alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιστιοπλοϊκά κορονοϊός: Θρίλερ με εγκλωβισμένα πληρώματα 30 σκαφών
ΕΛΛΑΔΑ

Ιστιοπλοϊκά κορονοϊός: Θρίλερ με εγκλωβισμένα πληρώματα 30 σκαφών

Ιστιοπλοϊκά κορονοϊός: Εγκλωβισμένοι στη θάλασσα παραμένουν περίπου 70-80 Έλληνες ναυτικοί, πληρώματα 30 νεότευκτων ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Ιστιοπλοϊκά κορονοϊός: Πληρώματα τριάντα ιστιοπλοϊκών, που αριθμούν εβδομήντα ναυτικούς, παραμένουν εγκλωβισμένα στη θάλασσα, λόγω των αυστηρών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Οι επιβαίνοντες, Έλληνες ναυτικοί, αποτελούν πληρώματα τριάντα νεότευκτων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Σύμφωνα με την Καθημερινή, απέπλευσαν αρχές Μαρτίου από τη Δυτική Γαλλία και μετά από ταξίδι τριών εβδομάδων, άρχισαν να προσεγγίζουν τις ακτές της Αττικής.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όμως, η απαγόρευση κατάπλου σκαφών αναψυχής σε ακτές της χώρας μας για λόγους δημόσιας υγείας, που επεβλήθη και ισχύει από τις 19 Μαρτίου, κάνουν τυπικά αδύνατο τον ελλιμενισμό των σκαφών σε μαρίνες της αττικής η της Περιφέρειας. Για το θέμα, αναφέρεται, έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι τα σκάφη να καταπλεύσουν στο Λαύριο και τα πληρώματά τους να παραμείνουν εκεί σε 14ήμερη καραντίνα. Τα ιστιοπλοϊκά κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο της γαλλικής εταιρείας Beneteau, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι La Rochelle, στον Ατλαντικό. Πρόκειται για ολοκαίνουργια σκάφη, που ανήκουν σε 4-5 μεγάλες εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής, οι περισσότερες με έδρα την Αττική.

Οι επαγγελματίες ιστιοπλόοι, περίπου 70 τον αριθμό, ταξίδεψαν αεροπορικώς στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γαλλία προκειμένου να μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα τα σκάφη ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Απέπλευσαν σταδιακά από το ναυπηγείο το διάστημα μεταξύ 5 και 8 Μαρτίου και ύστερα από ταξίδι διάρκειας 20 ημερών προσέγγισαν τις ακτές της Αττικής. Την 23η Μαρτίου, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών (ΣΙΤΕΣΑΠ) ενημέρωσε με επιστολή του για το θέμα την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Δεν έχουν επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης

Επισήμανε ότι «τα σκάφη, λόγω των πολυήμερων πλόων, δεν έχουν επάρκεια νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων», καθώς και ότι «ορισμένα άτομα από τα πληρώματα υποφέρουν και από χρόνιες παθήσεις υγείας (που δεν τους αποτρέπει από την κυβέρνηση σκάφους) και αν δεν δοθούν προμήθειες σύντομα θα στερούνται και τη φαρμακευτική τους αγωγή». Τη Δευτέρα, ένα από τα πρώτα ιστιοπλοϊκά σκάφη που έφτασαν ανοικτά των ακτών της Αττικής αγνόησε την απαγόρευση και τις εντολές των στελεχών του Λιμενικού και κατέπλευσε στη μαρίνα Αλίμου.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ και δικογραφία

Στο σκάφος επέβαιναν ο ιδιοκτήτης και δύο ακόμη άτομα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της απαγόρευσης κατάπλου.  Προχθές, περίπου δέκα από τα 30 σκάφη παρέμεναν αγκυροβολημένα ανοικτά της μαρίνας Αλίμου, των ακτών της Βουλιαγμένης και του Σουνίου, ενώ κάποια άλλα είχαν ρίξει άγκυρα κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου. «Σε όλο το ταξίδι βλέπαμε τα σύνορα των χωρών να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Φτάσαμε στην Ελλάδα και πληροφορηθήκαμε ότι δεν μας επιτρέπεται να προσεγγίσουμε σε κανένα ελληνικό λιμάνι, καμία μαρίνα. Είμαστε στη θάλασσα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς πετρέλαια.

Να υποβληθούμε σε τεστ

Ζητάμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια σε κάποιο λιμάνι και είμαστε διαθέσιμοι να υποβληθούμε σε ιατρικά τεστ και να παραμείνουμε σε καραντίνα, αλλά πάνω απ’ όλα να είμαστε ασφαλείς», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook ο Γιώργος Μαλέας, κυβερνήτης ενός από τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι η απαγόρευση του κατάπλου αποφασίστηκε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία αναζητούμε ελεγχόμενο χώρο, στον οποίο θα καταπλεύσουν με ασφάλεια τα σκάφη».

Πιθανόν να δοθεί το πράσινο φως να ελλιμενιστούν τα σκάφη σε σημείο του λιμενοβραχίονα Λαυρίου και τα πληρώματα να μπουν σε καραντίνα, ενώ υπάλληλοι του Ε.Ο.Δ.Υ θα άρουν δείγματα για να διαπιστώσουν αν οι επιβαίνοντες είναι θετικοί στον κορωνοϊό.