Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα 800 ευρώ δικαιολογητικά: Ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και το έντυπο
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Επίδομα 800 ευρώ δικαιολογητικά: Ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και το έντυπο

Επίδομα 800 ευρώ δικαιολογητικά: Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές.

Επίδομα 800 ευρώ δικαιολογητικά: Μια νέα μέρα ξημέρωσε χθες για την Ελλάδα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να βρίσκεται σε ισχύ και οι πολίτες να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αντιληφθούν την καινούρια, πολύ σκληρή πραγματικότητα. Η χώρα μετρά 17 νεκρούς, η καραντίνα γίνεται όλο και πιο μακρά, όμως η Ελλάδα μας, βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση, κάτι που θα κρατήσει όσο τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Την ίδια ώρα, οι τσέπες αδειάζουν.

Τη δύσκολη αυτή ώρα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και τα οικονομικά μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες που δοκιμάζονται, καθώς ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ θα γίνουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μέσα στην ημέρα ελπίζουν να έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Βήμα βήμα οι διαδικασίες για τα 800 ευρώ

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας θα γίνει από τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την πρώτη αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ, οι οποίοι κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τονίζεται πως στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους, τότε θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

Το δεύτερο βήμα θα γίνει από τους εργαζομένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό αριθμό IBAN- από τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν. Αυτή η δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα που θα ανεβάσει το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ αυτοί είναι οι εξής:

Περίπου 500.000 μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους

Μισθωτοί που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης, από επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περί το 1 εκατ. μισθωτοί

Στις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής απασχόληση, καθώς όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής απασχόληση

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται

Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται μέχρι τα τέλη Απριλίου

Το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων

Να σημειωθεί ότι το επίδομα 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνεργοι για το επίδομα των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.

Αυτό είναι το έντυπο της αίτησης

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δημοσιοποίησε την Δευτέρα στο Twitter, το έγγραφο που θα πρέπει να υποβάλουν οι εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου πληττόμενοι εργαζόμενοι -καθώς και όσοι ήδη απολύθηκαν ή εξωθήθηκαν σε παραίτηση- να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βαρύτατη ποινή της κάθειρξης 10 ετών.

Επίδομα 800 ευρώ: Σημαντικές ερωτήσεις & απαντήσεις

Τι ισχύει για τους ανέργους;

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.

 Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Είμαι εργαζόμενος και ανεστάλη η σύμβαση εργασίας. Πώς θα πληρώσω το ενοίκιό μου;

Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, θα καταβληθεί το 60% του μισθώματος. Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Έχω ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχει ανασταλεί η σύμβασή μου. Τι κάνω;

Για όλους τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί ή η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή, αναστέλλεται μέχρι 31 Αυγούστου η καταβολή των δόσεων και γενικότερα των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;

– Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα. Το έκτακτο επίδομα δίδεται για να καλύψει υπαλλήλους που θα μείνουν απλήρωτοι. Αλλά ακόμα και εάν πληρώσει ο εργοδότης ένα μέρος ή ολόκληρο το μηνιάτικο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει κανονικά και επιπρόσθετα το επίδομα των 800 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να μη κάνουν χρήση καμίας διευκόλυνσης ή προνομίου που εκτάκτως δίδεται.

ΚΑΔ: Οι επιχειρήσεις – κλάδοι που χρήζουν ενίσχυσης

Το υπουργείο οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση αλλά όπως διευκρινίστηκε στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι.

Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:

– η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)

– ο αριθμός των εργαζομένων τους

– η δομή κόστους του κάθε κλάδου

– τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Οδηγός για το επίδομα των 800 ευρώ σε υπαλλήλους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις