Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ – ΠΟΥ: Η Ρωσία κατά του Αμερικανού προέδρου – «Σκληρή» γλώσσα ΥΠΕΞ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – ΠΟΥ: Η Ρωσία κατά του Αμερικανού προέδρου – «Σκληρή» γλώσσα ΥΠΕΞ

Τραμπ - ΠΟΥ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και οι άλλοι ηγέτες της G20 εναποθέτει τις ελπίδες στο περαιτέρω έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τραμπ – ΠΟΥ: Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, να αναστείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον το σημαντικό είναι πάντα να βρίσκει πάντα «ενόχους». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και οι άλλοι ηγέτες της G20 εναποθέτει τις ελπίδες στο περαιτέρω έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εναποθέτουν στον ΠΟΥ τις ελπίδες τους στο περαιτέρω έργο του, που σχετίζεται με την ανάλυση της εμπειρίας που προκύπτει από αυτήν την πανδημία, και στηρίζει το έργο του ΠΟΥ. Από αυτήν ακριβώς την θέση ξεκινάμε», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι στο τελικό κείμενο της απόφασης των ηγετών της G20 που ελήφθη κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, αναφέρεται ότι η G20 μαζί με τον ΠΟΥ «προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπισθεί η πανδημία» όπως και ότι « οι πρόεδροι της G20 υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΠΟΥ και προτίθενται να ενισχύσουν τις δικαιοδοσίες του στον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η «σκληρή» γλώσσα του ρωσικού ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας διά στόματος της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναστείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα. «Για τους πολιτικούς αυτής της χώρας, πάντα κάποιος φταίει. Για την πανδημία φταίει η Κίνα και ο ΠΟΥ, για το ότι έχασε η Κλίντον φταίει η Ρωσία, για τα προβλήματα της αμερικανικής ιατρικής φταίει προσωπικά ο Πούτιν» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ «το κύριο είναι να βρουν έναν μυθικό ‘δοκιμαστικό σωλήνα’ και να τον παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο ως στοιχείο που αποδεικνύει την ενοχή των άλλων και ότι οι ίδιοι είναι αναμάρτητοι».

Επίσης ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την συνεισφορά τους στον ΠΟΥ, την χαρακτήρισε ως «ανησυχητική», λέγοντας ότι συνιστά εγωιστική προσέγγιση της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα τέτοιο πλήγμα κατά του διεθνούς αυτού οργανισμού και μάλιστα την στιγμή που από πολλές απόψεις στρέφονται πάνω του τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, συνιστά μια απόφαση που πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Η «βόμβα» του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως ο ΠΟΥ «απέτυχε στη βασική του αποστολή» και αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν μία εβδομάδα περίπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη, κατηγορώντας τον ΠΟΥ πως είναι «κινεζοκεντρικός», ρίχνοντάς του ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του», όπως δήλωνε. Οι Αμερικανοί έχουν επιρρίψει ευθύνες τόσο στον ΠΟΥ, όσο και στην Κίνα για τον κορωνοϊό, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για την πανδημία, αλλά και για το γεγονός ότι κρύβει, όπως ισχυρίζεται, τα πραγματικά στοιχεία με τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στην χώρα της, από τον κορωνοϊό.

Ο ΠΟΥ είχε αντιδράσει μάλιστα, λέγοντας πως δεν μπορεί να πολιτικοποιούν την πανδημία σε βάρος του οργανισμού, έχοντας μάλιστα και την στήριξη ηγετών από άλλα κράτη, όπως ο Εμάνουελ Μακρόν. Ο Τραμπ ανέφερε προ εβδομάδας πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρηματοδότηση του οργανισμού, κάτι που κάνει πλέον πράξη. Για την σημερινή απόφαση είχε προϊδεάσει και ο Μάικ Πομπέο, που κατηγόρησε ανοιχτά τον οργανισμό και την Κίνα, για απόκρυψη πραγματικών στοιχείων από την πανδημία, αναφέροντας πως σύντομα θα εξετάσουν οι ΗΠΑ τι μέτρα θα πάρουν.

Η ανακοίνωση της αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός», πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας.

Εμπειρογνώμονες κατά του Τραμπ

Στη δριμεία κριτική από την Κίνα και τη Γερμανία ήλθε να προστεθεί και εκείνη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που επεσήμανε ότι «δεν είναι η ώρα» για αναστολή της χρηματοδότησης» ή για αναζήτηση λαθών, μετά τις αιτιάσεις του Τραμπ κατά του «κινεζοκεντρικού» ΠΟΥ, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του». «Όταν θα έχουμε επί τέλους γυρίσει σελίδα μ’ αυτή την επιδημία θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πλήρως πώς προέκυψε αυτή η ασθένεια και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με καταστροφικές συνέπειες σ’ ολόκληρο τον κόσμο και πώς αντέδρασαν στην κρίση όλοι οι εμπλεκόμενοι», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Τα διδάγματα που θα αντληθούν θα είναι μεγάλης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, που μπορεί να αναδυθούν στο μέλλον. Αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή… Ούτε είναι η κατάλληλη στιγμή να μειωθούν οι πόροι του ΠΟΥ ή όποιας άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης στη μάχη κατά του κορωνοϊού», πρόσθεσε. Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης της έγκυρης ιατρικής επιθέωρησης Lancet δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ενέργεια του Ντόναλντ Τραμπ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». «Κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στον τομέα της Υγείας, κάθε πολίτης πρέπει να αντιταχθεί και να επαναστατήσει ενάντια σ’ αυτή τη φρικτή προδοσία της παγκόσμιας αλληλεγγύης», επεσήμανε, σύμφωνα με τον Guardian.

«Απόλυτη καταστροφή η απόφαση Τραμπ»

«O ΠΟΥ έχει κάνει λάθη και ίσως θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αφού παρέλθει η κρίση», σημειώνει ο δρ Αμες Αντάλια του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του φημισμένου Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Τέτοια πράγματα δεν γίνονται μεσούσης μιας πανδημίας», σημειώνει. Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δρ Ναχίντ Μπαντέλια, χαρακτηρίζει την απόφαση Τραμπ «απόλυτη καταστροφή. Ο ΠΟΥ είναι ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος εταίρος, η πλατφόρμα μέσω της οποίος μοιράζονται κυρίαρχα κράτη δεδομένα και τεχνολογία, είναι τα μάτια μας σ’ αυτή την παγκόσμια πανδημία».

Δείτε ακόμα

Οι γιατροί απαγόρευσαν στον Μπόρις να χρησιμοποιεί το δώρο της Κάρι

Ο Τραμπ ζήτησε να μπει το όνομά του στις επιταγές ενίσχυσης του λαού

“Δαιμόνιοι” γείτονες προσφέρουν χαμόγελα – Πώς τσούγκρισαν τα ποτήρια από τα μπαλκόνια

Ο Τραμπ διακόπτει τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ – 25.757 οι νεκροί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις