Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός – σπίτι: Τι κάνω όταν επιστρέφω από τη δουλειά
PLUS

Κορονοϊός – σπίτι: Τι κάνω όταν επιστρέφω από τη δουλειά

Κορονοϊός - σπίτι: Ο κ. Σουρβίνος έδωσε χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ειδικά όταν κάποιο μέλος της οικογένειας επιστρέφει έπειτα από την εργασία του.

Κορονοϊός – σπίτι: Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησε για τον κορωνοϊό, για το ενδεχόμενο ανοσίας και για τους χρυσούς κανόνες ασφαλείας σπίτι μας. Σε ό,τι αφορά στην ανοσία υποστήριξε ότι «φυσιολογικά αν κάποιος νοσήσει αποκτά ανοσία», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο. Η ανοσολογική απόκριση που θα μπει σύντομα στον εργαστηριακό έλεγχο, θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό δείκτη, σύμφωνα με τον καθηγητή που μίλησε στο Mega. Υποστήριξε ακόμα πως υπάρχει πρωτόκολλο με βάση το οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αντισώματα ασθενών που θεραπεύτηκαν ως εξουδετερωτικά αντισώματα σε βαριές περιπτώσεις.

Ο κ. Σουρβίνος έδωσε χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ειδικά όταν κάποιο μέλος της οικογένειας επιστρέφει έπειτα από την εργασία του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται κατά την επιστροφή ενός ατόμου στο σπίτι είναι να βγάζει κατευθείαν τα ρούχα του, να αφήνει έξω από το σπίτι τα παπούτσια και να πλένει πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπό του. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμπτώματα δεν απαγορεύονται οι επαφές, ωστόσο κατά τη γενική οδηγία καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ στενές επαφές. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε απομόνωση, ιδανικά σε ξεχωριστό δωμάτιο με ξεχωριστό μπάνιο.

🚫 Κορονοϊός – σπίτι: 15 βασικοί κανόνες υγιεινής 

Για τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και στη συντριπτική πλειοψηφία θα περάσουν τη νόσο ελαφρά, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:

Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Χρειάζεται καθημερινή κατά προτίμηση με επαγγελματία υγεία

Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, που θα χρησιμοποιείται κατά προτίμηση μόνο από εσάς.

Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο, κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση ένα με δύο μέτρα από τον άρρωστο.

Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενούς στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.

Αν είναι δυνατόν και υπάρχει χρήση μιας μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο να φοράνε μάσκα προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα προστασίας ένα μαντήλι, που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο, ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα, η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα

Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας.

Από κει και μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά, με κοινό απορρυπαντικό ή με σαπούνι. Να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.

Επίσης την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα

Δείτε ακόμη

Πώς πρέπει να απολυμάνεις τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ -Το βίντεο που έγινε viral

Το βίντεο με τα 10 εκατ. views – Πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο ιός

Covid 19: Τα έξι ήπια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς περνάς την καραντίνα σου; Τι κάνει το κάθε ζώδιο αυτές τις μέρες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις