Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έλληνες από Ισπανία: Οι επαφές που σπάνε την καραντίνα και η υγειονομική βόμβα
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες από Ισπανία: Οι επαφές που σπάνε την καραντίνα και η υγειονομική βόμβα

Έλληνες από Ισπανία: Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους, που έγιναν σε άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες.

Έλληνες από Ισπανία: Οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους, τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών και δεν διανοούνται μέχρι τώρα να σπάσουν την καραντίνα για το καλό τους και το καλό των υπολοίπων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όμως, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους, που έγιναν σε άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες και αποφασίστηκε να μείνουν σε χώρο της επιλογής τους, επί δέκα τέσσερις ημέρες, ιατρικώς απαραίτητο για την εκδήλωση η όχι του φονικού ιού. Κάποιες από τις λεγόμενες “επαφές”, λοιπόν, ξεπόρτισαν και κατά την έρευνα των μικτών κλιμακίων βρέθηκαν εκτός χώρου καραντίνας ή του σπιτιού τους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά:

«Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών, που νοσούν, είναι δηλαδή θετικοί και έχουν τεθεί σε καραντίνα,  την Τρίτη, έγιναν 17 έλεγχοι. Ευτυχώς, βρέθηκαν και οι 17 νοσούντες στα σπίτια τους. Αντίθετα, στον  έλεγχο συμπολιτών σε απομόνωση, χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών, δηλαδή όσων δεν νοσούν, αλλά θεωρούνται είτε high risk, είτε low risk επειδή είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες, σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια, 8 βρέθηκαν εκτός του σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξει>>, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο ακριβώς έλεγχο πριν από αυτούς της Τρίτης, είχαν βρεθεί τέσσερα άτομα, του κύκλου των επαφών με νοσούντες, εκτός καραντίνας ενώ την αμέσως προηγούμενη από αυτήν άλλα οκτώ άτομα του ίδιου κύκλου είχαν βρεθεί εκτός, σύνολο δηλαδή 25! Ήδη βρίσκονται και αντιμέτωπα με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Το ρεπορτάζ της Alphafreepress

Η Alphafreepress, είχε γράψει ήδη από τη Δευτέρα ότι δεκάδες επιβάτες, που έφθασαν με πτήσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος από Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία κατά την εξέτασή τους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο, προέκυψε ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι “μία υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί επιταχύνοντας την εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που κάναμε όλοι για να αποτρέψουμε τα χειρότερα”.

“Θέλω να κάνω”, ανέφερε “ιδιαίτερη αναφορά για τους επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, που τέθηκαν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο. Δυστυχώς για εμάς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Δυστυχώς για όσους έσπευσαν να κάνουν αρνητική κριτική, διαψεύστηκαν. Ευτυχώς για την κοινωνία, το Κράτος έκανε αυτό που έπρεπε. Η απόφασή μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων που τρέχουμε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που υπάρχει εξάπλωση.

Από βόρεια Ισπανία

Παρατηρήσαμε λοιπόν, το είπα από την πρώτη στιγμή, ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Βόρεια Ισπανία. Βλέποντας λοιπόν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στις δυο πτήσεις προερχόμενοι είτε από τη Βαρκελώνη, είτε από πόλεις βόρειες, οι οποίες έρχονταν μέσω Μαδρίτης, προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων επιβατών. Το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΔΥ, είναι 21 από τους 263 επιβάτες, χαρακτηρίστηκαν θετικοί. Δηλαδή, στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και 3 γυναίκες, 14 άτομα και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας, 21 νοσούντες, περιλαμβάνονται στη λίστα των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο κύριος Καθηγητής, προέρχονταν από αυτές τις δύο πτήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρίσκονταν μέσα στα αεροσκάφη και δίπλα στις θέσεις από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί, θα δοθούν οι σχετικές αναλυτικές οδηγίες από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ. Βεβαίως, οι νοσούντες θα παραμείνουν σε καραντίνα και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους, που όσοι αποχωρήσουν, επειδή μπορεί να μη θεωρηθούν ότι είναι high risk επαφές, θα συνεχίσουν την καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά θα ελέγχονται καθημερινά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις