Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΣτΕ: «Όχι» στο άνοιγμα των εκκλησιών
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: «Όχι» στο άνοιγμα των εκκλησιών

ΣτΕ: Απορρίφθηκε αίτημα πιστών για «πάγωμα» της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών στις εκκλησίες.

ΣτΕ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, απέρριψε σήμερα και τις τέσσερις προσφυγές που είχαν υποβληθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ζητώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις λειτουργίες. Ειδικότερα, τέσσερις πολίτες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για λόγους προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι αιτούντες ήταν δύο άνδρες και δύο γυναίκες, δικηγόροι το επάγγελμα, οι οποίοι και υποστήριζαν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης  τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος

Παράλληλα, τόνιζαν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χορηγία – μαμούθ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αντιμετώπιση του ιού

Παραισθήσεις στον καιρό της πανδημίας

ΔΣΑ: Bοήθημα σε δικηγόρους και ασκούμενους, αλλά με κριτήρια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις