Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έλληνες από Αγγλία: Με λίστα προτεραιότητας και κατά γκρουπ η επιστροφή
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες από Αγγλία: Με λίστα προτεραιότητας και κατά γκρουπ η επιστροφή

Έλληνες από Αγγλία: Τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα οι Έλληνες που είναι «εγκλωβισμένοι» στην Αγγλία, πήρε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έλληνες από Αγγλία: Με λίστα και κατά ομάδες, πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να επιστρέψουν από τη Μ. Βρετανία, οι Έλληνες που επιθυμούν να επαναπατριστούν λόγω και της πολύ κρίσιμης κατάστασης που διέρχεται η χώρα αυτή λόγω του κορωνοϊού.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ήδη, η ελληνική πρεσβεία μας στο Λονδίνο με ανακοίνωσή της κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους,  από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στη χώρα αυτή να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους και τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την επάνοδό τους στην Ελλάδα το γρηγορότερο δυνατό. Με δεδομένο ότι οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ελλάδος έχουν ανασταλεί με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο μη εισαγωγής ταξιδιωτών που μπορεί να είναι θετικοί στον κορονοϊό, θα ζητηθεί με την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών ακόμη και στρατιωτικό αεροσκάφος για να παραλάβει τους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ως τέτοια ανάγκη ορίζεται πρώτα η κατάσταση της υγείας τους. Κι αυτό γιατί όπως είπαν στην Alphafreepress, πηγές του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, πολλοί από τους ΄Ελληνες είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία για χειρουργικές επεμβάσεις η θεραπείες και είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν. Ένα ακόμη κριτήριο που θα διαμορφώσει τη λίστα προτεραιότητας της πρεσβείας μας είναι το αν έχουν οι Έλληνες  μόνιμη κατοικία στη Μ. Βρετανία. Αν έχουν χώρο διαμονής θα τους συστηθεί να παραμείνουν εκεί στο σπίτι για όσο καιρό πρέπει καθώς η κατάσταση στην Αγγλία είναι δραματική με νεκρούς και θετικούς ανθρώπους στον κορονοϊό.

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν

Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι έκτακτες πτήσεις είναι μέχρι άγνωστο αν και η Πολιτική Προστασία είναι σε ανοιχτή γραμμή εκτός από το Υπουργείο Άμυνας και με την Aegean. Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη  προκλήθηκε αναστάτωση και αφάνταστη ταλαιπωρία στους περίπου 200 Έλληνες που θέλησαν να επιστρέψουν από τη Μ. Βρετανία στην Ελλάδα και εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Stansted, καθώς δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν.  Οι Έλληνες επρόκειτο και είχαν εισιτήρια να  επιβιβαστούν σε δύο πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έφθασαν στο αεροδρόμιο έγκαιρα, αλλά εκεί πληροφορήθηκαν ότι οι πτήσεις είχαν ανασταλεί και ήταν γνωστό αυτό με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας από την προηγούμενη.

Ευθύνη της εταιρείας, λέει η ελληνική πλευρά

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ήδη  το βράδυ της Τρίτης, η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε πως, από τη στιγμή που από τις 23 Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ η ΚΥΑ για την απαγόρευση πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο με τους εγκλωβισμένους Έλληνες, αποτελεί ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Ωστόσο, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση επιστροφής τους στη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Στη συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23-03-2020 και Ω/ 06:00. Ως εκ τούτου, η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις