Αθήνα

°C

Τετάρτη

14

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέοι ΚΑΔ: Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές με μείωση ενοικίου και επίδομα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ΚΑΔ: Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές με μείωση ενοικίου και επίδομα

Νέοι ΚΑΔ: Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τις ευνοϊκές διατάξεις μετά και από τις τελευταίες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Νέοι ΚΑΔ: Οι άνθρωποι της εργασίας, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι από τους πρώτους που πλήττονται από τον κορωνοϊό καθώς δεν έχουν κέρδη και θα ήταν αδύνατο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση, αν και ρίχνει όλο το βάρος στη δημόσια υγεία, δεν “ξέχασε” επιχειρήσεις και εργατικό δυναμικό και έτσι το πρώτο μέτρο του οικονομικού επιτελείου ήταν να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ 🚩 – Προσαρμογή των ΚΑΔ για ενοίκιο και επίδομα 800 ευρώ

Μετά την οργισμένη ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης λόγω κορονοϊού αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και από τους υπόλοιπους φορείς που βρίσκονται στην λίστα των «εξαιρεθέντων», η κυβέρνηση παίρνει πιο δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της AlphaFreePress, την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση θα προβεί σε αναπροσαρμογή των ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία και πρόκειται να ευνοηθούν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές μας, στις ευνοϊκές διατάξεις για τη μείωση ενοικίου κατά 40% που αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν λειτουργία θα ευεργετηθούν και οι ΚΑΔ που πλήττονται,  ενώ για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ θα προστεθούν νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας.

Πρόκειται για τους ΚΑΔ που αφορούν πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κκ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, είχαν από την αρχή επισημάνει – και υπογράμμιζαν συνεχώς – πώς τα μέτρα θα προσαρμόζονται στις ανάγκες της κοινωνίας, που δυστυχώς αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Το βέβαιο είναι, πως έπεσαν “βροχή”, την ώρα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχεται τα εύσημα για τα ισχυρά αντανακλαστικά απέναντι στον αόρατο εχθρό που απειλεί το πιο σημαντικό αγαθό. Την υγεία μας.

Το επίδομα των 800 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ ( kad ) πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι λοιπόν θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Προηγούνται οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες. Σημειώνεται πως η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.

Τι πρέπει να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων και στους ΚΑΔ που πλήττονται δικαιούνται όπως και οι μισθωτοί το επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούν οι παραπάνω, στην περίπτωση που γίνει αναστολή των συμβάσεων τους. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη προκειμένου οι εργαζόμενοί να λάβουν τα 800 ευρώ.

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται

Γι αυτές τις κατηγορίες  παρέχονται και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως η αναστολή υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι ενισχύσεις σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Με την οικονομία να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης – μια πικρή παραδοχή του Χρήστου Σταϊκούρα – το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους να έχει έσοδα, για να μην καταρρεύσει παντελώς.  Με αυτό σκεπτικό, ανακοινώθηκε ένα κίνητρο για όσους βρίσκονται, πλέον, στους ΚΑΔ που πλήττονται, αλλά επιθυμούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

Για εργαζόμενους

παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία

Για επαγγελματίες

μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Για επιχειρήσεις

παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Για ποιους εργαζόμενους και επιχειρήσεις «κουρεύεται» το ενοίκιο κατά 40%

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαίωμα καταβολής του 60% των μισθωμάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου έχουν:

Οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, για τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων, σε περίπτωση που τα νοικιάζουν.

Οι μισθωτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, για τα μισθώματα που τυχόν καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.

Ποιους δεν αφορά η μείωση κατά 40%

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το «κούρεμα» του 40%:

Δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

Δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, το μέτρο της μείωσης του ενοικίου αφορά:

Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις