alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός μετακινήσεις: Νέες διευκρινίσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός μετακινήσεις: Νέες διευκρινίσεις

Κορονοϊός μετακινήσεις: Τι θα ισχύει για δημόσιο, ταξί, ΙΧΕ, οχήματα τροφοδοσίας, mini bus και άλλες κατηγορίες οχημάτων και επαγγελματιών.

Κορονοϊός μετακινήσεις: Μια σειρά αναγκαίων και αναλυτικών διευκρινίσεων για τις προϋποθέσεις μετακινήσεων σχετικά με τις βεβαιώσεις, που είναι αναγκαίες για την πραγματοποίησή τους εκ μέρους εργαζομένων σε διάφορους κλάδους, έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αφού χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα της υλοποίησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, κατ’ ουσίαν του φονικού κορονοϊού, τόνισε ότι «η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες».

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, «ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και ο έλεγχός τους όσο πιο αυστηρά είναι τόσο λιγότερο θα κρατήσουν». Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης μετά από ερωτήσεις, που έχει δεχθεί το Υφυπουργείο από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων, διευκρίνισε τα πάρα κάτω που αφορούν πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Αναφέρθηκε στο Δημόσιο, στους οδηγούς των ΙΧΕ, στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ, στα φορτηγά τροφοδοσίας, τα mini bus και τα ιδιωτικά λεωφορεία, στους curier και τους διανομείς, στα ταξί και ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μεταφέρουν ασθενή σε νοσοκομείο, στους οδηγούς Μετρό, λεωφορείων και άλλων Μέσων Μαζικής μεταφοράς, σε καλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κανείς δεν κινείται χωρίς βεβαίωση

Πριν παρατεθούν η λίστα και οι προϋποθέσεις μετακίνησης όλων των παραπάνω, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε «Να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς πολίτης δεν κινείται χωρίς τη σχετική βεβαίωση είτε εργοδότη είτε κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Κανείς!».

Λειτουργία Δημοσίου

«Κατ’ αρχήν», ξεκίνησε «σας γνωρίζω ότι το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με e-mail ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που το έχει αιτηθεί.

Αν ο εργαζόμενος δεν οδηγεί

Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης. Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα ΜΜΕ, απαιτείται η σχετική κάρτα της ένωσής του, η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και, αντί των ωρών – αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24 ώρες – θα πρέπει απλά να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει (π.χ. ελεύθερο, αστυνομικό κ.λπ.).

Για τα φορτηγά τροφοδοσίας

Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και αυτού που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή – σε περίπτωση που δεν υπάρχει δελτίο αποστολής – σίγουρα δελτίο κίνησης.

Τα mini bus και τα ιδιωτικά λεωφορεία

Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται προφανώς η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων. Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.

Curier και διανομείς

Τα courier και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής, δηλαδή λίστα με την δ/νση των παραδοτέων ειδών.

Ταξί και ΙΧ

Στα ταξί και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο.

Αν υπάρχει ασθενής

Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής, ο οποίος χρήζει βοηθείας για τη μετακίνηση/μεταφορά του επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Άνθρωποι με αναπηρία

Σε περιπτώσεις δηλαδή που έχουμε ανθρώπους με αναπηρία ή κάποιους συνανθρώπους μας που μπορεί π.χ. να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή για οποιαδήποτε άλλη τακτική επίσκεψη ή έκτακτη στο γιατρό, επιτρέπεται και ο συνοδός.

Εξαίρεση για δύο ανήλικα τέκνα

Επίσης, σε σχέση με τα ΙΧ θα πρέπει να σας πω ότι υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή ένας γονέας με 2 ανήλικα τέκνα είναι κάτι το οποίο είναι αποδεκτό.  Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με την εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού, έως 3 επιβάτες.  Για παράδειγμα σήμερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία τελετή δυσάρεστη, στην οποία έπρεπε να μεταβούν ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί.

Μετρό, λεωφορεία, ΜΜΜ

Οι οδηγοί μετρό, λεωφορείων και λοιπών ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου. Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια τη βεβαίωση.

Καλλιεργητές

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι ως αυταπασχολούμενοι, αλλά και όλοι οι αυταπασχολούμενοι, πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πιτίνο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εκπληκτική δουλειά ως πωθυπουργός

Ο Μητσοτάκης συνομίλησε με τον καθηγητή του Γέιλ Νίκολας Χρηστάκη

«Δεν φεύγουμε από την εστία»: Αντιδράσεις φοιτητών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα