Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να φτιάξω σαπούνι: Κάντο μόνος σου με τον πιο απλό τρόπο
PLUS

Πώς να φτιάξω σαπούνι: Κάντο μόνος σου με τον πιο απλό τρόπο

Πώς να φτιάξω σαπούνι: Μπορείς αντί να αγοράσεις από κάποιο κατάστημα σαπούνια, να τα φτιάξεις μόνος σου, στο σπίτι, μέσα σε πολύ λίγα και εύκολα βήματα.

Πώς να φτιάξω σαπούνι: Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ολοένα και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να σώσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας… Κι όταν λέμε να σώσουμε, εννοούμε ότι σε περίπτωση που νοσήσουμε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τους κανόνες υγιεινής που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας. Δεδομένων λοιπόν των τελευταίων εξελίξεων, είναι σημαντικό να προστατευτούμε. Καθώς η ζήτηση για αντισηπτικά, τζελ καθώς και σαπούνια αυξάνεται καθημερινά, υπάρχει λύση! Μπορείς λοιπόν αντί να πας να αγοράσεις από κάποιο κατάστημα σαπούνια, να τα φτιάξεις μόνος σου, στο σπίτι, μέσα σε πολύ λίγα και εύκολα βήματα.

Φυσικά, δεν χρειάζονται χρήματα για ειδικό εξοπλισμό, όπως λαστιχένια γάντια, προστατευτικά γυαλιά, ζυγαριές ή θερμόμετρα. Η δημιουργική μας διάθεση και η ανάγκη για πειραματισμούς μας έσπρωξε να ανακαλύψουμε έναν απλούστερο τρόπο κατασκευής σαπουνιού. Η μέθοδος λέγεται melt and pour και ουσιαστικά δεν δημιουργούμε σαπούνι από την αρχή. Χρησιμοποιούμε ένα σαπούνι βάσης (σαπουνόμαζα), το οποίο το λιώνουμε και το διαμορφώνουμε με δικές μας επιλογές αρωμάτων, μπαχαρικών, βοτάνων και καλλυντικών συστατικών γενικότερα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς 

-500 γραμμάρια σαπούνι βάσης λευκό χωρίς SLS (sodium lauryl sulphate). Το ένα κιλό κοστίζει περίπου 6 ευρώ.

-Κατσαρόλα για μπεν μαρί

-Ξύλινη κουτάλα

-Τρίφτης

-Καλούπια σιλικόνης

-1 κ.γ. αιθέριο έλαιο (όποιο μας αρέσει)

-Μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων της αρεσκείας μας (κανέλα, χαμομήλι, βρώμη, αποξηραμένα ροδοπέταλα, λεβάντα, αποξηραμένα φρούτα κ.α.)

-Οινόπνευμα

-Μαχαίρι

H παρασκευή του σαπουνιού

Τρίβουμε το σαπούνι βάσης στον τρίφτη και βάζουμε τα κομμάτια να λιώσουν σε μπεν μαρί. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή, χωρίς να φτάνει σε σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα. Αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου μισή ώρα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές σαν κρέμα. Αφού λιώσει, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και τότε προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο και τα βότανα, μπαχαρικά που έχουμε επιλέξει.

Μπορούμε να βάλουμε στη μισή δόση σαπουνιών τριμμένη κανέλα και στην άλλη μισή δόση παπαρουνόσπορο για απολέπιση, αιθέριο έλαιο γεράνι και ένα κ.γ. χρώμα νερού ροζ (είναι χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή). Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε την επιφάνεια με καθαρό οινόπνευμα για να μη μείνουν φυσαλίδες. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα σιλικόνης και ψεκάζουμε ξανά με οινόπνευμα. Το σαπούνι είναι έτοιμο όταν σταθεροποιηθεί εντελώς. Ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε πλάκες με το μαχαίρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις