Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιόδρας – ψάλτης: Ο λοιμωξιολόγος στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως
ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας – ψάλτης: Ο λοιμωξιολόγος στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως

Τσιόδρας - ψάλτης: Ο… πολύτεκνος ψάλτης από την Κυψέλη που κρέμεται όλη η Ελλάδα από τα χείλη του.

Τσιόδρας – ψάλτης: Εκτός από έναν διακεκριμένο επιστήμονα και πατέρα 7 παιδιών, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας άνθρωπος που συμμετέχει συχνά, ψέλνοντας, στις Θείες Λειτουργίες  Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την Κυριακή ο κ. Τσιόδρας βρέθηκε στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, χωρίς την παρουσία πιστών, έπειτα από σχετική κυβερνητική απόφαση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, με ψάλτη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτός από την ιδιότητα του γιατρού και του διαπρεπούς λοιμωξιολόγου, δεν διστάζει να δείχνει και την ευαισθησία του, όπως το Σάββατο, ο οποίος και “λύγισε” από τη συγκίνηση όταν είπε ότι πρέπει να φροντίσουμε τις μεγαλύτερες ηλικίες, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού γιατί αυτοί κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν γίνει κάτι.

Λίγα λόγια για τον αγαπημένο καθηγητή της Ελλάδας

Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965, ο Σωτήρης Τσιόδρας – 55 ετών και πατέρας 7 παιδιών – τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991. Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS.Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Αγροτικό στο Άστρος Κυνουρίας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το ολοκλήρωσε το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προσφέροντας υπηρεσίες υπαίθρου. Ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης. Αεικίνητος, δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Σωτήρης Τσιόδρας: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο κορονοϊό

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωτήρης Τσίορδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχει στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση ιώσεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος–σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Ψάλτης στην εκκλησία της Κηφισιάς

Ο χαμηλών τόνων Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα χόμπι το οποίο έχει στερηθεί το τελευταίο διάστημα κι όχι μόνο της λόγω απαιτητικής ιδιότητάς του. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί.

Φωτογραφία από Enikos.gr

Δείτε ακόμη

“Μαζί του, οι Έλληνες ξέρουν πως δεν θα συνομιλήσουν με τον θάνατο” – Εκπληκτικό αφιέρωμα της Le Figaro στον Τσιόδρα

Κορονoϊός: Έλληνες ασθενείς έλαβαν το πειραματικό Remdesivir

Αγαλλίαση στην καρδιά Έψαλε «Τη Υπερμάχω» από το προαύλιο του ναού (vid)

Αισιόδοξος ο Χατζάκης για την πανδημία στην Ελλάδα – Αρκεί ΟΛΟΙ, να τηρούμε τα μέτρα (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις