Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προβλέψεις για κορονοϊό: Στα τέλη Μαΐου η κάμψη του ιού, λέει ο Νίκος Σύψας
ΕΛΛΑΔΑ

Προβλέψεις για κορονοϊό: Στα τέλη Μαΐου η κάμψη του ιού, λέει ο Νίκος Σύψας

Προβλέψεις για κορονοϊό: Για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και τον κόσμο μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Προβλέψεις για κορονοϊό: Σε μία νέα πραγματικότητα βρίσκεται η Ελλάδα από χθες, πρώτη μέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η διασπορά του φονικού κορονοϊού. Η χώρα μετρά 18 νεκρούς, 695 κρούσματα, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι.  Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και μεταξύ αυτών υπάρχει μόνο μία γυναίκα. Το 74% εξ αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα.  Από τα 695 συνολικά κρούσματα, το 56% είναι άντρες, το 75% έχει ηλικία από 18 έως 64 έτη και το 21% είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Από τους 17 νεκρούς, οι 14 είναι άντρες και οι τρεις γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 76 έτη. 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

«Αν μπορούσαμε με ένα μαγικό ραβδί να παγώσουμε σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον για 14 μέρες, ο κορονοϊός θα σταματούσε την εξάπλωσή του και θα πέθαινε σε όλες τις άψυχες επιφάνειες που θα είχε μολύνει». Με αυτή τη επισήμανση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χθες έδωσε το στίγμα ότι δυστυχώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος διαθέτει πολλά «σκοτεινά» σημεία όσον αφορά την ταχύτητα της μετάδοσης του. Ήδη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τους 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί, όμως μόνο το 7% έχει εντοπιστεί, δηλαδή τα 695 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα με την επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να χαρτογραφήσει τον τρόπο που μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό και να βρει τα ευάλωτα σημεία του. Ακόμη δεν διαθέτουμε σημαντικά στοιχεία για πολλές πτυχές της τωρινής πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες.

Σύψας: Στα τέλη Μαΐου η κάμψη του κοροναϊού

Για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και τον κόσμο μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοντέλο εξάπλωσης της πανδημίας της Κίνας, θα υπάρξει μια ύφεση γύρω στα τέλη Μαΐου, αφού θα έχουν περάσει οκτώ εβδομάδες από την εμφάνιση του ιού στη χώρα. Παράλληλα, το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη δημιουργία των νέων τεστ εντοπισμού του ιού, τα οποία θα δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό θα συμβεί στο επόμενο δίμηνο και δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

«Τα απλά τεστ που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι σε έλλειψη και γι’ αυτό βάζουμε μια προτεραιότητα σε αυτούς που εξετάζουμε» ,πρόσθεσε ο κ. Σύψας. Αναφορικά με τα φάρμακα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα που να έχει σαφή ένδειξη για τον κορωνοϊό. «Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες, πάνω στο εμβόλιο που χορηγούσαμε για τον ιό Έμπολα. Αν έχουν αποτελέσματα θα μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δύο μήνες», συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμη

“Ασθενείς αισθάνονται το άγχος του επικείμενου θανάτου” – Τι συμβαίνει στο “Σωτηρία”

Επίδομα 800 ευρώ από την κυβέρνηση – Ξεκινούν οι αιτήσεις

Solidarity: Παγκόσμια “συμμαχία” κατά του αόρατου εχθρού

Αισιόδοξος ο Χατζάκης για την πανδημία στην Ελλάδα – Αρκεί ΟΛΟΙ, να τηρούμε τα μέτρα (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις