Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορυδαλλός επιτάφιος: Επεισόδια με χρυσαυγίτες και προσαγωγές
ΕΛΛΑΔΑ

Κορυδαλλός επιτάφιος: Επεισόδια με χρυσαυγίτες και προσαγωγές

Κορυδαλλός επιτάφιος: Σε προσαγωγές Χρυσαυγιτών και άλλων ατόμων που βρέθηκαν έξω από εκκλησία στον Κορυδαλλό προχώρησαν αστυνομικοί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Κορυδαλλός επιτάφιος: Αν και οι εντολές για τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα ήταν ξεκάθαρες για το κλείσιμο των εκκλησιών, αρκετοί σήκωσαν αντάρτικο την Μεγάλη Παρασκευή. Το απόγευμα σημειώθηκε ένταση έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαο στον Κορυδαλλό καθώς περίπου 70 άτομα, με επικεφαλής τον χρυσαυγίτη Ηλία Παναγιώταρο, απαιτούσαν να γίνει περιφορά επιταφίου. Προκλήθηκε ένταση με την αστυνομία καθώς οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύονται λόγω κορωνοϊού.

Έγιναν ρίψεις κροτίδων και η Αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές. Σημειώνεται ότι από τις 18 προσαγωγές, πολλές θα μετατραπούν σε συλλήψεις, με τους οπαδούς της ΧΑ να κατηγορούνται για τα αδικήματα της απείθειας και της αντίστασης, της απείθειας κατά της κοινής υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο των Ναών καθώς και για πρόκληση σωματικής βλάβης, αφού ένας άντρας της αστυνομίας τραυματίστηκε στο μάτι.

Ιερείς άνοιξαν εκκλησίες

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα προκαλούν απορία και οργή αφού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Κοζάνη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, οι πιστοί βρέθηκαν έξω από τις εκκλησίες και ζητούσαν επίμονα το άνοιγμά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, κλήθηκε η αστυνομία για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, ενώ στο Πικέρμι ο ιερέας που άνοιξε τον Άγιο Χριστόφορο οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Όλα αυτά τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν 2.224, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο, 3 ακόμα συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή, μετά από μάχη με τον κορωνοϊό.

Αλεξανδρούπολη: Άνοιξαν εκκλησίες και ύψωσαν σημαίες – Παρέμβαση Αστυνομίας

Ομάδα κάτοικων προσήλθε μέσα στην εκκλησία του Άι – Γιώργη στην Αλεξανδρούπολη και ύψωσε ελληνικές σημαίες. Μάλιστα, προσπάθησαν να βγάλουν έξω τον επιτάφιο και να τον περιφέρουν μόνοι τους στους δρόμους της πόλης, ωστόσο τους σταμάτησε η Αστυνομία, απειλώντας με συλλήψεις.

Πικέρμι: Ιερέας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα

O ιερέας του Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι άνοιξε τον ιερό Ναό προκειμένου να… προσκυνήσουν οι πιστοί τον Επιτάφιο, με αποτέλεσμα να προσαχθεί στο ΑΤ της περιοχής. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα RPN, περιπολικό της Αστυνομίας πήγε στις 15.30 στον Άγιο Χριστόφορο στο Πικέρμι και ζητούσε τον ιερέα της εκκλησίας. Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα χαρτιά από γυναίκα που μόλις είχε βγει από τον Ναό και στη συνέχεια πήραν τον πατέρα Δημήτριο με το περιπολικό και τον οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα,ο ιερέας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Εκκλησία στους Αμπελόκηπους «έσπασε» τα μέτρα

Συγκεκριμένα, η εκκλησία του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους παρέμεινε, σήμερα, ανοιχτή για τους πιστούς οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει το sputniknews.gr οι πιστοί προσήλθαν στο Ναό του Αγίου Θωμά κατά μόνας καθώς οι πόρτες παρέμειναν ανοιχτές. Σχηματίστηκαν, μάλιστα και ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού ενώ στην είσοδο ήταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι έλεγχαν την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Θεσσαλονίκη: Ουρές πιστών έξω από εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις

Και στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί πιστοί μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο εκκλησιών στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Seleo, πολλοί πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Οι πιστοί περίμεναν στον προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στους ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών.

Ηγουμενίτσα: Προσήχθη ο ιερέας που άνοιξε τις πόρτες στους πιστούς

Σε προσαγωγή ιερέα που άνοιξε την πόρτα του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στους πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή παρά τα μέτρα, προχώρησαν οι Αρχές στην Ηγουμενίτσα. Έπειτα από καταγγελία ότι ο ιερέας, μετά τη θεία λειτουργία, άνοιξε τις πόρτες του ναού και πιστοί προσήλθαν στο εσωτερικό του για να προσευχηθούν, στο σημείο της εκκλησίας έφτασε η αστυνομία. Οι αρχές απομάκρυναν τους πιστούς που ήταν εκκλησία και προσήγαγε τον ιερέα. Ο ιερέας ισχυρίστηκε πως δεν έκανε κάτι παράνομο, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ «οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή Μ. Παρασκευή ώρες 13.00 έως 17.00 Μ. Σάββατο ώρες 11.00 έως 13.00.

Η ακολουθία του Επιταφίου και η Ανάσταση θα γίνουν από τον Ιερέα με την παρουσία του Ψάλτη και ενός νεωκόρου. Η παρουσία πιστών κατά την ακολουθία του Επιταφίου και της Ανάστασης, που θα γίνουν εντός του Ιερού Ναού, δεν επιτρέπεται. Οι καμπάνες επιτρέπεται να ηχήσουν πένθιμα την Μ. Παρασκευή και χαρμόσυνα στην Ανάσταση».

Ανοικτές εκκλησίες και στον Βόλο

Οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο αψήφησαν τους περιορισμούς των Αρχών και άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα E-Thessalia, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο ναός έκλεισε. Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρήθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα άνοιγαν οι πόρτες για να μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Παρόμοια εικόνα και στην Κοζάνη

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η απόφαση του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μάστορα να επιτρέψει -σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kozani Media- στους πιστούς το προσκύνημα στον επιτάφιο, εντός του ιερό ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Καισαρειά Κοζάνης. Πιθανότατα κατόπιν σχετικής καταγγελίας, άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση που προβλέπει πως οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, προχωρώντας σε σχετικές συστάσεις προς τον αρχιμανδρίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις