alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 800 ευρώ σε επιστήμονες: Σήμερα αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

800 ευρώ σε επιστήμονες: Σήμερα αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

800 ευρώ σε επιστήμονες: Το Alphafreeress.gr πρώτο είχε γνωστοποιήσει πως η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε αυτό το σενάριο.

800 ευρώ σε επιστήμονες: Εξετάζουμε συνολικά τις προτάσεις για την Οικονομία και την κοινωνία για τον μήνα Απρίλιο, που θα ανακοινώσουμε μέσα στην εβδομάδα, και εκεί περιλαμβάνονται και οι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές), δήλωναν αργά το βράδυ του Σαββάτου ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι θα ενταχθούν οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι στο καθεστώς ενίσχυσης των 800 ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα δεδομένα για όλους, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται ακόμη εκτός περιμέτρου βοήθειας.

Το Alphafreepress.gr από τις 26 κιόλας του Μαρτίου είχε φέρει στο φως δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, που ανέφεραν πως οι επιστημονικοί επαγγελματκοί κλάδοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές) οδεύουν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης με τα 800 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού. Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλε-σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, όπου συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα. Την Κυριακή (28/3) το πρωί θα γίνει νέα τηλε-σύσκεψη – σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ – όπου και θα κλειδώσουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια και να εξισώσει και τους επιστήμονες με τις άλλες επαγγελματικές ομάδες.

600 ευρώ σε δύο δόσεις με voucher

Με βάση την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, οι επιστήμονες λαμβάνουν 600 ευρώ σε δύο δόσεις με voucher επιμόρφωσης, μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς. Το πρόγραμμα αφορά στην άμεση στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχόμενους από έξι βασικούς κλάδους –δικηγόρων, γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού προσωπικού), μηχανικών/αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων/λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών- προχωρά η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού. Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, η κίνηση αυτή γίνεται δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ., με επιταγή κατάρτισης (voucher) με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

«Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση.

Οργή ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στην εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 ευρώ έκαστο) και την ίδια στιγμή διεκδικεί 11 ευνοϊκά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών.

Παράλληλα, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Αντίδραση και από την αξιωματική αντιπολίτευση

Να παρέμβει προσωπικά και να πάρει πίσω την «απαράδεκτη» ρύθμιση περί προγραμμάτων κατάρτισης και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία εξαίρεση στο επίδομα των 800 ευρώ, ζητά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι στην επικοινωνία που είχαν, του εξέφρασαν «την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό του κου Μητσοτάκη στους δικηγόρους της χώρας, καθώς στο διάγγελμά του τους συμπεριέλαβε, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα, αλλά λίγες μέρες αργότερα τους παρέπεμψε σε προγράμματα κατάρτισης και σε δυο voucher των 300 ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου».