Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστροφή ΦΠΑ: Ευκαιρίες μέσα στην κρίση, από την Φιλοθέη Μακριδάκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ΦΠΑ: Ευκαιρίες μέσα στην κρίση, από την Φιλοθέη Μακριδάκη

Επιστροφή ΦΠΑ: Ένα θετικό του COVID-19 φέρνει επιστροφή ΦΠΑ - Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Επιστροφή ΦΠΑ: Ένα πολύ σπουδαίο μέτρο για την οικονομία, τις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας, που ωφελεί όλους τους επιχειρηματίες και δίνει ανάσα πνοής σε κάθε μορφή επιχείρησης, είναι η επιστροφή του 25% του ΦΠΑ, όταν αυτό πληρωθεί στην ώρα του.

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση καταβάλουν το 100% του ΦΠΑ που θα τους βεβαιωθεί στο taxis από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ , έως 30 Απριλίου, θα δουν έκπτωση των οφειλών τους από την πρώτη του Μάη και μετά. Στηριγμένοι πάντα στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εφόσον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξοφλήσουν εις ολόκληρο, έως και τις 30 Απριλίου το ποσό της οφειλής του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις του πρώτου τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων, και του τρίτου μήνα του Μαρτίου 2020 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, θα τους δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού ποσού ίσου με 25% επί της καταβληθείσας οφειλής με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το όφελος αυτό για τις επιχειρήσεις ας δούμε κάποια παραδείγματα. Έστω επιχείρηση η οποία θα πρέπει έως 30 Απριλίου να καταβάλει ΦΠΑ αξίας 5.000 ευρώ. Το 25% των 5.000 είναι 1.250 ευρώ, άρα αν πληρωθεί το ΦΠΑ των 5.000 έως 30/4/20 τότε από το Μάιο και μετά αυτή η επιχείρηση θα δει μείωση των οφειλών της προς την φορολογική διοίκηση 1.250 ευρώ.

Έστω επιχείρηση η οποία έως 30/4 πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ , όχι 5.000 ευρώ, αλλά 50.000 ευρώ. Τι θα συμβεί εδώ; Ομοίως λοιπόν , 50.000 Χ 25%= 12.500 ευρώ.

Άρα , η επιχείρηση εδώ θα έχει όφελος μελλοντικό, θα μειωθούν τα χρέη της προς την εφορία κατά 12.500 ευρώ.

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό, ότι το κέρδος για τον κάθε επιχειρηματία, εάν εξοφλήσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ του είναι τεράστιο !!

Έτσι λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο διευκολύνει σημαντικά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να τονώσει τα ταμεία του Δημοσίου.

Άρα, πληρώστε και εξοφλήστε όλο το ποσό του ΦΠΑ που θα βεβαιωθεί έως το τέλος του μηνός, το όφελος σας θα είναι μεγάλο και αξίζει!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις