Αθήνα

°C

Τρίτη

19

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Κορωνοϊός – κινητό: Πώς να απολυμάνεις σωστά την συσκευή σου
PLUS

Κορωνοϊός – κινητό: Πώς να απολυμάνεις σωστά την συσκευή σου

Κορωνοϊός - κινητό: Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι οθόνες και οι θήκες των κινητών τηλεφώνων μπορούν να διατηρήσουν στην επιφάνεια τους μικρόβια ακόμα και για 96 ώρες.

Κορωνοϊός – κινητό: Με την έξαρση του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την υγιεινή μας, αλλά και τα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, όπως είναι το κινητό τηλέφωνο. Προφανώς και το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπο μας. Ωστόσο τη σύγχρονη εποχή προέκταση του χεριού μας έχει γίνει το κινητό τηλέφωνο, το οποίο όπως προειδοποιούν οι ειδικοί είναι πηγή μικροβίων.

Εξάλλου το ίδιο γίνεται και με πολλά αντικείμενα και επιφάνειες που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή. Εκτός λοιπόν από τους ατομικούς κανόνες υγιεινής οι επιστήμονες τονίζουν πως οι οθόνες και οι θήκες των κινητών τηλεφώνων μπορούν να διατηρήσουν στην επιφάνεια τους μικρόβια ακόμα και για 96 ώρες, γι αυτό και είναι σημαντικό οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καθαρίζουν καθημερινά τα κινητά τους, όχι μόνο για να αποφύγουν τον κορωνοϊό, αλλά και για άλλα μικρόβια.

Ειδικοί μάς ενημερώνουν

Πολλές φορές πιάνουμε το smartphone με λερωμένα χέρια ή ακόμα μπορεί να φτερνιστούμε ενώ κρατάμε το τηλέφωνο. Στη συνέχεια, μπορεί να το ακουμπήσουμε στο πρόσωπό μας για να απαντήσουμε σε μια κλήση. Έτσι μεταφέρουμε ό,τι μικρόβια έχει πάνω το κινητό τηλέφωνο. Κάλο είναι λοιπόν το κινητό τηλέφωνο να καθαρίζεται κάθε φορά που το ακουμπάμε σε επιφάνειες εκτός του δικού μας χώρου, αλλά και όταν το δίνουμε σε κάποιο άλλο άτομο να το χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 18,5% δήλωσε ότι καθαρίζει το smartphone του μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 14% δήλωσε ότι το καθαρίζει κάθε μήνα. Το 60% δεν έχει καθαρίσει ποτέ το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το 7,4% δήλωσε ότι καθαρίζει το τηλέφωνο μόνο όταν αρρωσταίνει. Οι ειδικοί λένε πως ο μέσος όρος μικροβίων πάνω σε ένα κινητό, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν πάνω στο καζανάκι της τουαλέτας, ενώ αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι από τα 63 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται στην Μ.Βρετανία, τα 14 εκατομμύρια, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις λόγω των μικροβίων που μεταφέρουν, στον κάτοχό τους. Για να καθαρίσουμε το κινητό μας τηλέφωνο θα χρησιμοποιήσουμε ένα πανάκι μικροϊνών με ελάχιστο σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

1. Απενεργοποιήστε τη συσκευή
2. Αφαιρέστε τη θήκη και οποιαδήποτε άλλο εξαρτήματα (hands free) ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα σημεία του κινητού τηλεφώνου.
3. Με το πανάκι μικροϊνών που δεν θα χαράξει το τηλέφωνό (αν και η Apple συστήνει πανάκι φακών κάμερας) με απαλές κινήσεις σκουπίστε το.
4. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ελάχιστο σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό (προσοχή χρησιμοποιήστε το με φειδώ) και περάστε τις επιφάνειες του κινητού τηλεφώνου. Προσοχή πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία γύρω από θύρες και πλήκτρα.
5 .Εάν διαπιστώσετε ότι οι θύρες του τηλεφώνου σας είναι γεμάτες με σκόνη ή βρωμιά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε είτε μπατονέτες είτε οδοντογλυφίδες, προσέχοντας και πάλι να μην προκαλέσετε ζημιά.

Ωστόσο επειδή πολλές συσκευές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες το πιο σωστό είναι οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων να διαβάζουν τις οδηγίες για τις συγκεκριμένες συσκευές. Σε κάποιες περιπτώσεις καλό θα είναι να αγοράσετε προϊόντα καθαρισμού που είναι εγκεκριμένα για χρήση στις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Δείτε ακόμα

Στέγνωμα χεριών: Ο σωστός τρόπος για την απομάκρυνση των μικροβίων

Επιστήμονες των ΗΠΑ: Η φωτεινότερη έκρηξη σουπερνόβα στο σύμπαν

Επιτέλους! Τώρα μπορούμε να διαβάζουμε τα μηνύματα του Ιnstagram μέσω PC

Κορονοϊός: Τα πράγματα που απαιτούν καθημερινή απολύμανση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις