Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Θέμα επιλογής
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Θέμα επιλογής

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά στο δίστρατο με τη ζυγαριά αναποφάσιστη

Κορονοϊός Ελλάδα: Προλογίζοντας την πρώτη ελληνική έκδοση του ποιήματος του Αμερικανού ποιητή Ουώλτ Ουίτμαν «Το τραγούδι του εαυτού μου», ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μνημονεύει τον Ιταλό φιλόσοφο του 17/18ου αιώνα Τζιανμπατίστα Βίκο. Ο τελευταίος πρότεινε με τρόπο ποιητικό και συμβολικό ένα εξελικτικό σχήμα, που εξηγεί την εξέλιξη των εθνών. Υποστηρίζει, λοιπόν, πως ένας λαός με μακροχρόνια πορεία ακολουθεί υποχρεωτικά τρία στάδια: Γεννάται επικά, συνεχίζει λυρικά και, συνήθως, καταστρέφεται ή καθαίρεται τραγικά.

Η μεταφορά αυτή στην ιστορική εξέλιξη των ποιητικών ειδών, που εμφανίστηκαν με αυτή ακριβώς τη σειρά, ενδεχομένως φαίνεται λίγο σαν φιλολογική αυθαιρεσία, δεν παύει ωστόσο να έχει μια γοητεία. Ο ελληνικός πάντως πολιτισμός διέτρεξε δύο φορές αυτά τα στάδια. Μετά τον τραγικό θάνατο της αρχαίας δημοκρατίας και του ελληνικού ήθους, με το έπος του Διγενή εγκαινίασε μια νέα πορεία, που ίσως τώρα να έχει εισέλθει στην τραγική φάση της.

Ο Giambattista Vico

Κορονοϊός Ελλάδα: Κάτι νέο γεννιέται

Με δεδομένη τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και το κοροναϊικό… επιστέγασμα, θα έλεγε κανείς πως το οικοδόμημα τρίζει. Βέβαια ο κορονοϊός είναι μια παροδική πανδημία και η οικονομική κρίση δεν ήταν παρά το σύμπτωμα και όχι οι αιτίες, που απλώνονται πιο βαθιά μέσα στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά στο δίστρατο με τη ζυγαριά αναποφάσιστη. Βλέπεις τον διχασμό, τον ατομισμό, την αγένεια και τη μικροπρέπεια να πατάνε σταθερά ακόμα γύρω μας. Βλέπεις όμως ότι υπάρχουν και εστίες ευγένειας, προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

Κορονοϊός Ελλάδα: Πρώτα εμάς

Πρέπει να αλλάξουμε ομαδικά; Όχι. Δεν είναι βάπτισμα σε πίστη, είναι αγώνας ατομικός και καθημερινός. Γι’ αυτό ίσως τα περιοριστικά μέτρα να εμπεριέχουν και κάτι καλό. Να μας δώσουν τον απαραίτητο χρόνο να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, απαλλαγμένοι από τους περισπασμούς της καθημερινότητας. Κι ίσως όλοι βγούμε καλύτεροι μετά από αυτό. Το πράγμα από μόνο του δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει πρώτα ο τρόπος που το βλέπουμε εμείς. Εξάλλου, όλες οι αλήθειες περιμένουν μέσα σε όλα τα πράγματα. Ούτε επισπεύδουν την απελευθέρωσή τους, ούτε αντιστέκονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

“Θα έχετε ό,τι χρειάζεστε” – Στο “Σωτηρία” με μάσκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιστροφή χρηματικών ποσών σε ασφαλισμένους

Φίλης: Ακούω ευλαβικά τον Τσιόδρα κάθε απόγευμα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις