Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μετάδοση κορονοϊού: Βίντεο εξηγεί πόσο επικίνδυνα είναι τα σταγονίδια από τον βήχα ασθενή
PLUS

Μετάδοση κορονοϊού: Βίντεο εξηγεί πόσο επικίνδυνα είναι τα σταγονίδια από τον βήχα ασθενή

Μετάδοση κορονοϊού: Βίντεο δείχνει τι γίνεται αν φορέας του ιού βήξει σε σουπερμάρκετ.

Μετάδοση κορονοϊού: Φινλανδοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα βίντεο που αποκαλύπτει στους πολίτες πόσο επικίνδυνο είναι να βήξει ένας φορέας κορωνοϊού μέσα σε σουπερμάρκετ. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aalto, έφτιαξαν ένα απίστευτο βίντεο. Σε αυτό, φαίνεται πώς μπορούν τα σταγονίδια από ένα άτομο που έχει κορωνοϊό, να εξαπλωθούν σε δυο διαδρόμους σούπερ μάρκετ αν αυτό το άτομο βήξει. Σκοπός τους, να δείξουν στους πολίτες το πόσο κινδυνεύουν.

«Κάποιοι που είναι φορείς του κορωνοϊού μπορούν να βήξουν και να φύγουν. Ωστόσο, πίσω τους θα αφήσουν πολύ μικρά σταγονίδια που πάνω τους έχουν τον ιό. Αυτά τα σταγονίδια, μπορούν να «εισβάλλουν» στο αναπνευστικό όσων βρίσκονται γύρω τους», ανακοίνωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ville Vuorinen.

Δείτε εδώ το βίντεο

Βίντεο εξηγεί τον κίνδυνο που έχουν τα 2 μέτρα ως όριο απόστασης

Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις μέρες πριν, ένα βίντεο είχε έρθει στη δημοσιότητα δείχνοντας ότι τα σταγονίδια από το φτέρνισμα μπορούν να «ταξιδέψουν» μέχρι και 8 μέτρα μακριά. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το φτέρνισμα ενός υγιούς ατόμου. Παρατήρησαν μάλιστα ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορούν σε υγρές και ζεστές ατμοσφαιρικές συνθήκες να κινηθούν με ταχύτητα 10 έως 30 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Έτσι δημιουργείται ένα μολυσματικό και “τυρβώδες” νέφος αερίων. Αυτό, μπορεί να φτάσει από 7 έως 8 μέτρα μακριά. Έτσι, μια υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο νέφος αερίου, επιτρέπει στα σταγονίδια να μην εξατμίζονται. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία λοιπόν, τα δύο μέτρα ως όριο απόστασης που συνιστούν οι ειδικοί, φαίνονται να είναι λίγα για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Δείτε ακόμα

Στο «κόκκινο» η ψυχική υγεία των ανθρώπων λόγω καραντίνας

Covid – 19: Πιο επικίνδυνα τα χαρτονομίσματα από τα κέρματα για την μετάδοση του ιού

Κορονοϊός: ”Tips” για καλή άμυνα και γερό ανοσοποιητικό

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Ο ιός μεταδίδεται μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις