Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εχίνος καραντίνα: Πώς είναι η ζωή των κατοίκων
ΕΛΛΑΔΑ

Εχίνος καραντίνα: Πώς είναι η ζωή των κατοίκων

Εχίνος καραντίνα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τα όρια του χωριού οι 3.000 κάτοικοι

Εχίνος καραντίνα: Για άλλες επτά ημέρες οι τρεις χιλιάδες κάτοικοι του Εχίνου θα ανέβουν το δικό τους Γολγοθά, καθώς αποφασίστηκε η παράταση της καραντίνας με αυστηρό περιορισμό κατ’ οίκον, άλλη μια εβδομάδα. «Όσον αφορά στο χωριό Εχίνος», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, «όπου η καραντίνα πρόκειται να λήξει αύριο (σ.σ σήμερα) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποφασίσαμε την παράτασή της. Οι κάτοικοι του Εχίνου θα παραμείνουν σε καραντίνα για ακόμα μία εβδομάδα, για 7 ημέρες, και αυτό για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η απόφασή μας αυτή βασίστηκε στα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η εν γένει περιοχή». Θυμίζουμε ότι η απόφαση για καραντίνα με αυστηρό περιορισμό κατ’ οίκον των κατοίκων του ιστορικού χωριού, πάρθηκε στις 25 Μαρτίου. Στην απόφαση αυτή, οδηγήθηκαν οι αρμόδιοι μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού στο χωριό, αλλά και τον θάνατο 79χρονου.

Ο άτυχος άνθρωπος, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, όπως άλλοι χίλιοι περίπου κάτοικοι όταν έκλεισαν τα εργοστάσια εκεί λόγω του ιού, θεωρήθηκε ο ξενιστής του ιού, αυτός δηλαδή που τον μετέφερε και από εκεί άρχισε η διάδοσή του στους άλλους. Για να εντοπιστεί ο ξενιστής έγινε μια πολύ μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή πολλών υπηρεσιών και βέβαια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε η πηγή για να ελεγχθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και να μπουν σε καραντίνα. Η συνέχιση της καραντίνας για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα, φέρνει πάλι στο προσκήνιο την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και στην οποία ορίζονται ρητά οι όροι, μεταξύ των οποίων ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από τα γεωγραφικά όρια του Εχίνου.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Εχίνος καραντίνα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την τροφοδοσία των κατοίκων

Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Μύκης, στον οποίο ανήκει ο Εχίνος, ανέλαβαν την τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα χρειαζούμενα και την συμπαράσταση σε χρονίως πάσχοντες και αναξιοπαθούντες. Έχει διαταχθεί επίσης το ΕΚΑΒ να έχει εκεί ασθενοφόρο, να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο Ξάνθης και στην ιατρική υποδομή να συνδράμει με τα μέσα του και ο στρατός. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε και η οποία περιγράφει ουσιαστικά και τη ζωή των κατοίκων, ανέφερε τα ακόλουθα, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν.

Τι ορίζει η απόφαση καραντίνας

  1. Αποφασίζεται η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Εχίνου, του Δήμου Μύκης, της Π.Ε. Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους Δημόσιας Υγείας.
  2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των γεωγραφικών ορίων αυτής.
  3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η βοήθεια των πυροσβεστών

  1. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  2. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου.

Ένα ασθενοφόρο

  1. Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου με την διάθεση ενός ασθενοφόρου.

Και το ΓΕΕΘΑ στην ενίσχυση του νοσοκομείου

  1. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Η επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά στον Εχίνο και η ιστορική μάχη

Τον Εχίνο επισκέφθηκε με κλιμάκιο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, αφού επέβλεψε τις αναγκαίες ενέργειες των Υπηρεσιών για την υλοποίηση της καραντίνας, σταμάτησε στην είσοδο του οικισμού όπου βρίσκεται το μνημείο των 29 Ελλήνων πεσόντων στο οχυρό του Εχίνου, που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 1941 στη διάρκεια της καθοριστικής μάχης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς για την υπεράσπιση του οχυρού.

800 οικογένειες, 3.000 κάτοικοι

Ο δήμαρχος τον ενημέρωσε ότι ο οικισμός έχει περί τις 800 οικογένειες, που μεταφράζονται σε 3.000 κατοίκους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Έκανε λόγο για ένα όμορφο τόπο και προέτρεψε τον κ. Χαρδαλιά να τον επισκεφθεί ξανά ώστε να τον ανεβάσει στο ψηλότερο σημείο του χωριού και να θαυμάσουν την υπέροχη θέα.

Θα τους συναντήσει ξανά μετά τον εφιάλτη

Ο υφυπουργός απάντησε ότι μόλις περάσουν τα προβλήματα θέλει να επισκεφθεί ξανά τον Εχίνο, να συναντήσει από κοντά τους κατοίκους και να έχει την ευκαιρία να δει τις ομορφιές του τόπου.

Ευχαριστίες στους κατοίκους για την πειθαρχία

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους δημότες του και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Εχίνου που πειθαρχούν στα μέτρα και φροντίζουν για την προστασία τόσο της δικής τους υγείας όσο και του γενικότερου συνόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάνω από 20.000 οι παραβάτες των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας

Μεγάλη “ανάσα” για επιχειρηματίες: Διευρύνεται η έκπτωση ενοικίων -40%

Καθημερινή απολύμανση σε 750 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ από τον Δήμο Αθηναίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις