κορωνοϊό στο δρόμο, στις στάσεις ή σε κάποια ουρά έξω από κάποιο μαγαζί, κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις Αρχές, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μεταδίδουν για το ραδιόφωνο Azatlyk, την τουρκόφωνη υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty, με έδρα την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ.  Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν ότι με την απαγόρευση αυτή, το Τουρκμενιστάν θέτει τους πολίτες του σε κίνδυνο.

Δείτε ακόμη

Τίγρεις και λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο, βρέθηκαν θετικά στον ιό
Ο κόσμος αλλάζει: Οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα, τα λιοντάρια βγήκαν στους δρόμους
Μειωμένος ο ημερήσιος απολογισμός στις ΗΠΑ – Πιέσεις για την οικονομία
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία – Απαγόρευση σε 31 επαρχίες
Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός στη χώρα μας – Ακόμα δύο νεκροί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις