Άρση μέτρων – Χαρδαλιάς: “Έχουμε ακόμη δρόμο”

ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων – Χαρδαλιάς: “Έχουμε ακόμη δρόμο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άρση μέτρων - Χαρδαλιάς: Παρότι το ερώτημα «πότε θα βγούμε από την καραντίνα;» γίνεται επίμονο, στο Μαξίμου δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση των μέτρων.

15.04.2020 | 20:03

Άρση μέτρων – Χαρδαλιάς: Για ακόμα μια ημέρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμιά χαλάρωση στα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού ενόψει του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο. Επανέλαβε μάλιστα ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Οπως, είπε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πριν τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις

Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πιθανή άρση των μέτρων περιορισμού για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, θα γίνει πριν από τις 27 Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή μέχρι την οποία ισχύουν τα μέτρα αυτά. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.”Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους”, τόνισε ο κ. Πέτσας.

“Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα.”.

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, ενώ σημείωσε: “Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αυτό που λέτε. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα για να τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος. Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ότι χρειάζεται”.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια τόνισε ότι “ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού”.

Τέλος, αναφορικά με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε: “Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο Κράτος, βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι”.

Δείτε ακόμη

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες

Η εκτίμηση του Χάρβαρντ για τα νέα κύματα κορονοϊού – Επαγρύπνηση για δύο χρόνια, λέει ο Τσιόδρας

22 νέα κρούσματα, 103 οι θάνατοι στη χώρα

Exit mobile version