Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράνομα αντισηπτικά: Κατασχέθηκαν 11.000 λίτρα υγρό από αποθήκη
ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομα αντισηπτικά: Κατασχέθηκαν 11.000 λίτρα υγρό από αποθήκη

Παράνομα αντισηπτικά: Η εταιρεία δεν δήλωσε τα αποθέματά της και η αστυνομία -εκτός από το πρόστιμο- κατάσχεσε 10.945 λίτρα αντισηπτικών.

Παράνομα αντισηπτικά: Το αποκάλυψε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον εφιάλτη του κορωνοϊού ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και το επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα η Αστυνομία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση  πληροφοριών, στο πλαίσιο ενεργειών της  Ασφάλειας Αττικής, σχετικά με τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού (COVID -19) εντοπίστηκε  το μεσημέρι της Δευτέρας,  σε περιοχή της Δυτικής Αττικής αποθήκη, όπου, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν 10.945,9- λίτρα αντισηπτικού υγρού και συγκεκριμένα:

10.276 φιαλίδια των 1.000 ml , 4.140 φιαλίδια των 135 ml και 370 φιαλίδια των 300 ml .

Άμεσα ενημερώθηκαν ο Ε.Ο.Φ., η ΥΠ.Ε.Ε. (πρώην Σ.Δ.Ο.Ε.) και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία απεφάνθη, κατόπιν σχετικής έρευνας, ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη καταχώρηση των παραπάνω προϊόντων στον ειδικό σύνδεσμο του κεντρικού ιστότοπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά παράβαση των μέτρων αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19).

Κατασχέθηκαν τα χιλιάδες λίτρα

Μετά από αυτή τη διαπίστωση,  οι ποσότητες κατασχέθηκαν και παραλαμβάνονται από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνας συντάσσεται σχετικό προανακριτικό υλικό από την  Ασφάλεια Δυτικής Αττικής. Λίγες ώρες νωρίτερα από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωνε για το θέμα στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. “Θα ήθελα επίσης, να σας πληροφορήσω ότι ύστερα από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνοντας χρήση του συστήματος καταγραφής αποθεμάτων που διαθέτει το Υπουργείο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε αποθήκη 11,5 τόνοι αντισηπτικού, το οποίο δεν είχε δηλωθεί. Το αντισηπτικό που κατασχέθηκε, αφού ελεγχθεί για την ποιότητά του, θα διατεθεί προς δημόσια χρήση”.

Και το ΣΔΟΕ είχε προχωρήσει σε ανάλογη κατάσχεση

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου, σε εκτενές ρεπορτάζ η Alphafreepress, είχε παρουσιάσει λεπτομέρειες από την κατάσχεση από το ΣΔΟΕ, σε επιχείρηση που τα εμπορευόταν,  μεγάλων ποσοτήτων διαλυμάτων,  που διαφημίζονταν κατά κόρον  ως αντισηπτικά, χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Επίσης και την κατάσχεση  πάνω από 2.000 χειρουργικών μασκών, για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης. κατέσχεσαν οι “ράμπο” του ΣΔΟΕ , σε επιχείρηση που τα εμπορευόταν.

Τα υλικά δεν κυκλοφορούσαν στη χώρα μας

Στην κατάσχεση διαλυμάτων και μασκών  προχώρησε το ΣΔΟΕ μετά από έγγραφο που απέστειλε στην Υπηρεσία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου ότι τα προαναφερόμενα υλικά, ειδικά τα διαλύματα, δεν κυκλοφορούσαν στη χώρα μας ως βιοκτόνα-αντισηπτικά, η πλειοψηφία των οποίων είναι εισαγωγή από την Κίνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο υπάγονται τα στελέχη του ΣΔΟΕ, “οι υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης αυτή την εποχή (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ά.), λόγω της κρίσης του κορονοϊού”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις