alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μανώλης Γλέζος – κηδεία: Η επιστολή της Νίνας Κασιμάτη στον Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Γλέζος – κηδεία: Η επιστολή της Νίνας Κασιμάτη στον Μητσοτάκη

Μανώλης Γλέζος - κηδεία: Η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναφέρεται στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

Μανώλης Γλέζος – κηδεία: Με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη επισημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία όφειλε να κηδέψει τον Μανώλη Γλέζο με τιμές αρχηγού κράτους, δηλαδή με μια λαμπρή τελετή που θα καλυφθεί από τη Δημόσια Τηλεόραση, αναπληρώνοντας την αδυναμία των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που θα επιθυμούσαν να συνοδεύσουν τον ηρωικό αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην τελευταία του κατοικία αλλά λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, δεν μπορούν.

Η επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Υπουργοί,

Ο Μανώλης Γλέζος, εκτός από διεθνούς εμβέλειας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σύμβολο του διεθνούς αντιφασιστικού, αντιναζιστικού αγώνα – κατά Ντε Γκωλ «ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης» – της αντιδικτατορικής πάλης, ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ακαδημαϊκός και διανοούμενος, υπήρξε Και δημόσιος Άνδρας. Προδικτατορικά, αλλά και στη Μεταπολίτευση είχε εκλεγεί κατ’ επανάληψιν από τον λαό στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και στην Ευρωβουλή πρώτος από όλα τα κόμματα παλλαϊκά. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αποζήτησε ποτέ την επιδαψίλευση τιμών, αφού με τη σώμα και διανοία προσφορά του στην πατρίδα και τους οικουμενικούς, ανθρωπιστικούς σκοπούς ενσάρκωνε το πρότυπο της Τιμής.

Προς επίρρωσιν αυτής της αλήθειας, η μόνη πρόνοια που είχε λάβει για την κηδεία του, όπως μαθαίνουμε, ήταν να είναι θρησκευτική. Η δε δύστηνη περίσταση του θανάτου του εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού Covid19, που απειλεί την ανθρωπότητα και έχει επιβάλει και στη χώρα μας το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας, δεν επιτρέπει η κηδεία αυτή να είναι πάνδημη, όπως ο ελληνικός λαός θα επιθυμούσε και υπό ομαλές συνθήκες οπωσδήποτε έτσι θα πραγματοποιούνταν.

Ωστόσο, στέκει απαρασάλευτο το Χρέος της Πόλης να τιμήσει τον νεκρό Ήρωά της λόγω και έργω. Δηλαδή με λαμπρή τελετή, πέραν της αυτονόητης δημόσιας δαπάνης της κηδείας του.

Γι’  αυτόν τον λόγο θα έπρεπε:

Ο Μανώλης Γλέζος, που προσωποποιεί τη μνήμη του Έθνους ως πρωτοπόρος στους πατριωτικούς, διεθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ου και του 21ου αιώνα πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του, να κηδευθεί με τις απονεμόμενες τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους – με την αναγκαία προσαρμογή του τυπικού στην τήρηση όλων των καθορισμένων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας κατ’ αναλογία προς την Ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που τελέστηκε πρόσφατα στις αυτές συνθήκες. Να προβληθεί η κηδεία του σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ και από όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Να τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Να αργήσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες κατά την ημέρα της κηδείας του. Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημόσια Καταστήματα της χώρας και, βέβαια, στην Ακρόπολη.

Έτσι ο λαός μας θα μπορούσε τώρα, όπως έχει υποχρέωση και δικαίωμα, να παρ-ακολουθήσει εξ’ αποστάσεως την πομπή και να «ακουμπήσει» στο φέρετρό του.

Έτσι ανατροφοδοτούμε τα παιδιά μας και στην ανθρωπότητα την ιστορική μνήμη των πράξεών του και της εποχής των προγόνων μας, αγωνιστών και συντρόφων του Γλέζου, ως εφόδιο για την ιστορική και γεμάτη νέες προκλήσεις περίοδο που διανύουμε. Αυτό έπραττε και μας καλούσε να πράττουμε ο εκλιπών. Αυτό οφείλει να πράττει μια δημοκρατική Πολιτεία.

Έτσι η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία θα είχε την τιμή να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και να αποχαιρετήσει ένδοξα και όπως αρμόζει τον εθνικό και πανανθρώπινο Ήρωα της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, Μανώλη Γλέζο, και μαζί στο πρόσωπό του όλους όσοι αγωνίστηκαν για υψηλά ιδανικά σε χαλεπούς καιρούς. Για να εκπληρώσει η πολιτεία το Χρέος προς τους νεκρούς και την ηθική μέριμνα προς τους πολίτες της και τις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα.

Με Τιμή

Νίνα Γ. Κασιμάτη
Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε ακόμη

Επίθεση του Νίκου Παππά στην ΕΡΤ για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου